Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Búcsú a cafeteriától?

Az érintett cégek 23 százaléka megszüntetné jövőre a cafetéria juttatásokat, harmaduk pedig egy az egyben áthárítaná azt a munkavállalókra.
Az idén a vállalkozások fele ad valamilyen juttatást dolgozóinak, ennek összege átlagosan havi 15 ezer forint.

A becslések szerint a legelterjedtebb cafetéria elem az étkezési utalvány, a társaságok fele alkalmazza ezt a juttatási formát. Ebbe a körbe egyaránt beletartozik a hideg és meleg étel utalvány is, hiszen az idén még mindkettő adómentes. A második legkedveltebb juttatás az üdülési csekk, amelyet a cégek 16, a harmadik pedig az adómentes határig adható ajándékutalvány, amelyet kilenc százaléka alkalmazott - mondta Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers igazgatója egy a cég által rendezett konferencián.

Jóllehet a felmérés nem reprezentatív, a trendeket jól szemlélteti. Az átlagos juttatás havi szinten 15 ezer forint volt az idén, ami éves szinten 180 ezer forintot jelent. Összességében nem általános, hogy a cégek havonta nyújtanak adott fix összegű juttatást, az évenkénti egyszeri juttatás is népszerű.

Mi éri meg?

A sláger elem jövőre vélhetően a meleg étkezési jegy, de kérdés, hogy az éttermi választékban nem bővelkedő vidéki kisvárosokban, falvakban élők mennyire tudnak élni vele. A hidegétel-utalvány viszont jövőre biztosan nagyot veszít népszerűségéből, mivel nem került be a kedvezményes körbe, és 98 százalékos adó terheli majd. Az üdülési csekk, a bérlet és az internetutalvány lehet még népszerű.

Jövőre a cégek fele továbbra is az adómentes, illetve 25 százalékkal adózó cafetéria elemeket tervezi adni, vagyis a hideg étkezési utalvány, amely adómentesből az általános szabályok szerint adózó - ez nagyjából 96 százalékot jelent - körbe kerül valószínűleg érdektelenségbe fulladva meg fog szűnni.

A juttatást adó cégeken belül 35 százalékot tesz ki az a kör, amelyik egy az egyben áthárítaná annak terhét, 27 százalékuk pedig megosztaná a fizetendő terhet, és mindössze 12 százalék gondolja úgy, hogy átvállalja a jelenleg még adómentes természetbeni juttatásokra rakódó 25 százalékos adóterhet. A cégek 23 százaléka meg is szüntetné az utalványok nyújtását. Ennek valószínűleg az az oka, hogy egyébként sem tudott jelentősebb összegben juttatást adni a cég az alkalmazottaknak, és az adóteher áthárításával olyan szintre csökkenne annak értéke, hogy már értelme sincs.

Első pillanatra furcsának tűnhet, hogy a cégek nem tudják kigazdálkodni ezt a pluszterhet, hiszen jövőre jelentősen csökken a tb-járulékok mértéke is, vagyis eleve lenne mozgástér arra, hogy az alkalmazottak ne járjanak rosszul. Azonban az is elképzelhető, hogy a munkáltatók a korábban bejelentet járulékcsökkentést már eleve bekalkulálták a költségeikbe, vagyis a később bejelentett cafetéria adóztatás valóban pluszteherként is jelentkezhet.

Olvasóink írták

 • 15. jozicsenko 2009. október 30. 20:06
  „13. hozzászólás gavallér 2009.10.30. 18:05 Szia! bennragadt a capslock, így úgy tünik, kiabálsz

  a fizetőeszköz természetesen Ft (Sopronban meg Kékfrankos, de az más történet ;-) )

  a jegy csak szimplán pénzhelyettesítő, ráadásul plafon van hozzárendelve...

  a költségekről: úgy emlékszem, a cégnél ahol korábban találkoztam ezzel, kb 5% körül volt a kezelési költség, de lehetett alkudni: mindenesetre nem a nettóddal egyenértékű költség tünik el a közösben...

  mégegyszer: a költsége nem lopás: ahhoz, hogy a rendszer müködjön, vannak háttérköltségek, amiket ki kell fizetned - a bortse kapod meg a kezedbe, külön fizetsz az üvegért/flakonért, max nem mondják meg

  s mg valami: ma már a rezsi része az internet: nem mindenkinek van, ok, de egy átlagos középosztálybeli családnál azért már ott van - s pl így elérhetted, hogy egy részét a rezsidnek kifizesd ebből

  ahogyan pl coffeteria része volt jópár helyen (abba sorolták bele) a helyibérletet, ami utazásiköltségként a család egy fix költsége (ahogyan pl. a téli gyógyszereket influenza idején vagy öreganyám szívgyógyszerét az eü pénztárból lehetett fizetni, vagy a végén már fittneszbérletet, könyveket, színházat, mozit lehetett ezzel fizetni)

