Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Borúlátóan várják a magyarok a jövőt

A magyar lakosságnak csak a töredéke számol azzal, hogy egy év múlva javul az anyagi helyzete. A túlnyomó többség úgy véli, hogy általában véve is rossz irányba mennek az ország dolgai, bár észrevehető némi javuló tendencia - derült ki a Tárki és az ÉorigoÜ felméréséből.
A Tárki reprezentatív felmérése ezer ember megkérdezésével készült november 27. és december 10. között, míg az ÉorigoÜ-n feltett azonos kérdésekre közel ötvenezer olvasó válaszolt december 10. és január 5. között. A két vizsgálat eredménye között jelentős eltérés van.

A teljes felnőtt lakosság mindössze 15 százaléka számít anyagi gyarapodásra a következő egy évben, 42 százalék úgy véli, 12 hónap múlva rosszabb lesz az anyagi helyzete, mint 2009 végén volt. Decemberben az előző hónap adataihoz képest enyhe pozitív változás figyelhető meg a lakosság várakozásaiban.

Az ÉorigoÜ nem reprezentatív felmérésének válaszadói jóval optimistábbak mind a saját helyzetüket, mind az ország helyzetét illetően. Az ÉorigoÜ-n válaszolók 47 százaléka számít arra, hogy jobb lesz egy év múlva az anyagi helyzete a mostaninál, s csak negyedük számít rosszabbodásra.

Hasonló arányok figyelhetők meg a Magyarország gazdasági kilátásairól alkotott véleményekben.

A reprezentatív kutatásból az derül ki, hogy a lakosság 16 százaléka szerint nagyon rossz időszak vár ránk, 27 százalék szerint egyszerűen csak rossz, s mindössze 16 százalék vár javulást.

Az ÉorigoÜ nem reprezentatív felmérésében részt vevők az ország sorsát illetően is derűlátóbbak: mindössze 4 százalékuk mondja, hogy sokkal, 23 százalékuk pedig azt, hogy valamivel rosszabb lesz az ország helyzete 12 hónap múlva, míg a válaszadók fele szerint az ország egy év múlva jobban fog állni, mint most.

"A Tárki korábbi, 2009-es eredményeihez képest a lakosság saját anyagi helyzetére vonatkozó értékelése némiképp javult, azonban a jövőbeni kilátások megítélése romlott" - jellemezte az elmúlt időszak tendenciáját a kutatás eredményét ismertető közleményben Páthy-Dencső Blanka, a Tárki kutatója.

A harmadik kérdés arról szólt, hogy Magyarországon általánosságban jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok. A skála a teljes mértékben rosszat jelentő -5 és az egyértelműen jónak számító +5 között mozog.

A Tárki reprezentatív kutatásából az derül ki, hogy a teljes felnőtt lakosság 80 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok (17 százalék véli úgy, hogy a lehető legrosszabb irányba). Az ÉorigoÜ felmérésében részt vevőknél ez az arány csak 65 százalék, a képet azonban rontja, hogy az itt válaszolók 37 százaléka választotta a -5-ös, vagyis a legrosszabb osztályzatot.

A Tárki és az ÉorigoÜ a következő hónapokban rendszeresen felteszi majd ugyanezeket a kérdéseket a lakosságnak és az internetes portál olvasóinak, hogy bemutassák, a választási kampány, majd azt követően az új kormány megalakulása és működése idején hogyan változik a magyar polgárok véleménye az ország helyzetéről, hogyan módosulnak majd a várakozások a jövőt illetően.

Olvasóink írták

 • 16. töröggszultán 2010. január 15. 05:28
  „Sokan esnek abba az alapvető tévedésbe,hogy pártok kormányozzák az országot. /bármelyiket.../ Érdekcsoportok irányítanak. ezeknek meg vannak strómanjaik/ nevezhetjük őket politikusoknak akár/ akik miatt meg valóban sz...ban vagyunk csendben elvannak a háttérben. Persze ehhez az kell,hogy a nép /bármelyik.../ birka módra menjen amerre épp vezetik /vezettetik/ őt. Régebben volt összefogás legalább szomszédi, baráti, munkahelyi kollektíva szinten. Most fal mellett osonás van megint meg egymás fúrása /tisztelet a kevés kivételnek/. Igazat adok az ATV-ben elhangzottaknak, hogy a BKV sztrájk sem arról szól, hogy a dolgozók pár ezerrel esetleg többet kapjanak, hanem van-e esély összefogással elérni valamit /mondhatjuk úgy is,hogy tud-e valaki széllel szemben .../ De kívánok szebb jövőt nagyon ránk férne, esetleg kezdhetnénk egy vidámabb hangvételű himnusszal talán, ha nem szentségtörés.”
 • 15. harcsabajusz 2010. január 15. 00:08
  „Hello!
  "A túlnyomó többség úgy véli, hogy általában véve is rossz irányba mennek az ország dolgai"
  Magyarországon akkor is borúlátó volt a nagy többség mikor évi 5-6%-al nött évente a GDP, tömegek szoktak rá az autózásra, síelésre, tengerparti nyaralásra, olyasmire amiröl szüleik csak álmodhattak. Ez egy ilyen nép: szeret panaszkodni, mást szidni. Ha beszélsz valakivel, maximum csak hümmög mikor megkérdezed hogy van, teljesen mindegy hogy jól vagy rosszul megy a sorsa. Hogy mi várható? csak rossz lehet... De miért nem azt válaszolják honfitársaink hogy mik a tervei a jövö szebé tétele érdekében, mit tett, vagy tesz ezért, merre keres kiutat. De kormányt/rendszert/környezetet/elitet/bármit amit lehet szidni, azt szidjuk lelkesen. Valamit tenni is kéne már, nem csak várni a sültgalambot, meg handabandázni, ha az nem repül a szánkba....”
 • 14. Lúdasmatyi 2010. január 14. 22:44
  „mszp-szdsz köszönjük.Remélem soha többet nem kerülnek kormányzásközelbe!!!!”
 • 13. papsajt 2010. január 14. 21:28
  „minden választást megelőző kampány jobbat ígér a másiktól, DE mikor lehet már számonkérni, egyetlen ígéretet is?
  Nem tudom mitől lenne jobb jövőre. IMF hitelt vissza kell fizetni valakinek.”
 • 12. nem,nem,soha 2010. január 14. 20:49
  „10. hozzászólás joy 2010.01.14. 19:54

