Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Brüsszel: Keveset tett a hiány csökkentéséért a magyar kormány

A túlzott deficit miatt Magyarország ellen folyó eljárás nem új, és nem kizárólag a jelenlegi kormány felelőssége - mondta Olli Rehn.
Az Európai Bizottság szerint Magyarország nem tett elegendő intézkedést annak érdekében, hogy "időben és tartósan" kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát.

Szerdai ülését követően kiadott közleménye szerint az európai uniós végrehajtó testület ennek megállapítását javasolja az uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is.

Tavaly Magyarország tiszteletben tartotta ugyan a GDP-hez viszonyított 3 százalékos deficithatárt, és az idén is várhatóan ez alatt marad, de ez elsősorban egyszeri lépéseknek köszönhető, és jövőre a hiány már 0,25 százalékponttal ismét meghaladhatja a határt - derül ki a közleményből. Eszerint a magyar államháztartási mérleget jelentős mértékben "egyszeri bevételek befolyásolják", amelyek "nem eredményeznek tartós hiánykorrekciót", a szerkezeti mérleg helyzete pedig rosszabbodott.

Olli Rehn pénzügyi biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Magyarország ősz vége óta további intézkedéseket hozott a deficit leszorítására. Úgy vélte azonban - megerősítve a közleményt -, hogy ez nem elégséges a hiány tartós küszöb alatt tartására.

Elismerte, hogy a tavalyi államháztartási többletet figyelembe véve a bizottság megállapítása meglepetésként hathat. A bizottság azonban nem látja biztosítottnak a csökkenés fenntarthatóságát a közleményben is említett megfontolások miatt - fejtette ki.

Kijelentette azt is: a túlzott deficit miatt Magyarország ellen folyó eljárás "nem új, és nem kizárólag a jelenlegi kormány felelőssége".

Hangoztatta: biztosítani kell a gazdaságba vetett bizalmat Magyarországon, ezt a bizottság a lakosság érdekeként kezeli.

Amennyiben a miniszteri tanács egyetért a bizottság javaslatával, a testület újabb ajánlásokat fogalmaz meg Magyarország számára.

Rehn jelezte azt is, hogy ezt követően az uniós szabályok értelmében lehetőség van akár uniós források visszatartására is.

A testület azt is megállapította, hogy négy további ország, Belgium, Ciprus, Málta és Lengyelország - amelyek esetében fennállt a kockázata, hogy nem teljesítik a tavalyi vagy idei határidőt a hiány leszorítására - hatékony lépéseket tettek a deficit csökkentése érdekében.

NGM: a kormány kész megvitatni az Európai Bizottság javaslatait

A kormány készen áll minden észrevétel és javaslat megvitatására az Európai Bizottsággal a túlzott deficiteljárásról szóló döntéssel kapcsolatban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

Az NGM közleményében hangsúlyozza: "a nemzeti ügyek kormánya elkötelezett a múlt hibáinak kijavítása iránt, ezért tovább megyünk az államadósság csökkentésének és a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásának útján. Ennek megvalósítása során folyamatosan konzultálunk az Európai Bizottsággal és szívesen fogadjuk javaslataikat, felvetéseiket".

A gazdasági tárca a közleményben kiemeli, hogy a kormány a teljesítményben hisz, "a számok pedig önmagukért beszélnek": az Európai Unióhoz való csatlakozás óta először 2012-ben lesz 3 százalék alatt Magyarországon a költségvetés hiánya, így egyike azon hét uniós tagállamnak, amely teljesíteni tudja ezt a célt. Ráadásul a kormány úgy adott tárgyalási mandátumot Fellegi Tamásnak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF-fel) való megbeszélésekre, hogy erősítse meg: a 2013-as költségvetés hiánya is 3 százalék alatt lesz.

A kormány ezeket az eredményeket úgy éri el az európai gazdaság bizonytalanságai közepette, hogy 2010-ben nagyon súlyos helyzetet örökölt szocialista elődeitől - olvasható a közleményben.

Az NGM kiemeli: "Örömmel vesszük, ha a mostani döntéstől eltérően az Európai Bizottság a konzultációk során figyelembe fogja venni az államadósság tartós csökkentése érdekében végrehajtott strukturális átszervezéseket. A 2011 tavaszán meghirdetett Széll Kálmán Terv gyakorlatba ültetése a tervek szerint halad, a szükséges jogszabályi változtatások mintegy 80-90 százalékát a kormány és az Országgyűlés elvégezte, a végrehajtott akciók költségvetési vonzata is mintegy 60 százalékban teljesült".

