Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Botka László: Zsinórmérték a sors

Botka László, Szeged polgármestere Esterházy Péter Harmonia caelestis című regényéről beszél.
„Ti labancok vagytok" – mondja a Nagyhuszár megfellebbezhetetlenül, a három klottgatyás Esterházy gyerek meg csak bámul elkerekedett szemmel, hisz az 'elnyomjátok a népet', meg a 'gazdagok vagytok' meglehetősen abszurdan hangzik az alföldi falu porában, a Simon Pista bácsiék parasztházának hátsó, földes szobájában, ahol öten élnek, s ahol a mindennapi betevő, a 'Mami főztje' alapjainak megteremtése a legfőbb, égető gond.

A politikus gyakran forgatja a történelemkönyveket, eljátszik a 'hiteles' és 'kevésbé hiteles' kifejezésekkel ezek olvastán, miközben keresi azt a nagybetűs Igazságot, aminek hivatásszerűen is szolgálatába kíván szegődni, de bizony előbb-utóbb rájön, hogy olykor a tudomány sem zsinórmérték. A zsinórmérték az emberi sors.

Az emberi sors, amely jobbára – a sajátunkon kívül – az irodalom lapjai között lappang, az olyan remekművekéin főleg, mint a Harmonia caelestis, melyből nemcsak megtanulható, de átélhető és átérezhető, hogy az Igazság bizony, így, nagybetűvel, nehezen értelmezhető, a történelem nem érme, amelynek két oldala van, sokkal inkább kaleidoszkóp, mely minden fénytörésben más és más arcát mutatja felénk, s még az se mindegy, ki forgatja.

Esterházy könyve nem az utóbbi négyszáz év magyar történelme, nem egy magyar arisztokrata család, s végképp nem Esterházy Mátyás vagy Esterházy Péter története. Mindez együtt, s ennél is sokkal több – a mi világunk, a mi történelmünk, a miniszterelnökitől éjjeliőrig és viszont ívelő karrierek történelme, s kegyetlen tükör nekünk, olvasóknak, akik oly könnyen és felelőtlenül osztjuk fehérekre és feketékre, jókra és rosszakra, kurucokra és labancokra az embereket."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendeljük meg vágyainkat!

Ahogy a katalógus-áruházaknak feladjuk a rendelést – megnevezzük a kiválasztott árut, meghatározzuk a méretet, azonosítva a cikkszámmal –, ugyanúgy kell tennünk vágyainkkal, álmainkkal. Vezessünk naplót, írjuk bele minden titkolt, akár elérhetetlennek tűnő célunkat s adjuk fel a rendelést a világegyetemnek: így, de csakis így előbb-utóbb teljesülni fognak. Tovább olvasom