Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Bős-Nagymaros - Új magyar és szlovák tárgyalóbiztosok

Új magyar és szlovák tárgyalóbiztosokkal folytatódnak a közeljövőben a bős-nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos magyar-szlovák egyeztetések, a magyar fél továbbra is az ökológiai, természetvédelmi érdekekre helyezi a hangsúlyt az energiatermeléssel szemben - mondta Székely László napokban kinevezett miniszteri biztos az MTI érdeklődésére.
A vízlépcső megépítéséről három és fél évtizede, 1977-ben kötött nemzetközi egyezményt a két ország, ám magyar oldalon a természetvédők fellépése nyomán a beruházás leállításáról döntöttek. Ezután Szlovákia folytatta a vízmű építését, elterelte a Duna vizének jelentős részét, mire Magyarország nemzetközi bírósághoz fordult. A hágai fórumon 1997-ben megszületett döntés kimondta, hogy mind a vízlépcsőszerződés felmondása, mind pedig a folyó elterelése jogtalan cselekmény volt, ezért a feleknek kártérítést kell fizetniük egymásnak.

Azóta zajlanak az egyeztetések a két ország között a hágai döntés végrehajtásáról. Az elmúlt években Szabó Marcel környezetvédelmi és nemzetközi jogász vezette a magyar tárgyalódelegációt, ám őt 2012 őszén a parlament megválasztotta az ombudsman jövő nemzedékekért felelős helyettesének. Ezt követően nevezte ki az igazságügyi tárca vezetője Székely Lászlót, aki már több mint tíz évvel ezelőtt, az első Orbán-kormány időszakában is vitte ezeket az ügyeket.

A miniszteri biztos az MTI-nek elmondta: február végén vagy március elején sor kerülhet az első találkozóra, amelyen szlovák oldalon is új vezetője lesz a delegációnak. Abban kell megegyezni, hogy a meglévő létesítményekkel miként lehet megvalósítani az 1977-es szerződésben megfogalmazott célokat. A magyar érdek egyértelműen a jelenleginél kedvezőbb vízmegosztás elérése elsősorban természetvédelmi megfontolásokból, különösen a Szigetköz védelme miatt - mutatott rá Székely László.

Jelenleg a folyó vízhozamának csupán 17 százalékát kapja meg az ország, holott a fele illetné meg - jegyezte meg a biztos. A magyar ajánlat már 2000-ben az volt, hogy az ország hajlandó lenne lemondani a bősi vízi erőműben megtermelt elektromos áramról és az erőműrendszerben meglévő tulajdoni hányadáról, ha Szlovákia több vizet engedne az Öreg-Duna medrébe, és tudomásul venné, hogy nem épül meg a nagymarosi duzzasztó.

Székely László "határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos" megbízatása fél évre, 2013. január 20-tól július 19-ig szól. Tevékenységét a közigazgatási és igazságügyi miniszter irányítja.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2013. február 16. 17:50
  „És fizetjük a súlyos milliókat továbbra is mert ennek SOHA NEM LESZ VÉGE. Székely Lászlót 50 évre is ki lehetett volna nevezni. LUKRÉCIA! Igazad van a Kapolyi ügyleteket senki nem vette észre.Érdekes pedig ő aztán komcsi volt. A jelenlegi felfogás nem véletlen az a felmondáskor is a múltnak szólt-komcsi találmány-nak aposztrafálva.”
 • 2. DMagóg 2013. február 16. 17:50
  „Bűn volt elkezdeni, ennél nagyobb bűn volt félbeszakítani! Utóbbi több kárral járt, mint a megépítés. Persze, egyik bűnnek sem lesz felelőse sosem! Politikai haszonszerzés, parasztvakítás volt! Azóta szívjuk, mint a torkosborz!”
 • 1. lukrecia 2013. február 16. 13:43
  „Felrúgtunk egy nemzetközi szerződést, melyben a magyar energetikai lobbi lehelete érződik. Ennek ellenére mi próbálunk diktálni. A Kapolyi féle Áramlobbi (Mszp) nem véletlenül tudott "rátelepedni" egyben meg sápolni minden hazai fogyasztót. Ausztriának évekig adtuk az ingyen áramot a meghiúsult építkezés miatt. Felelősök kormányokon átívelően továbbra sincsenek.
  Bős Nagymarost meg kell építeni, minden észérv mellette szól. Nem véletlenül útálnak bennünket osztrákok, szlovákok, ------------.....románok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balog: nem büntetőadó a hallgatói szerződés

A felsőfokú tanulmányok ingyenesek mindazok számára, akik készek a diplomájukért "felelősséget vállalni" - mondta a miniszter a Wiener Zeitungnak. Tovább olvasom