Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Brókerbotrány: 10 milliárdnyi zárolt pénz

A brókerügyben eddig 12 személyt gyanúsítanak sikkasztással, pénzmosással illetve magánokirat-hamisítással. Összesen közel 10 milliárd forintnyi összeget zároltak.
A K&H Equities-ügyben eddig 21 feljelentés érkezett, jelenleg 12 személyt gyanúsítanak sikkasztással, pénzmosással illetve magánokirat-hamisítással. Egy szír férfi ellen nemzetközi körözés van kiadva, Kulcsár Attila pedig kiadatási őrizetben van, négy személyt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Közülük hármat óvadék ellenében még decemberben szabadlábra helyeztek és jelenleg házi őrizetben vannak. A szír állampolgár előzetes letartóztatását a bíróság február 29-ig meghosszabbította – közölte tegnap Papp Csaba, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) gazdasági bűnözés elleni osztályának vezetője a K&H-ügyről tartott tegnapi sajtótájékoztatón.

Számos vagyoni jellegű kényszerintézkedést tettek, zár alá vételi határozatot hoztak, összesen közel 10 milliárd forintnyi összeget biztosítottak zár alá vétel formájában, a külföldön bejegyzett cégek kapcsán 12 országhoz fordultak jogsegélykérelemmel. A bűncselekménnyel okozott kár számításaik szerint meghaladja a 10 milliárd forintot.

A rendőrségi osztályvezető elmondta: 194 személyt hallgattak ki tanúként, közülük 120-an Kulcsár Attila ügyfelei voltak. Az adatok és iratok nagy részét begyűjtötték, a számszaki adatok összesen mintegy ötezer CD-lemezen férnének el az alezredes közlése szerint. A PSZÁF is átadta a K&H Banknál és annak brókercégénél, a K&H Equities-nél folytatott vizsgálatának jelentését – tette hozzá.

Újabb gyanúsítotti kihallgatások

A nyomozás ezután egy újabb szakaszba lép, melynek feladata az eddig összegyűjtött adatok elemzése és rendszerezése. Az ügyben várhatóak még újabb gyanúsítotti kihallgatások is, de erről részleteket nem kívánt elárulni.
„ Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy az ügyészség azért rendelne el valaki ellen nyomozást, mert túl sokat tud" – jelentette ki Liszka Károly ezredes, az SZBEI helyettes vezetője arra az újságírói felvetésre, hogy Molnár Csabát, a K&H-ügyben is nyomozó pénzmosás elleni osztály vezetőjét azért távolították el a nyomozásból és indult ellene vizsgálat, „mert túl sokat tudott".

Bejelentések gyanús pénzmozgásról

Ugrásszerűen megnőtt a pénzmosásgyanús tranzakciókról szóló bejelentések száma. „Vélhetően a K&H-ügy nyomozása miatt nőtt meg az ilyen bejelentések száma" – közölte az SZBEI vizsgálati főosztályának vezetője. Gera Antal ezredes megjegyezte: a bejelentések között nagy számban vannak megalapozatlanok, mert a banki pénztárosok nem vállalják fel, hogy felelősséggel döntsenek a banki tranzakciók körülményeinek gyanússágáról. Ezért bírálat nélkül jelentik azokat a nyomozó hatóságnak.
A K&H-ügy kapcsán bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt összesen 18 banki alkalmazottat hallgattak ki gyanúsítottként, két esetben megszüntették az eljárást, a többiek ügyében – mivel szándékosságra vagy ellenszolgáltatás nyújtására utaló körülmény egyelőre nem merült fel – gondatlanságból elkövetett bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt fejezik be az eljárást hamarosan – közölte. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mona Lisa mosolya

Tovább olvasom