Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Bőségesen fizetett honatyák

A legrosszabbul kereső megyei honatyák is havi bruttó 633 ezer forintot keresnek a költségtéríté- si átalányokkal együtt.
A törvényhozók járandóságát külön törvény szabályozza. E szerint a havi alapilletmény a mindenkori köztisztviselői illetményalap – jelenleg 33 ezer forint – hatszorosa, azaz bruttó 198 ezer forint. Ez valóban csupán alapfizetésnek tekinthető, miután számos pótlék és költségtérítési átalány emeli a végösszeget. Egy bizottsági tagsággal az alapdíj 40 százalékát lehet pluszban megkeresni, de az alkotmány- és igazságügyi, a költségvetési és pénzügyi, valamint az európai integrációs bizottság tagjai 80 százalékot kapnak. A parlament alelnökeinek 180, az Országgyűlés jegyzőinek 70, az állandó bizottságok elnökeinek 100, alelnökeinek 80, a frakcióvezetőknek 120 százalékos kiegészítés jár.

A havi apanázst jelentősen emelik a költségtérítésként kifizetett összegek, amelyek ráadásul adómentesek. A Budapesttől több mint 100 kilométerre élő képviselők minden hónapban az alapdíj 130 százalékát (257.400 forintot), a 200 kilométernél is messzebb (például Sopronban) lakók az alapdíj 160 százalékát (316.800 forintot) kapják. A képviselő kívánságára egyéni választókerületének székhelyét, vagy – a területi listán megválasztott képviselő esetében – a területi listának megfelelő megyeszékhelyet kell figyelembe venni.

99 ezer szállásköltségre

A vidéki honatyáknak az Országgyűlés hivatala szállást is biztosít, vagy hozzájárul a szállásköltségekhez. Utóbbi mértéke legfeljebb az alapdíj felét, azaz 99 ezer forintot teheti ki havonta. Az a képviselő, akinek lakóhelye nyilatkozata szerint nem egyéni választókerületében vagy nem abban a megyében van, ahol területi listán megválasztották, ugyancsak jogosult erre az átalányra. Emellett a mandátummal rendelkezőknek ingyenes a tömegközlekedés.

Csaknem ötszörös alapdíj

Az Országgyűlés hivatala pontos listát nem bocsátott lapunk rendelkezésére, de számításaink szerint a legjobban kereső megyei parlamenti politikus a fideszes Áder János, akinek az alapdíj csaknem ötszöröse, mintegy 950 ezer forint jár havonta. Az ő fizetését alkotmányügyi bizottsági tagsága, frakcióvezetői posztja, valamint a választókerülete és Budapest közötti távolság emeli. Őt alig lemaradva Ivanics Ferenc és Szijjártó Péter követi (mindkettő Fidesz). Előbbit szintén egy nagybizottságba, az európai integrációsba választották be, ráadásul kétszáz kilométernél távolabb él a fővárostól és lakóhelye (Sopron) nem a választókörzetében (Kapuvár) van. Szijjártó nemcsak hogy a költségvetési bizottságban dolgozik, de emellett az ifjúságinak alelnöke is.

A távol élés előnyei

A legjobban fizetett megyei szocialista honatya Kránitz László; ő Szijjártón kívül az egyetlen, aki két bizottságnak is tagja. A politikus mintegy 770 ezer forintot vehet fel havonta. A legrosszabbul keresők is legalább 633 ezer forintot keresnek, miután egy bizottsági pozícióval, Budapesttől távol élve ennyi a minimum.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó Chaplin Hitler-bajsza

Árverésre bocsátja a Christie,s Charlie Chaplin Hitler-bajuszát, amit a Diktátorban viselt az… Tovább olvasom