Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Botránygyanús érettségi vizsga

Az oktatási jogok biztosához fordult az írásbeli magyar érettségi miatt egy oktatási szakértő, mert véleménye szerint rossz a szövegértési feladathoz mellékelt javítókulcs.
Szolnoki Tibor szerint újra kellene íratni a vizsgát, mert a javítókulcs a tizenhét feladatból kilenc esetben rossz, hat esetben pedig vitatható megoldást ad.
Tekintse meg a még:


Szolnoki úgy gondolja, hogy a problémát sürgősen orvosolni kellene, mert így az egyetemi felvételi során versenyhátrányba kerülhetnek az idei maturálók. Az lenne a korrekt eljárás, ha újraíratnák a vizsgát, vagy legalábbis új javítókulcsot készíttetne az oktatási tárca. A javítási-értékelési útmutatót egyedül az Oktatási Hivatal módosíthatja, amely viszont nem ismeri el a hibát. Szolnoki ombudsmani állásfoglalást sürget, a diákok ugyanis júniusban belenézhetnek az értékelésbe, és jelezhetik, ha valamit nem találnak rendjén. Félő azonban, hogy a megfelelő információk hiányában nem fellebbeznek majd az eredmény ellen.

Az idei írásbeli magyar érettségin egy Nádasdy Ádámmal készült interjút kellett értelmezniük a diákoknak.

Az Oktatási Hivatal szerint rendben lezajlott az idei írásbeli érettségi

A magyar írásbeli érettségihez jogszerű és ésszerű időn belül, illetve túl sem érkezett semmilyen kifogás - reagált közleményében az Oktatási Hivatal.

Az olvasó szava

joy: "Igaza van annak az érettségizőnek, aki elküldi a fenébe Szolnoki urat, aki a szóbeli vizsgák idején hozza a frászt maturálóinkra! Mi a búbánatos vakarózott idáig?"

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a javítókulcs véglegesítését az érettségi vizsga napján gyakorlott pedagógusokból álló szakmai bizottság végezte. A hivatalhoz 44 kérdés érkezett, ezek szinte mindegyike a javítókulcsban szereplő szavak értelmezéséről szólt. A kérdésekre minden esetben részletes írásos választ kaptak az érdeklődők - áll a közleményben.

A magyar írásbeli érettségihez jogszerű és ésszerű időn belül, illetve túl sem érkezett semmilyen kifogás, a Magyar Nemzet cikkében megszólalóktól sem - közölte az Oktatási Hivatal. A hivatal érthetetlennek tartja, hogy egy hónappal az írásbeli érettségi után ilyen, az érettségizők és a felsőoktatásba készülők nyugalmát megzavaró vádaskodások jelennek meg.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Andee18 2009. május 06. 06:39
  „Hát én is idén érettségiztem és minimum a szövegértésben 35pontom van. Puszta logika kellett hozzá meg némi olvasás tudás, és nem tudom hogy a tavalyit láttátok-e akik erre azt mondják hogy nehéz... Ott se buktak sorozatosan és jóval nehezebb volt mint ez. Én ennyit fűznék hozzá.”
 • 25. juci08 2008. június 11. 10:44
  „Nekem Hétfőn kezdődik a szóbeli érettségi, másoknak egy héttel később. Nehogymár most kelljen vitatkozni a javítókulcsról...
  Amúgy meg nem tudom, hogy miért kellett ilyen nehéz feladatokat betenni. A tanárom szerint is nehéz volt, pedig ő az ELTE bölcsészkarán végzett!!!”
 • 24. katika001 2008. június 10. 20:33
  „én is az idei érettségizők között voltam a szövegértésem 40/24 pont lett jobb is lehetett volna de nagyon nehéz volt. a másik feladatba viszont 60/42 sikerült elérni. és én 5 ös voltam mindkét tárgyból! !!!!”
 • 23. mikorszol 2008. június 10. 19:13
  „geysa!

  Mitől diszkriminatív???”
 • 22. balazs_88 2008. június 10. 19:12
  „Jaj nincs itt semmilyen botrány csak a délmagyar hozza a formáját....
  Csak egy középiskola magyartanár felhívja magára a figyelmet, ennyi.”
 • 21. geysa 2008. június 10. 19:06
  „Újabb év, újabb botrány, újabb diszkriminatív érettségi. Elkellene gondolkodnia Hiller István elvtársnak mi a fenéért van a tárca élén. Menjen a fenébe az egész politikai hozzállással a világnézeti hovatartozástól függetlenül.”
 • 20. nem zsofi 2008. június 10. 17:51
  „A cél szentesíti-e az eszközt? És vajon mi volt a cél? Lesz megoldás is.........”
 • 19. mikorszol 2008. június 10. 16:02
  „miconak!

  Tudod, hogy butaságnak hangzik, amit írsz? Ha mindenkit egyformán érintett a magyar (és a vetélytársak többsége idén érettségizik), akkor minek sorrendet módosítani??? Legfeljebb nem 385 lesz a határ, hanem 359.

  Másrészt ha "lepontoztak", akkor - remélhetőleg - a javítási útmutató alapján tették. Ha annak alapján tették, akkor nem "le"pontoztak, hanem értékeltek - a szabályoknak megfelelően. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a tanárnak sem érdeke, hogy minél rosszabb eredményt hozzon ki.

