Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Boszorkányság a bábszínházban

A Vaskakas Bábszínház biztosra ment, amikor színpadra állította a Micsoda boszorkányság... című darabját.

Nagy dilemmája lehet a huszonegyedik századi hagyományosnak nevezhető mesemondóknak és gyermekszórakoztatóknak, hogy vajon milyen történetekre fogékony a felnövekvő videó- és Play-Station nemzedék? A világon átviharzó Harry Potter őrületben a győri Vaskakas Bábszínház mondhatni biztosra ment, amikor e varázslótanoncoktól hangos időkben bűbájos darabbal állt elő, s bábszínpadra állította a Micsoda boszorkányság, avagy egy este a Boszorkány Múzeumban című darabját.

A recept, gondolhatnánk, egyszerű. Végy egy jó ötletet, írj belőle fordulatos forgatókönyvet, adj hozzá tehetséges bábszínészt. Helyezd mesés díszletek közé, énekeltess vele eleven, mai zenére fülbemászó dallamokat, rendezgesd mindezt úgy, hogy élvezetesen követhető történetté álljon össze. S végezetül hagyd, hogy akiknek kitalálták, – jelen esetben a gyerekek – ők is beleszólhassanak, hogyan is történjen az, aminek egyébként történnie kell. Eddig az elmélet. Csakhogy, amiként mondani szokás, a puding próbája az evés. Mert hát manapság már hiába van kézben a legjobb recept, a minőségi hozzávalók, mindig közben derül csak ki, hogy mesélni milyen nehéz, s hogy jól mesélni még nehezebb.

A győri Vaskakas Bábszínház Fábián György jegyezte legújabb mesejátékában – anélkül, hogy elmondanánk, miről is szól – Könyves Kálmán királyunk nevezetes boszorkányos kitételétől indulva felvonulnak a mesetörténet híres nőnemű ördögcimborái. Megjelenik mindenki, aki számít Hófehérke gyötrőjétől Jancsi és Juliska lapátos banyájáig, ott van benne megannyi megcsókolt béka és legalább annyi királyfi. Van benne továbbá ármány és reménytelen szerelem, csalódás, beszélő tükör, lebegő seprű, csacsogó macska. Ráadásul mindez olyan múzeumba zárva, amit egy este, a mintegy véletlenül odakerülő látogatócsapat jelenlétében a takarítónők mintapéldányának kell tisztára varázsolnia szürke köpenyben, fejkendőben, sárga gumikesztyűben, valódi porszívóval. S van a történetben még egy igazmondó fotel is, a mese talán legnagyobb találmánya, ami összeköti a jelent a múlttal, hogy kiderülhessen, nem mindenki takarítónő, aki annak látszik.

A történet takarítónő-boszorkánya (mert hát erről van szó) a mesejátékkal nagy feladatot vett magára. Kocsis Rozi, Rozilla de Raáb szerepében az ötven perces darabot a színpadi látvány szintjén egyedül játssza végig megannyi átváltozás közepette. Izgalmakkal teli, (korábbi) bűbájos életét elmesélve, a jól kitalált díszletek, kellékek, a hangulatosra írt és kitűnően eljátszott zene ellenére is szinte eszköztelenül, a gyerekek szeme láttára válik a múzeum éltes tisztasági közszolgájából kölyökkorú boszorkányiskolai tanonccá, majd lesz belőle gonosz(kodó) királyné vagy levágott fejű sárkányok anyja. S hogy remekül teszi a dolgát, azt minden szónál jobban jelzi: apró nézői azt és úgy hisznek el neki, amit és ahogyan akarja. (Ez még akkor is igaz, ha a darab interaktív jellegéből adódóan néha akad a nézőtéren egy-egy bábszínházhoz és meséhez kevéssé szokott gyerek-boszorkány, kemény próbának kitéve a színész improvizatív és türelem béli képességeit.)
Ám a kockázat ezzel együtt megtérül, s a nézőtéren szétárad az illúzió. Sodrófa-királyfiak, rőzseköteg-öregasszonyok, szódásüveg-királyok, palack-törpék, keltenek valódi érzelmeket, valódi élményt, felszínre hozva a nézőkben minden korábbi mesélős emléküket. A figyelemért pedig ajándék jár, a legnagyobb, amit mesemondó gyereknek adhat: megkapja érte cserébe a játék átélésének felhőtlen örömét.
Persze, ettől még mesélni nehéz. S jól mesélni még nehezebb. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Vaskakas Bábszínházban még némi boszorkányság is kellett hozzá.


(Micsoda Boszorkányság - avagy egy este a Boszorkány Múzeumban. Írta: Fábián György, rendezte: Ujvári Janka, játssza: Kocsis Rozi, tervezte: Mátravölgyi Ákos, koreográfus: Józsa Bambi Zoltán,zeneszerző: Rab Viki, a Boszi-zenekarban játszik: Tóth Balázs (szaxofon), Pethő Gergő (dob), Nyul Balázs (basszusgitár), Rab Viki (gitár), Hangmérnök: Jörg Tibor.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klasszikus női szépség – hajban elmesélve

Minden év legrangosabb seregszemléjén, a Wella Day-en bemutatott show összeállításában… Tovább olvasom