Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Brüsszel: a lehetőségek központja

Ősz elején megkezdte munkáját a nyugat-dunántúli régió brüsszeli képviselete.
Ősz elején megkezdte munkáját a nyugat-dunántúli régió brüsszeli képviselete. Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye önkormányzata, öt megyei jogú város és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség együtt hozta létre.
 
A képviselet céljai közt éppúgy szerepel Nyugat-Dunántúl brüsszeli és európai érdekérvényesítésének megerősítése, mint a 2007 és 2013 közti fejlesztési időszakra szóló Regionális Fejlesztési Program előkészítése. A nyugat-dunántúli politikai, gazdasági és civil küldöttségek tárgyalásainak lebonyolításával, rendezvények és tanulmányutak szervezésével, a régióból kiutazó szakemberek munkájának segítésével foglalkozik.
Nemrégiben a megyék és a megyei jogú városok (Győr, Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa) vezetői, régiós területfejlesztési szakemberei, a Vas Megyei Ipari és Kereskedelmi Kamara elnökségi tagjai szakmai tanulmányútra érkeztek Brüsszelbe. Találkoztak a Magyar Köztársaság képviseletének diplomatáival, ellátogattak többek közt az Európai Parlamentbe. Az eszmecserék során gyakran szóba került a Magyarországot is súlyosan érintő áfaelszámolás kérdése és a Strukturális Alap pályázatainak megvalósítása.

A küldöttség számára kiderült, hogy az uniós költségvetésről a brit elnökség alatt valószínűleg már nem születik döntés, várhatóan az áprilisi csúcstalálkozón egyeznek meg a tagállamok ebben a kényes kérdésben. A költségvetés elfogadása mellett fontos a hazai intézményrendszer kiépítése és megerősítése, hisz a források lehívása és felhasználása csak azon keresztül lehetséges. Dr. Szendrődy László, az Európai Unió kutatáspolitikájának új irányairól tartott előadásában hangsúlyozta: a 7. Kutatási Keretprogramra már most fel kell készülni, keresni kell a potenciális partnereket, mert a rövid határidejű pályázatoknál csak a majdnem kész kutatási projekttervezetek véglegesítésére lesz idő.
(keretbe)

Brüsszelben dolgozó szakemberek, politikusok örömmel fogadták a nyugat-dunántúli képviselet megnyitását. Claudia Suppan, Steiermark tartomány brüsszeli képviseletének irodavezetője az elmúlt időszak tapasztalatai alapján elmondta: kifizetődő, ha egy régió képviseleti irodát nyit Brüsszelben, mert amelyik nem rendelkezik az európai uniós ügyek döntéshozatali központjában érdekképviselettel, lekésik az információkról, s azáltal a lehetőségek nagy részéről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verték és megalázták

Fél év múlva szabadul a Kalocsai Fegyház és Börtönből a 42 éves Ágnes. A három gyermekes asszonyt… Tovább olvasom