Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Botrányba fulladt a járművezetői vizsga

Azt kérték a vizsgázótól, hogy hajtson fel a sztrádára, de ezt nem tehette meg, mert nem volt matricája. A vizsgabiztos azonnal lefújta a vizsgát.
Sikeres elméleti vizsga után a gyakorlatban is bizonyítani szeretett volna a 18 tonnás teherautóval a siófoki Didaktika Autósiskola egyik diákja. Alaposan pórul járt. Azt kérték tőle, hogy hajtson fel a sztrádára, de ezt nem tehette meg, mert a teherautón nem volt matrica. A vizsgabiztos azonnal lefújta a vizsgát.

Azokban a városokban, ahol nincs a közelben autópálya, ott is lehet jogosítványt kiadni, ott is lehet vizsgáztatni - fejtette ki a Független Hírügynökség tudósítójának Kovács Sándor Lóránd, a Didaktika Autósiskola ügyvezető igazgatója. Szerinte más útvonalon is mehettek volna.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint viszont ahol van sztráda, ott kötelező az autópályán tartani a vizsga egy részét. Vagyis a hatóság szerint a vizsgabiztos nem hibázott, törvényesen járt el. Igazából az iskola mulasztott azzal, hogy nem biztosította a vizsga feltételeként a matrica megvásárlását - tájékoztatott Bajkó Sándor, a Nemzeti Közlekedési Hatóság főosztályvezetője.

A hatóságnál elismerik, hogy ez pluszköltséggel jár, de szerintük az autópályák közelében működő iskolák a sztrádadíjat könnyedén beépíthetik költségvetésükbe.

Az oktató és a vizsgabiztos vitájának áldozatául esett fiatalember hamarosan újra próbálkozhat. A pótvizsga 3600 forintba kerül, a díjat az autósiskola magára vállalta.

Olvasóink írták

 • 10. flexsnake 2009. április 22. 22:48
  „Emlékszem a fegyvervizsgámra. Most mindenki kap 2darab lőszert és kilövöldözik magukat.... :D
  Elég gusztustalan hogy újra kell vizsgáznia. Újra idegeskedhet, újra egy nap kimaradás... Ez egy szar történet ahol senki nem vizsgázott jól.”
 • 9. SympleX 2009. április 22. 20:02
  „Én sem értem, mi volt a baj. Ha nincs matrica, nem mehet autópályára. Mint pl. ha lapos a gumi, szólok, hogy így nem lehet közlekedni, oldják meg. Szerintem épphogy jól csinálta a vizsgázó, ha mondjuk egy egyirányú utcába akarta volna beküldeni a vizsgáztató, akkor sem ment volna be. Ugyanaz, nem? Amúgy felénk nem a vizsgabiztos mondja mit csinálj, hanem az oktató. Húzok egy útvonaltervet, amelyen csomópontok vannak, amelyeket érinteni kell, innentől az oktatón múlik merre viszi a tanulóját.”
 • 8. Zsoltee0716 2009. április 22. 11:08
  „M_R 2009.04.22. 05:48 !
  Az utólsó be kezdéseddel nagyon egyet értek, nem kevés pénz maga a C kategoria se 200eft körül van és min 3-4 hónap(hanem több) alatt van meg elmélet gyak, együtt!
  Azt hogy a pótviszga 3600ft, hát jó számot írtak ide?”
 • 7. garbon 2009. április 22. 10:07
  „Autoiskola amelyhez járt a vizsgázó igen nagy felelőtlenséget követett el. Miért azért mert tudatában volt azzal
  merre fog vizsgázni az iskola köteles minden olyan eszközt a tanuló részére biztósítani amely garantálja a zökkenő mentes vizsgát. Ha felment volna a tanuló a sztrádára és rendőri ellenőrzésbe belefut akkor is az iskola lenne a felelős és a büntetést neki kell kifizetni.Sajnálatos az, hogy a tanuló nem tudta megfelelően alkalmazni a tanultakat ezért nem a vizsga biztos a felelős.”
 • 6. M_R 2009. április 22. 05:48
  „Szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy a vizsgabiztos szoptani akarta - mellesleg sikeresen - az autósiskolát. A 18 tonnás teherató az D4 kategória, az egynapos matrica 2761 Ft, bár ha feltételezzük hogy ugyanez a vizsgabiztos lesz másnap, harmadnap is, akkor végül vehet a teherautóira az iskola éves matricákat - ez momentán 198.000 Ft autónként (12 tonna feletti) vagy ha kisebb teherautók is vannak, akkor azokra már "csak" 159.000 Ft. Tegyük fel hogy ezeket megveszi - akkor a vizsgabiztos kitalálja, hogy menjünk át kompon Badacsonyba (siófoki az iskola!!), esetleg kétszer oda-vissza át a Balatonon. Végül is ha "autópálya van a közelben" volt a magyarázat, akkor a "komp van a közelben" is megáll :) Ha peche van akkor RoLa terminál is van a közelben, esetleg fizetős parkolóház, stb.

