Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Brüsszelnek nem fontos az euró bevezetésének dátuma

Az Európai Bizottság (EB) „informális" úton már megkapta a magyar konvergenciaprogramot: Brüsszel számára az euró bevezetése határozott céldátumának hiánya nem drámai fogyatékosság.
Az Európai Bizottság (EB) igazolva látja lépését, hogy tavaly visszadobta a magyar konvergenciaprogramot, hiszen a korrekció nemcsak azt jelenti, hogy „kiegészítő" információkra volt szükség, de a költségvetési hiány alakulása is annak bizonyítéka, hogy a korábbi elképzelés hiteltelen volt: a kormány messze elmaradt a vállaltaktól, a homályos program alkalmatlannak bizonyult a hiány lefaragására.

Brüsszel számára az euró bevezetése határozott céldátumának hiánya nem drámai fogyatékosság. Az EB nem sürgeti az újakat, különösen nem fölösleges áldozatok árán, ellenkezőleg: a közös pénzre való áttérés üteme a tagállamokra tartozik. Amit viszont Joaquín Almunia, a monetáris ügyekért felelős biztos elkerülendőnek ítélt, az a céldátum változtatása. Az, hogy a mostani magyar program nem tartalmaz erre vonatkozóan konkrét időpontot, nem vált ki rosszallást, most az a legfontosabb, hogy az elhatározott reformok (oktatás, egészségügy) beváljanak.

Annak ellenére, hogy a programban nincs konkrét időpont, kiindulópontnak, egyfajta referenciának tekinthető a kormánykörök informális nyilatkozata a 2010–2011 körüli dátumról. Ha ez így lesz, akkor a bizottságnak 2009-ben kell majd vizsgálnia a konvergenciafeltételek teljesülését. Az államháztartási hiánynak elvileg a GDP hatvan százaléka alatt kell lennie. Ez azonban nem kőbe vésett feltétel (hiszen akkor Belgium, Görögország vagy Olaszország nem csatlakozhatott volna az euróövezethez), ehelyett Brüsszel azt vizsgálja, hogy az adósság trendje lefelé mutat-e.

Korábban az EB például a költségvetési deficit ledolgozásának konkrét, számon kérhető menetrendjét hiányolta a konvergenciaprogramból. Elmarasztalta Budapestet azért is, mert nem fogadta meg a túlzott költségvetési hiány megállapítása után a pénzügyminiszteri tanács ajánlását. Így most az új konvergenciaprogramot egyrészt az euró bevezetése szempontjából értékelik, másrészt viszont azt is vizsgálják, mennyiben tartalmazza, veszi figyelembe az Ecofin ajánlásait. Még nem tudni, hogy az EB elkülöníti-e a két vizsgálatot vagy „egy kalap alá" veszi. A bizottság novemberre várhatóan kialakítja álláspontját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küszöbön a megszorító csomag

Szeptemberben és októberben lép hatályba az adó- és illetékmódosítások jelentős része. Szeptembertől… Tovább olvasom