Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Brüsszelbe várják Hoffmann Rózsát

Az államtitkár a közoktatási, valamint felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban felmerült aggodalmakat vitatja majd meg.

Andrulla Vasziliu EU-biztos megbeszélést folytatott pénteken Brüsszelben Jávor Andrással, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkárával, és egyetértésre jutott vele abban: Hoffmann Rózsa oktatási ügyekben illetékes államtitkár Brüsszelbe utazik, hogy megvitassa az Európai Bizottságban a magyar közoktatási, valamint felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban felmerült aggodalmakat.

Erről az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos számolt be az EU-országok oktatási minisztereinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a magyar felsőoktatási törvény elemzése jelenleg is folyik a unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményében. A közoktatási reformmal kapcsolatban két konkrét kifogást is megemlített a ciprusi EU-biztos: a tankötelezettség korhatárának 18-ról 16 évre csökkentését, valamint a szakképzés időtartamának négyről három évre csökkentését, ez utóbbin belül egyúttal a közismereti tárgyak oktatásának visszaszorulását.

Ami a magyar felsőoktatási törvényt illeti, ezzel kapcsolatban a brüsszeli székhelyű Európai Diákszövetség (ESU) nevű ernyőszervezet - amely tavaly szeptemberi nyilvántartás szerint 38 ország 45 diákszervezetét tömöríti - felhívással fordult az európai oktatási miniszterekhez, hogy gyakoroljanak nyomást Magyarországra, mert a törvény korlátozza a munkavállalók mozgásszabadságát.

"Budapestet fel kell szólítani, hogy álljon meg, itt és most" - nyilatkozott pénteken Allan Päll, az ESU elnöke. Mint megjegyezte, jelen esetben - az oktatási büdzsé megnyirbálásán túl - már az egyének szabadságának korlátozásáról van szó. Az ernyőszervezet felszólította az Európai Bizottságot, hogy indítson vizsgálatot Magyarország ellen a felsőoktatási törvény ügyében.

Olvasóink írták

  • 2. papika56 2012. február 10. 17:53
    „Remélem rózsikát jól leteremtik !
    " félévszázada nem látott károkat okozott orbán kormány politikája Magyonak !! "
    Szinte minden agyatlan törvény amit narancsos ködben burkolt agyukkal hoztak meg ---MINDD TÖRVÉNY --és nép ellenes !!!!!!!”
  • 1. varadipal 2012. február 10. 17:25
    „Mint az üvegestót a hanyattesést.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a BKV vezérigazgatója

Várszegi Gyula azonnali hatályú lemondását Tarlós István főpolgármester elfogadta. Tovább olvasom