  Nos?”
 • 18. zsofi 2008. június 10. 14:49
  „micó!: Lehet pont ez a céljuk..”
 • 17. micó 2008. június 10. 14:11
  „Én is az idei érettségizők közt vagyok és felháborító,ami itt folyik. Szinte mindenkinek olyan pocsék lett a magyar eredménye, hogy kénytelen sorrendet válotztatni a továbbtanulási jelölései közt, ha számít a magyar. Fellebbezni nem merünk, mert mégjobban lepontozzák azzal a jelszóval, hogy "Igen? Beleköt a kis taknyos a javításba? Nesze neki!" Ez elkeserítő, nem is értem, hogy engedhették meg. Eleve úgy megbonyolították az utóbbi pár évben a vizsgarendszert, hogy gyakorlatilag senki nem tud eligazodni ( sem tanár, sem diák), most még ez is... A végén még a kedvünk is elmegy a továbbtanulástól...”
 • 16. atomboy 2008. június 10. 14:10
  „Ha a javitokulcs hibas, miert kellene a diakoknak ujrairnuk? Nem hiszem, hogy abbol irtak volna a megoldasokat.”
 • 15. zsofi 2008. június 10. 11:22
  „Nem kívánom senkinek azt a fejetlenséget, amit a 2005ös érettségikor éltem át sok érettségizővel együtt. A végén már tehetetlenségünkben csak nevetni tudtunk az egészen..”
 • 14. piff 2008. június 10. 11:03
  „Netán tán(tudom,hogy nem helyesen írtam) nem az érettségi előtt kellett volna egy és mást tisztázni? mint utólag futni fűhöz fához!Vagy hírnévre,népszerűségre van szüksége az oktatásügyi szakértőnek? Ettől bizony nem lesz népszerű! Természetes KORREKT ELJÁRÁS az ő részéről! Senki ne mondja azt,hogy ezt érettségi előtt senki nem tudta! Valaki csak elkészitette azokat a tételeket meg a javitókulcsokat!!!!!!!!!”
 • 13. puff 2008. június 10. 10:37
  „hát nem voltam rest, megnéztem: Szolnoki Tiborról ugyan nem találtam semmit a neten a mostani ügyhöz kapcsolódó említéseken kívül (ami nagy szó, mert még rólam is találni, pedig ki vagyok én...), és megkövetem egyúttal, mert oké, nem a sajtóhoz, hanem az oktatási jogok biztosához fordult (bár azt nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy az oktatási ombudsman szaladt volna a Magyar Nemzethez, a HírTV-hez meg az ECHO TV-hez, akik a hírgazdák...

  lehet, hogy Szolnoki Tibor tényleg csak egy "mezei" állampolgár, mint például az Albert házaspár? Bár remélem, az ő beadványa nem fog ötmilliárdba kerülni....”
 • 12. puff 2008. június 10. 10:15
  „de legalább jó sok újságban le lehet írni a "botránygyanús érettségi" jelzős szerkezetet, hergelni a diákokat, szülőket, nyomni a tanárokat - tényleg nem tudom, ez a kinek jó (és vajon mért a független hírügynökséggel közli az észrevételt, mért nem az illetékesekkel?)
  Ha igaza is van, tényleg nem most és nem így kellene szóvá tenni”
 • 11. mikorszol 2008. június 10. 09:54
  „www.okev.hu -ról értelemszerűen
  vagy
  http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=261&articleID=231467&ctag=articlelist&iid=1”
 • 10. joy 2008. június 10. 09:46
  „Igaza van annak az érettségizőnek, aki elküldi a fenébe Szolnoki urat, aki a szóbeli vizsgák idején hozza a frászt maturálóinkra!
  Mi a búbánatos vakarózott idáig?
  Direkt ilyen szemétkedésre vágyott???

  Semmi esetre sem újraíratni, javítókulcsot kell kicserélni!
  /A a zár jól működik, a hibás kulcsot szokás hozzá igazítani!/
  El lehet valahol érni a NETen az éretsségi feladatot, és a javítókulcsot?”
 • 9. másik érettségiző 2008. június 10. 09:21
  „Kezdek örülni, hogy emelt szinten érettségiztem magyarból. Lehet, hogy könnyebb dolgom volt, mintha közepet írtam volna? Nézőpont kérdése...”
 • 8. mikorszol 2008. június 10. 08:56
  „Ez a Szolnoki nevű fazon nincs teljesen magánál.

  Nem tisztem megítélni szakmailag a feladatot, de nyilván a kérdések alapjául adott szöveg rendben volt. Itt nem nagyon számít, hogy milyen nézőpontból tanultak előtte a témáról, hiszen az életben sem csak olyan szövegekkel találkoznak, amelyekhez hasonló felfogásúakról tanultak. A kérdések lehettek jók vagy rosszak, mindenkinek ugyanazokra kellett válaszolnia.
  Ha az értékelési útmutatóban volt hiba, akkor azt nyilván helyre lehet és helyre is kell hozni. Ha volt hiba, azt nyilván többen észrevették és szóltak. Ha szóltak és indokolt a felvetés, nyilván javítottak az útmutatón, mint ahogyan megtették ezt matematikából is.

  Az újraíratás azon indokkal, hogy versenyhátrány éri az idén vizsgázót az egyetemre bejutásnál, egyszerűen nevetséges. Egyik évben könnyebb a feladat, magasabbak a pontok, másik évben nehezebb, alacsonyabb eredménnyel. Ilyen alapon mindig mindenki kérhetne újraírást.

  Mellesleg a tisztelt úriembernek mi tartott ennyi ideig??? Az értékelési útmutató május 6. reggel 8 órától nyilvános. Az érettségi dolgozatokba való betekintés a legtöbb helyen június 3-án megtörtént.”
 • 7. NP 2008. június 10. 08:43
  „Kíváncsi vagyok Szolnoki úr kifogásaira. Lehet, hogy éppen a nyelvvédő vonalat hiányolja a javítókulcsból?”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnapos tanácskozást tart a kormány és az MSZP vezetése

A kormány, az MSZP elnöksége és az MSZP frakciójának vezetése közösen tart kétnapos tanácskozást… Tovább olvasom