Ezen folyamatok áttekintése és továbbvitele kiemelt hangsúlyt kap a következő hetek tematikus kormányülésein, amelyek a Széll Kálmán Terven keresztül meghirdetett strukturális átalakítások továbbvitelét alapozzák meg - áll a közleményben.

Olvasóink írták

 • 20. bambinaXX 2012. január 12. 03:29
  „17! De van. aki tanult közgazdaságtant - az tudja, hogy vásárlóerő úgy lesz, ha kevesebb az elvonás. nálunk a szuperbruttó (ami kettős adóztatást jelentett) és adójóváírás zavarta össze az embereket, ezeket nem kellett volna már előtte.. egyszerúen csak kevesebbet elvonni.”
 • 19. GondaIstván 2012. január 11. 23:08
  „11. deakicska: " Úgy vélem, most kóstolgatják OV-t"
  Viktor focicsatár, ezért eleme a közelharc. Úgyhogy jóval próbálkoznak, megeszi őket. Szerintem kifejezetten doppingolja, hogy pezseg körülötte a nemzetközi élet. Az már csak hab a tortán, hogy ráadásul igaza is van.”
 • 18. csergemerge 2012. január 11. 22:20
  „Brüsszel: Keveset tett a hiány csökkentéséért a magyar kormány

  Az EU a jelenlegi diktatórikus viselkedésével ellenben igen sokat tett az adósságunk növekedéséért! Csak piacnak kellettünk, ha bajban vagyunk, azt oldjuk meg magunk! Nem volt egy nagy üzlet ez nekünk. Sajnos.”
 • 17. TomTaylor 2012. január 11. 20:50
  „"Brüsszel: Keveset tett a hiány csökkentéséért a magyar kormány"

  Mi az, hogy keveset tett?
  Hát, már lassan a fél ország éhen fog halni!
  Ez smafu? Ez nem elég?”
 • 16. baratom 2012. január 11. 18:27
  „v.imre: menjünk szembe mindenkivel? Tényleg ezt szeretnéd? Gondold végig.

  Ha nem kapunk hitelt, akkor fizetésképtelenné válunk. Amit pedig nem 20%-os kiadás csökkentést von majd maga után, hanem 100%-ost. Nem lesz miből fizetnünk. Nem lesznek fizetések.

  A forint elértéktelenedik. A vállalkozások tönkremennek. Munkanélküliség lesz az egész országban.

  Ezt akarod?”
 • 15. v.imre 2012. január 11. 17:54
  „15. 9349779 2012.01.11. 17:31

  Ezeket nem Orbán íratja. Írásod azt tükrözi, hogy otthonodban a családi pénz beosztását is a kedves nejed intézi, mert nem értesz a pénzügyekhez.”
 • 14. v.imre 2012. január 11. 16:49
  „Majd akkor csápolj Viktor ellen, amikor a gyakorlatias IMF és az Európai Bizottság előírja Viktornak, hogy a költségvetési kiadások belátható csökkentéséhez 20%-kal csökkenteni kell a közalkalmazottak, a köztisztviselők számát, netán fizetését, a nyugdíjakat be kell fagyasztani, mint látjuk éppen most a Malév esetében meg kell szüntetni mindenfajta kormányzati, a hazai vállalkozásokat segítő protekcionista támogatást, stb. A közgazdaságtanban ezt nevezik a rövidtávú éves tervezésnek, szemléletnek. Sőt, talán előírják az Alaptörvény azon szakasza törlését, hogy igenis legyen progresszív adózás. Ami a mai így is gyenge "nagyvállalkozásaink" befékezését jelentené azt a mozdonyt, amelybe a hazai gazdaság és szolgáltatás iparágak megerősítő bizalmunkat tervezzük a külföldi, a nyereséget külföldre szivattyúzó erős lobbi ellenében. Akkor majd rádöbbensz, de akkor már késő lesz. Jól hangzik, hogy legyen progresszív adózás, fizessenek többet a gazdagabbak. De mi az az 500 milliárd forint, amit a kormány odaad annak a rétegnek? Akik embereket képesek foglalkoztatni, akik számszakilag ugyanannyi, 16 % adót fizetnek, mint akárki más.”
 • 13. lamuria 2012. január 11. 16:21
  „jezusom meg vannak oljanok akik viki mellet vannak ..? RETTENESTES .
  ESZ HOVA MESZ ..?”
 • 12. horvathi 2012. január 11. 16:19
  „6. Commander-V2

