Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Bronzba öntött hajléktalanok

Hajléktalanokat ábrázoló bronzszobrok lesznek láthatók csütörtöktől Debrecen belvárosában; az utcazenével, ételosztással és egyéb programokkal kísért köztéri szoborkiállítással a szervezők a művészet eszközével kívánják ráirányítani a figyelmet a hajléktalanság társadalmi problémájára.
A debreceni Modem - Modern- és Kortárs Művészeti Központ és a városi hajléktalan-ellátásért felelős Refomix Kft. közös szervezésében érkezett Debrecenbe Jens Galschiot dán szobrászművész 13 alkotása - mondta Gulyás Gábor, a Modem igazgatója a kiállítást bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

A különböző nemű és korú hajléktalanokat realisztikusan ábrázoló szobrok a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évéhez kapcsolódó vándorkiállítás keretében járják be - Brüsszelből indulva - Európát. Debrecenben július 27-ig láthatja az alkotásokat a közönség. Gulyás Gábor szavai szerint a kiállítás elsődleges célja, hogy árnyalt megközelítést nyújtson egy erős társadalmi beágyazottságú kérdés kapcsán.

A köztéri kiállítás első napján Csepregi Gyula, St. Martin és Wahorn András játszik majd a Baltazár tér három sarkában szaxofonon, az általuk "összekalapolt" pénzt pedig hajléktalanoknak ajánlják fel. A tárlathoz kapcsolódva lesz ételosztás, hajléktalanokat szerepeltető színielőadás és filmvetítés is.

Szemerédy Zsolt, a Refomix Kft. ügyvezetője elmondta: Magyarországon a hajléktalanság problémája a rendszerváltással egyidős. Ma az otthontalanok ellátása már európai színvonalú azok esetében, akiknek van hely a hajléktalanszállókon. Azonban az országban több, mint hatezren élnek most is az utcákon, ebből mintegy 160-an Debrecenben.

A Refomix Kft. egyrészt azért kezdeményezte ennek a tárlatnak a Debrecenbe hozatalát, mert Magyarországon még mindig szinte alig vannak programok, amelyek ezen a társadalmi problémán próbálnának segíteni, másrészt pedig a társadalmi témájú művészet is nagyon nehezen honosodik meg itthon. A Refomix és a Modem közös rendezvénye mindkét szempontból hiánypótló lehet - vélte Szemerédy Zsolt.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2010. július 07. 20:25
    „Lehet,hogy nem bronzszobrot kellett volna róluk készíteni, ha nem inkább gondoskodni és megfelelően ellátni kellett volna őket és visszavezetni a társadalomba,melynek korábbi vezetői kitaszították őket!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem félmilliárd forintos iskolafelújítás kezdődött

A napokban megkezdődött a kunszentmártoni városi általános iskola Deák Ferenc utcai… Tovább olvasom