  Ja hogy közben szerencsétlen vizsgázót is szénné szopatja? Bocs.. Újra próbálkozhat. Meg esetleg más munkahelyet keresni is újra próbálkozhat - gondolom nem hobby hogy 18 tonnás vasat akar vezetni...”
 • 5. mentelmi-jog 2009. április 21. 22:05
  „Lehet, hogy a vizsgázó felhajtott volna, de gondolom az oktató (aki szintén ott van a vizsgán, mert ott kell lennie, hivatalosan Ő vezet mert neki van arra a kategóriára jogosítványa, a vizsgabiztos csak megfigyelőként van jelen) szólt, hogy nem hajthat fel, mert nincs az iskola/az Ő kocsiján matrica, büntetést meg persze nem akart fizetni. Már csak azt nem értem, hogy ilyen esetben, ha autópályás tételt húz a vizsgázó, meddig tart az oktatónak sms-ben venni egy matricát? kb 20 másodperc? Vagy ha nem Ő akarja megvenni, akkor a tétel kihúzásától számítva még arra is van ideje, hogy visszatelefonáljon az iskolába, bediktálja a rendszámot, hogy Ők vegyék meg céges számlára...”
 • 4. sörpocak 2009. április 21. 21:50
  „Nem egészen világos a hivatkozott cikk. A vizsgabiztosok meg egyébbként is arra mennek, hogy megbuktassák a leendő vezetőket, ki így, ki úgy-furfanggal. Csak a pénzre megy a játék, mint az a törvény változtatás is, hogy már sokszor meglehet bukni kreszből. Csak fizesse a delikvens.
  Nem értem, hogy itt mi és hogyan történt. A vizsgázónak nem kell tudnia, hogy van-e a kocsin érvényes pályamatrica.Ő vizsgázni ment. Még jó, hogy nem ő fog matricát venni rá. Ha meg a vizsgabiztos tudta, hogy nincs, és szándékosan vezette a vizsgázót ilyen helyzetbe, akkor az egy sz@r alak!”
 • 3. floridaimagyar 2009. április 21. 21:47
  „Ugy tanul az ember ha szivatjak, a vizsgaztato meg gondolom jutalmat kap a kozlekedesi osztalytol mert jo kis potvizsgadijakat csinal.”
 • 2. Nyasi 2009. április 21. 21:43
  „Hol itt a "botrány"? Vagy csak egy hatásvadász cím kellett? Egy félreértést, egy fura helyzetbe került vizsgázót és egy korrekt autosiskolát látok.”
 • 1. csonakos 2009. április 21. 21:08
  „Nem egészen értem! Ha nem ment fel akkor jól vizsgázott! Ha felment akkor jogos a bukta. Kérdés; milyen messzi van a következő leágazás ahol vissza tudott volna térni a másik oldalra. Ha jól tudom a vizsga ideje szabott!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a tőzsdeindex, erősödött a forint

Az euró a kedd reggeli 301 forintról 297,4 forintra gyengült. Tovább olvasom