Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Bővít Magyarországon a Coloplast, 700 új munkahely jön létre

A beruházás több mint 21 milliárd forint értékű, amelyhez a kormány adott kétmilliárdot, ami a költségvetésnek várhatóan öt év alatt térül meg.
Bővíti magyarországi gyártókapacitását a gyógyászati segédeszközöket előállító Coloplast - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Allan Rasmussen, a Coloplast A/S senior alelnöke hétfői megbeszélésük után az Országházban.

A kormányfő elmondta: a beruházással összesen 701 új munkahely jön létre, 426 a nyírbátori, 275 pedig a tatabányai Coloplast-gyárban.

A beruházás több mint 21 milliárd forint értékű, amelyhez a kormány adott kétmilliárdot, ami a költségvetésnek várhatóan öt év alatt térül meg - közölte sajtónyilatkozatában Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy a Coloplast világszerte eladott termékeinek 65 százaléka Magyarországon készült. Így "ez a dán cég a mi szívünk és eszünk szerint egy magyar cég is" - fogalmazott.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a gyógyászati segédeszközöket gyártó vállalat elsősorban a magyar munkaerő miatt választotta bővítése helyszínéül Magyarországot. Ez a magyar munkavállalók teljesítményének elismerése - értékelte a döntést.

Megjegyezte továbbá, hogy a Coloplast üzemeiben dolgozók kétharmada nő, amit megköszönt a dán cégvezetőknek.

"Szeretném ebben a beruházásban látni a mostani gazdaságpolitika sikerének elismerését is" - mondta Orbán Viktor, emlékeztetve: korábban komoly kérdés volt, hogy lehet-e gazdasági növekedést elérni alacsony infláció és 3 százalék alatti költségvetési hiány mellett.

Fotó: MTI/Marjai János
 Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Allan Rasmussen, a Coloplast A/S senior alelnöke kezet fognak az Országház Delegációs termében tartott sajtótájékoztatójukon.
Fotó: MTI/Marjai János

"Amit most látunk Magyarországon, az egy tézis, amely azt bizonyítja, hogy alacsony infláció és alacsony költségvetési hiány mellett is lehet növekedési pályára állítani egy gazdaságot" - jelentette ki. Közölte: Magyarországon ezután is tartósan alacsony lesz az infláció és a hiány, pozitív marad a külkereskedelmi és a fizetési mérleg, és egyúttal lesz gazdasági növekedés. "Vissza fogjuk szerezni azt az éllovas pozíciónkat Közép-Európában, amit az elmúlt években elvesztettünk" - zárta szavait.

Allan Rasmussen nyilatkozatában kifejtette: a dán központú Coloplastnak világszerte több mint 8 ezer dolgozója van. A Magyarországon 2001 óta jelen lévő cég Tatabányán és Nyírbátorban gyárt, és körülbelül 2200 munkavállalót foglalkoztat. Ez a következő években további több mint 700-zal nő - erősítette meg.

A Coloplast A/S senior alelnöke az elmúlt 12 év pozitív tapasztalatával, a jól képzett munkaerőhöz való hozzáféréssel és a legfontosabb európai piacaik jó elérhetőségével magyarázta az újabb magyarországi bővítést.

A hétfői bejelentésen jelen volt mások mellett Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, polgármesterek, valamint a Szabolcs megyei MSZP-s országgyűlési képviselő Veres János is, akinek - mint Orbán Viktor mondta - "nyilván van szerepe van abban, hogy Nyírbátorban létrejöttek ezek a munkahelyek", amit külön megköszönt neki.

A Coloplast A/S 1957-ben Dániában alakult, tevékenységét sztómaterápiás eszközök gyártásával kezdte. Termékeikkel (köztük sztómaterápiás eszközökkel, kötszerekkel és inkontinenciaeszközökkel) elsősorban kórházakban, szakrendelőkben és egyéb egészségügyi intézményekben találkozhat a rászoruló.

A cég honlapjáról az is megtudható, hogy a tatabányai ipari parkban felépített gyáruk 2002 áprilisára lett kész. Elsősorban sztómaterápiás eszközök bizonyos típusait, illetve vizeletkondomokat készítettek ebben a gyáregységben. A fogyasztói igények növekedésével azonban egyre nagyobb mennyiség gyártására volt szükség, ami további fejlődést, a gyár bővítését eredményezte, így 2003 októberében átadták a második csarnokot, ahol már az úgynevezett "tisztatéri termelésre", vagyis a termékek steril körülmények között történő gyártására rendezkedtek be. Ez az új épület helyt adott a közvetlenül műtét után használatos sztómazsákok, a modern kötszerek és katéterek gyártásának is. 2004 őszére elkészült Tatabányán a harmadik gyárcsarnok, amelynek egyik fő feladata a termékekhez használt speciális ragasztóanyag előállítása.

A tatabányai tapasztalatok miatt döntöttek úgy, hogy egy újabb magyarországi üzemet hoznak létre, amelyet Nyírbátorban építettek fel, ahol 2007-ben meg is indult a termelés.

Olvasóink írták

  • 1. grafika88 2013. szeptember 16. 14:15
    „..." ezt követő években 701 új munkahely jön létre...."
    DE MIKOR ??? HÁNY ÉV múlva ????? lehet,hogy 3--4--5 év múlva ?????

    Akár 701 új munkahely.....úgy mint a beígért 1 millió. ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépfenét mutattak ki Jászladányban

Lépfene, azaz antrax baktériumot mutatott ki egy laboratóriumi vizsgálat egy jászladányi… Tovább olvasom