  <moderálva> ily nagyon szarul érezted magad 98 - 02 között és az azt követő idővel meg vagy elégedve.

  de hát szép ez így. Azért mert egy rendszer tönkretesz 9,8 milliót, attól még az a 200.000 járhat kurva jól.”
 • 11. achilleus 2010. január 14. 20:17
  „10. hozzászólás joy 2010.01.14. 19:54
  Szerintem pedig 2002-ben.”
 • 10. joy 2010. január 14. 19:54
  „1998-ban már bebizonyosodott, tényleg rácsasztünk a váltásra.
  Nem kicsit, nagyon.
  :o(”
 • 9. achilleus 2010. január 14. 19:47
  „8. hozzászólás Logaritmus 2010.01.14. 19:40
  Kit érdekel, hogy összefügg-e?? EZ VAN Logaritmus, ezek az adatok.”
 • 8. Logaritmus 2010. január 14. 19:40
  „5. hozzászólás achilleus: "...a várható élettartam nálunk a legalacsonyabb...Magyarországnál csak Mexikó és Lengyelország költ kevesebbet az egészségügyre."

  Ez a két dolog - bár most neked kapóra jön, hogy megint a kormányt szidhasd - nem függ össze egymással. Nagyszüleim 70-75 éves korukig semmilyen egészségügyi ellátást nem vettek igénybe. Egész életükben sokat mozogtak, sokat voltak a szabadban, helyesen étkeztek, nem bámulták a tv-t. A mostani Magyarországon az emberek többsége tespedt, rosszul étkezik (rendszertelenül és hitvány minőséget, helytelenül), nem kocognak, nem sportolnak, nem vigyáznak maguknak. A legkisebb betegség esetén azonnal vegyszert (=gyógyszer) tömnek magukba, amit persze sokszor a TB is támogat pénzzel. Pont a lengyelek többet sportolnak mint mi, kevesebb egészségtelen ételt esznek. Nálunk több az alkoholista, a láncdohányos.”
 • 7. PerryMason 2010. január 14. 19:24
  „Erre mondják, hogy: Szebb jövőt, mint ami lesz!”
 • 6. web 2010. január 14. 19:20
  „talán nem kellene csodálkozni”
 • 5. achilleus 2010. január 14. 18:54
  „2010-01-14 15:23
  "Borúlátóan várják a magyarok a jövőt"
  Várják, amíg várhatják:
  A MedIQ blog tanulmánya szerint a várható élettartam nálunk a legalacsonyabb.
  Magyarországnál csak Mexikó és Lengyelország költ kevesebbet az egészségügyre.
  Az USA költi messze a legtöbbet, ennek ellenére a várható élettartam a középmezőnyben van. Japánban közepes mennyiséget költenek, a legtöbbet járnak orvoshoz és a legjobb a várható élettartam (majdnem 8 évvel több, mint nálunk) - írja a szerző. Összefoglalva: Magyarországon átlagosan 8-szor megyünk orvoshoz, 1388 dollárt (260 000 Ft) költünk fejenként egészségügyre és 74 év körül van a várható élettartam - olvasható a MedIQ blogon.- hvg.hu”
 • 4. micsibucsi 2010. január 14. 18:49
  „1. hozzászólás PipiczGabor!
  "Már megszoktuk" Pedig minden választást megelőző kampány jobbat ígér a másiktól! A mostani is ilyen lesz, de előre bocsátom, hogy párt és az államkasszához közelállókon kívül senki élete nem fog változni.”
 • 3. franzvon 2010. január 14. 18:30
  „A cím hülyeség!
  Amíg kenderkötél meg benzin van-mi baj lehet?”
 • 2. SSO 2010. január 14. 18:24
  „telavivot meg kellene tölteni az odavalókkal...és nem lenne baj az országunkban....”
 • 1. PipiczGabor 2010. január 14. 18:19
  „Már megszoktuk, hogy egyre rosszabb az utóbbi ötven évben.Kivéve azokat a szerencselovagokat, akik "elitnek" mondják ill. képzelik magukat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 mobilszámjegyet kell tárcsázni szombattól

Csak a 11 számjegyű mobilhívások lesznek eredményesek szombaton nulla órától a… Tovább olvasom