Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Botanikai szenzáció

Észak-Európa magasabban fekvő vidékein és az Alpokban élő lappföldi ujjaskosbor példányaira leltek a szakemberek Ebergőc határában a közelmúltban. Ezen a területen más védett fajok is élnek. A Hanságban egy fűféle okozott meglepetést a botanikusok körében.
– Valószínű, hogy ez az orchideafaj mindig is itt volt, csak eddig nem vette észre senki – kezdi dr. Király Gergely, a NYME növénytan tanszékének docense. – Az orchideákkal külön szakemberek foglalkoznak, a lappföldi ujjaskosbor meghatározásában egy szlovák botanikus volt segítségünkre. Ez a faj igazi szenzációnak számít, hiszen magashegységekben él, a Kárpát-medencében másutt nem fordul elő. Több ezer éve, a jégkorszak idején húzódhatott le erre a vidékre.
Az Ebergőc határában lévő lápréten nyolcféle orchidea él.

A terület jelenleg magánkézben van, nem védett.
Az értékes növények szempontjából pozitívum, hogy lévén láprét, nem terem meg rajta haszonnövény. A Hanságban, a Csíkos égeresnél a mocsári csenkesz előfordulása okozott meglepetést. Erre a fajra is a közelmúltban lettek figyelmesek a szakemberek.
– Ez az embermagasságú fűféle a tajga növénye. A jégkorszak után a hűvös klímájú, mocsaras területeken talált élőhelyet. Ezen a területen túlélte a Hanság lecsapolását, a legmélyebb részekre húzódott vissza – mondja dr. Király Gergely egyetemi docens.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy vélekedik a VOLT Fesztiválról?

Tovább olvasom