Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Boszorkány volt Lenin egyik távoli rokona?

A 13. századig vezette vissza Lenin nyugat-európai gyökerű családfáját egy német kutató, aki állítása szerint maga is távoli rokona az egykori kommunista vezetőnek.
Günter Kruse 1970-ben kezdte a kutatást. A kiindulópontot Marietta Saginyjan örmény származású írónő Lenin családjáról szóló könyve jelentette - mondta el Kruse Lenin szülőhelyén, Uljanovszkban tartott sajtótájékoztatóján.

A ritka levéltári adatokra támaszkodó könyvben az olvasható, hogy az 1870-ben született Vlagyimir Iljics Lenin (eredeti nevén: Uljanov) anyai nagyanyját Anna Grosschopfnak hívták, egy német kereskedő lánya volt. A család 1790-ben Lübeckből költözött Szentpétervárra.

Mindez azért keltette fel Kruse érdeklődését, mert anyjának leánykori neve szintén Grosschopf. Ezen a nyomon elindulva tárta fel közös családfájukat, és - mint mondta - a 13. századig visszamenően talált adatokat.

Beszámolója szerint a távoli felmenők között voltak a Balti- és az Északi-tenger melléki kereskedővárosokat összefogó Hanza-szövetség egyes vezetői. A család talán egyik legérdekesebb képviselője Lenin egyik női őse volt - mondta Kruse - , akit boszorkányság vádjával máglyán elégettek. "Sajnos, szinte semmilyen adat nem maradt fenn róla" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy magyart is őrizetbe vettek Rómában

Tovább olvasom