Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Bronzérem győriekkel

Nagyszerűen szerepelt a hazai rendezésű junior-világbajnokságon a magyar férfiválogatott. A bronzérem értékét növeli, hogy a gárda szövetségi kapitánya a Tento-ETO mestere, Tóth László, míg a győri csapatból öten – Kovács János, Szalafai Gábor, Pálos Gábor, Tomori Győző és Schuch Timuzsin – kaptak helyet a válogatottban.

Kézilabda

„ Nagyon boldogok vagyunk, hiszen nemcsak megfeleltünk a célkitűzéseknek, de túl is teljesítettük azt – kezdte értékelését Tóth László.

– A magyar szövetség egyértelműen jelezte, hogy rendkívül elégedett volt a csapattal. Így vagyok ezzel én is, csak kalapot tudok emelni a játékosaim előtt. Fantasztikusan játszottak, ha kellett, oroszlánként harcoltak, alaposan megdolgoztak a bronzéremért. Többen kérdezték, nem voltam-e csalódott az elődöntő után. Nos, ezzel kapcsolatban csak annyit tudok mondani, hogy egyáltalán nem, büszke voltam a csapatomra. Talán sokan meglepődnek, ha azt mondom, a dánok ellen játszottunk a legjobban a világbajnokságon. A sportban azonban előfordul olyan, hogy ez is kevés a sikerhez.”

Nem kesergett a hiányzókon

Döntő volt ezen a találkozón is, hogy kevesebb minőségi csere állt Tóth László rendelkezésére. Sándor Ákos és Gulyás Péter hiánya például erősen érződött a gárdán.
„ Sosem voltam az a típus, aki kesereg amiatt, mert kidőlt egy-egy kulcsember. Persze egy ilyen sorozatterhelés mellett nem mindegy, hogy hány játékossal lehet számolni, de sok értelmét nem láttam a szomorkodásnak. Tudomásul kell venni, hogy a sport erről is szól. Nemcsak győztesek és egészséges játékosok vannak, kell lenni vesztesnek és időnként becsúsznak sérülések is. Mikor Gulyás megsérült, akkor sem azon gondolkodtam, hogy miért történt ez, hanem egyből azon törtem a fejem, hogyan sikerül megoldani a pótlását. Úgy érzem, aki itt volt a csapatban a világbajnokságon, az minden tőle telhetőt megtett a jó szereplés érdekében. Kijár az éremből egyébként a fantasztikus közönségnek is. Akármelyik városban is léptünk pályára, óriási biztatást kaptunk, ami nem- egyszer segítette át a holtponton a gárdát” – folytatta a kapitány, akinek egyébként a világbajnoksággal lejárt a szerződése a szövetségben.

Az edzői pályafutás csúcsán

„ Nagy Kornél kivételével ezek a játékosok hétfőtől már felnőttnek számítanak, egy teljesen új korosztály lép a helyükre. Hogy velem mi lesz, azt nem tudom, mert a megbízatásom a vb-vel lejárt. Október elején szokta megnevezni a szövetség, kiket bíz meg a korosztályos válogatottak irányításával. Hogy aztán velem számolnak-e, azt nem tudom, annyi azonban bizonyos, hogy számomra ez edzői pályafutásom csúcsa. A folytatás pedig már nem rajtam múlik.”
Az mindenesetre nyilván nem hátrány, hogy ez a bronz egy huszonnyolc éves böjtnek vetett véget. Utoljára ugyanis 1977-ben az első junior-vb-n nyert érmet – akkor egy ezüstöt – a magyar válogatott.
Örömteli, hogy a mostani csapatban a győri gárdából is többen szerepeltek. Igaz, közülük csak Szalafai az, aki játszott is már mérkőzést zöld-fehérben, a többiek egytől egyig új igazolásnak számítanak.

Megérte annyit edzeni

A fiatal jobbszélső, Szalafai Gábor ráadásul kulcsszereplője volt a bronzérmes csapatnak. P így értékelte a tornát: „Óriási dolognak tartom, hogy megszereztük a harmadik helyet. Szenzációs hangulatú két héten vagyunk túl. Le a kalappal a közönség és a szervezés előtt, minden úgy alakult, ahogyan azt előzetesen elterveztük. Nagyon kemény hathetes felkészülés előzte meg a világbajnokságot, de megérte annyit dolgozni. Úgy gondolom, reális eredmény született, s talán minden más lett volna, ha nincsenek sérültjeink, de ezzel felesleges foglalkozni. Sokszor csak nüanszokon múlik egy-egy jobb helyezés, elég csak a középdöntőre gondolni, ahol egy vereség majdnem a négy közé jutásunkba került. Szerencsére nem így történt. Ami a saját teljesítményemet illeti, nem vagyok elégedetlen, hiszen sokat játszottam, de emiatt a végére egy kicsit el is fáradtam. Most pár napot tudok pihenni, de aztán csütörtöktől folytatódik a munka, immár az ETO-ban.”

Tóth László dicsér

A győri játékosokat egyénileg így értékelte Tóth László: „Szalafai az utolsó meccset leszámítva kulcsember volt, Kovács, amikor be kellett ugrania, nagyszerűen védett. Pálos teljesítménye közepes volt, Tomori elsősorban védekezésben volt hasznos, míg Schuch a végére ért össze teljesen védőtársával, Grebenárral.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyesülés végleges

Az Adobe és a Macromedia egyesülésének folyamata biztosan halad tovább a kijelölt úton. Tovább olvasom