  A katolikus lengyeleknek nem volt az elmúlt 8 évben cionista kormányuk, amely az országuk adósságba döntésén, elárulásán, elveszejtésén fáradozott....
  Mária országa a cionisták első számú ellensége, megszállási célterülete Európában.”
 • 11. deakicska 2012. január 11. 15:57
  „Meddig tart még ez az átlátszó és összehangolt támadás Magyarország, és demokratikusan, 2/3-dal megválasztott kormánya ellen? Reméljük, már nem sokáig! Úgy vélem, most kóstolgatják OV-t és kormányát, azután belátják, hogy itt most nem a nemzetvesztő bagázzsal van dolguk.
  Hajrá, Viktor, trats ki, ott leszünk 21-én a Hősök terén!!!!”
 • 10. cyt 2012. január 11. 15:40
  „Szerintem meg nagyon sokat tett a magyar kormány, viszont egyre többet tesz ELLENÜNK a nemzetközi pénzvilág; ennek eredője a Brüsszeli vélemény.”
 • 9. v.imre 2012. január 11. 15:40
  „Végre egy biztató, nem támadó hang Brüsszelből. Még csak attól a dodonai jóslatuktól kellene elállniuk, hogy 2013-ban csakazért sem tudunk 3% költségvetési hiány alatt teljesíteni, 0,25%-kal túllépjük. Hogy nem szakad rájuk a plafon! 24 Eu-s tagállamban 6% kv. hiány fölött zártak. Ők testesítik meg állítólag az Eu GDP 98%-át. Mi, magyarok a maradék 2%-ot. De azért bennünket gyepálnak. Éljen és virágozzék az elfogulatlan európai ház!”
 • 8. bubuk 2012. január 11. 15:34
  „Magyarul:nyúzd a magyar, ahol éred, ezzel is a Brüsszelt véded!”
 • 7. azigazitrebitsch 2012. január 11. 15:29
  „4.
  Mondjuk erre :http://index.hu/belfold/2012/01/11/orbannak_egy_hete_van_visszavonulni/”
 • 6. Commander-V2 2012. január 11. 15:27
  „horvathi: nem a cionista háttérhatalom és az ufók teszik tönkre a gazdaságot, hanem fülkeforradalmi kormányunk tehetségtelen ostobaságai. Mit gondolsz, hogy a katolikus Lengyelország gazdasági mitől dübörög még most, a válság második hulláma idején is? Az észteket, letteket, íreket, olaszokat miért nem támadják ennyire vehemensen? Bocsesz, az olaszokat támadták és az országa érdekében a szintén nem túl zseni Berlusconi lemondott és nem meglepő módon, az olaszokban megint jobban bízik a piac.”
 • 5. kicsi59 2012. január 11. 15:24
  „2. De jó, hogy Te erre is figyelsz!! Igazad van!! Emlékszem, habzó szájjal ordibált a kis törpicsek!!
  Szerintem is! Próbáljuk ki, hogyan fogadná ez a kis majom, ha most az Ő ellenzéke így viselkedne! Aki ezzel egyetért, írjon csak annyit a facebookra: NE ADJATOK! Nézzük, hányan tesszük ki???”
 • 4. mivaan? 2012. január 11. 15:08
  „1! Mire célzol??”
 • 3. horvathi 2012. január 11. 15:05
  „A nemzetközo cionizmus keményebb fokozatba kapcsolta a Magyarország ellen, szeretett hazánk elpusztítása, megszállása érdekében folytatott háborúját.”
 • 2. ferdzso 2012. január 11. 15:05
  „"Ki emlékszik már??!":Élt "egyszer" egy ellenzéki híres politikus, aki az öszödi beszédet követően, arra kérte a nyugati EU.-s vezetőket, és pénzügyieket, hogy ne adjanak kölcsönt, egy "in-legitim", felelőtlen "bukásra érett" kormánynak. (Lehet, hogy nem pontos, de a lényege benne van...) Azért adtak, az ország "túlélte". Telik az idő: Hogyan fogadnák, ha most ellenük merné tenni ezt valaki?!(Nem kívánom...)”
 • 1. azigazitrebitsch 2012. január 11. 14:32
  „Azért mondtak ott mást is Brüsszelben,kedves Dm,azt sem ártana óvatosan adagolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az internetes vásárlások fogyasztóvédelmi bakijai

Van, ahol kizárólag eredeti és bontatlan csomagolásban veszik vissza az árut annak ellenére, hogy a jogszabály egyértelműen rendelkezik az egyes kérdésekben. Tovább olvasom