Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Bővítéspárti a finn uniós elnökség

Kulcsfontosságúnak tekinti az Európai Unió további bővítését az új finn elnökség. Matti Vanhanen finn kormányfő szerdán Strasbourgban az Európai Parlament képviselői előtt ismertette terveit.
A finn miniszterelnök kifejtette: kormánya nagy súlyt kíván helyezni az EU jövőjéről zajló vita folytatására, különös tekintettel a bővítés mellett az uniós alkotmány jövőjével kapcsolatos konkrét kérdésekre. Mint hozzátette: az EU-nak a meglévő szerződések alapján kell hatékonyan ellátnia alapvető feladatait, nem engedheti meg magának, hogy új döntéshozatali szabályok megalkotására fecsérelje az időt.

Vanhanen megígérte: a finn elnökség alapvető fontosságot tulajdonít majd az EU és a tagállamok versenyképességének,. Egyben javasolta közös uniós energiapolitikai program kidolgozását, a minősített többségi döntéshozatal kiterjesztését a bel- és igazságügyek területére, valamint közös uniós menekültpolitika kialakítását 2010-ig.

Vanhanen fölszólalását követően elmondott beszédében az Európai Bizottság elnöke az unió bővítésének alapos megfontolását hangsúlyozta, ellentmondva a finn miniszterelnöknek. José Manuel Durao Barroso üdvözlendőnek és kívánatosnak nevezte, hogy egy sor más európai ügyhöz hasonlóan a bővítésről is össznépi vita folyjék.

Szájer József (Fidesz-MPP), az Európai Néppárt képviselője a beszédeket követő vitában elhangzott fölszólalásában szintén úgy vélte, hogy a jövőbeli bővítések előtt figyelembe kell venni Európa befogadóképességét.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult Szlovákia új parlamentje

A 150 képviselő eskütételével kedden Pozsonyban megalakult Szlovákia új, hat pártból álló… Tovább olvasom