Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Botrány az érettségi körül Romániában

Újabb botrány tört ki Romániában az érettségi vizsga kellős közepén. Egy bukaresti központi napilap újságírója pénzért megszerezte a román nyelv és irodalom vizsgatételét, és maga tett feljelentést az ügyben.
Az írásbeli vizsgát hétfőn tartották román nyelv és irodalomból, és a tájékoztatási eszközök már délelőtt hírül adták, hogy egy bukaresti központi napilap újságírója az előző napon megszerezte a diákok által írásban kidolgozandó vizsgatételt. A Gandul című napilap munkatársa egyébként 500 ezer régi lejért alig 15 euróért vásárolta meg a "portékát"vasárnap, majd önmaga tett feljelentést a rendőrségen, és még aznap értesítette a román oktatási minisztert is. A tárca így idejében meghozhatta a szükséges óvintézkedéseket, reggelre kicserélte a tételeket, így a hétfő délelőtti vizsgát már szabályos körülmények között lehetett lebonyolítani.

Az esetről egyelőre csak annyit tudni, hogy az újságíró egy férfitől vette át a tételt a főváros egyik központi terén. A rendőrség most azt próbálja kideríteni, honnan szivárgott ki eredetileg a tétel. A nyomozók gyanúja az oktatási minisztérium keretében működő, az érettségi vizsga megszervezéséért felelős igazgatóságra terelődött.

A romániai megyei tanfelügyelők jelentése szerint általában a vizsgatételek mindenhová a legnagyobb biztonságban érkeztek, sehol nem találtak felbontott borítékokat. A rendőrök ezért feltételezik, hogy az oktatási minisztériumban működő igazgatóság alkalmazottai közül szivárogtatta ki valaki a román nyelv és irodalom tantárgy írásbeli tételét.

A mostani vizsgaidőszakban egyébként ez már a második botrány. Nemrég a nyolcadik osztályt befejező tanulók kisérettségijét zavarta meg hasonló eset. Akkor szintén egy román központi napilap újságírójának a kezébe kerültek idő előtt a történelemtételek. Úgy hatolt be az oktatási minisztérium épületébe és adta ki magát egy romániai megyét képviselő tanárnak, hogy nem is igazoltatták. Így könnyű volt megszereznie a tételeket, amelyekkel ő is egyenesen a rendőrséghez fordult.

Mihail Hardau oktatási miniszter pozícióját mindenesetre érzékenyen érinti ez a két kínos történet. Egyelőre mégsem kell féltenie állását, hiszen a kormánykoalíció egyik legfőbb erejét alkotó Demokrata Párt (PD) színeit képviseli, Emil Boc pártelnök pedig támogatásáról biztosította őt.

"Több mint aggasztónak" látja ugyanakkor az érettségivel kapcsolatos korrupciós botrányokat Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök , aki a kormánykoalíció másik fő pártjának, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az élén áll. Hardau szakmai teljesítményével eddig sem volt elégedett, a demokraták és a liberálisok között pedig kíméletlen politikai küzdelem folyik.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonfülkék euróval is

Július 1-jétől euróérméket is elfogadnak a T-Com nyilvános telefonkészülékei. A nyilvános távbeszélő… Tovább olvasom