  nem ragozom: kellő rugalmassággal az a 400e Ft nagyon-nagyon nagy segítség volt, azzal, hogy az államot kivonták belőle, kevesebb adóval (némi költséggel ugyan, de) több mindent lehetett fizetni belőle

  csak valamelyik elmeszesedett agyú pártkatona azt gondolta, hgoy adóemeléssel több pénz lesz: most se pénz, se adó, csak a szívás: 8 év lopás eredménye, köszönöm logi főnökei!”
 • 14. TrombiFrédi 2009. október 30. 19:57
  „Igen, Igen, Igen ezt is megcsinálták, ez itt Magyarország! Könnyebb azt, ill. azokat sújtani, akik próbálnak becsületesen dolgozni, és megpróbálják a lehetetlent megélni belőle :(”
 • 13. gavallér 2009. október 30. 18:05
  „MINDEN ESTRE ELŐSZÖR TISZTÁZANDÓ, HOGY MI A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS FIZETŐ ESZKÖZE.
  AMENNYIBEN A JEGY VAGY CSEKK NEVŰ FIZETŐ ESZKÖZ AZ AKKOR ABBAN A PÉNZNEMBEN LEHESSEN VILLANYT
  GÁZT STB. FIZETNI.
  11- FELHÁBORODÁSOD JOGOSNAK TŰNIK, DE NE FELEJTSD EL, HOGY EZ A JEGYESDI EGY INTÉZMÉNYESÍTETT
  LOPÁS FORMA BIZONYOS KÖNNYEN BEHATÁROLHATÓ KÖRÖKNEK. A JEGY VAGY CSEKK KIBOCSÁJTÓK
  MAGUKAT MEGVÁLTÓNAK TÜNTETIK FEL, MIKÖZBEN MŰKÖDÉSI KÖLTSÉG CÍMEN MILLIÁRDOKAT OSZTANAK
  EGYMÁS KÖZÖTT ÉS A CSÓKOSAIKNAK, EZÉRT AKARJÁK MEGADÓZTATNI IS
  NÉZZETEK UTÁNA MENNYI A JUTALÉKA A JEGY FORGALMAZÓNAK!!!”
 • 12. politikautalo 2009. október 30. 17:13
  „na még egy ok hogy ezeket a szarháziakat, oldaltol és szintöl függetlenül elkéne kergetni. 2 éve a bérem 80%-át kapom most még ez is”
 • 11. segítség! 2009. október 30. 16:52
  „Úgy van, adóztassák csak meg. Biztosan ettől szökken szárba a szétlopott gazdaság. Egyébként nagyon örülök, hogy mindenhol azt hajtogatja Bajnai hogy javult Magyarország helyzete. Halleluja!!!!!!! Csak akkor én (mi) miért is nem érzem (érezzük)?”
 • 10. becsület 2009. október 30. 15:57
  „Érdekes módon,mikor a saját fizetésükről jutalmaikról szavaznak a parlamentben a patkányok,akkor mindegyik hevesen bólogat és nyomkodja a gombot!A jó annyukat nyomnák meg a ravatalon!”
 • 9. mosómasa 2009. október 30. 15:41
  „Bajnai már úgyis kiosztotta az egyszeri ( ???) 200000 Ft-os cafeteriát a minisztérium dolgozóinak. A többi meg nem számít, nem igaz? A csórók havi max. 6000Ft-ját már nem bírja el az államháztartás!”
 • 8. rozator 2009. október 30. 15:14
  „Jövőre ugyis jön a Kánaán, addig csak kibírjuk, nem?”
 • 7. jozicsenko 2009. október 30. 15:08
  „6. hozzászólás M_R 2009.10.30. 13:51 tévedsz: évi 400.000 Ft volt adható, adó és járulék nélkül

  normálisabb helyen meg lehetett beszélni, volt ahol felajánlották, hogy ebben kaphatja az alkalmazott a fizetése egy részét

  másképp:

  400e Ft = 300.000 Ftos megbízás járulékkal: te ebből nettóban 150-200e Ft-ot kaptál volna, a különbség zongorázható (internet elég sokhelyen van, fizethető volt ebből; üdülési csekk, nyugdíjpénztár, eü. pénztár: nem pont kp a kezedbe, de elég sok helyen tudtál ezekkel fizetni)”
 • 6. M_R 2009. október 30. 13:51
  „Vihar egy pohár vízben:)
  Komolyabb cafeteriát eddig is csak a multik adtak, esteleg pár állami cég.
  A 100%-os magyar tulajdonú cégeknél mindenki minimálbérre van bejelentve - vagy sehogy...”
 • 5. Vöröske 2009. október 30. 13:30
  „Más országban,hogy megmentsék a vendéglátást,turizmust és élelmiszeripart most vezetik be a cafetéria rendszert.Nálunk most adóztatják meg,hogy biztos ami biztos megszünhessen.Ez mindent elmond a mai kormányzatról!”
 • 4. pszilvy 2009. október 30. 12:53
  „Aki jól akar élni, az nem dolgozik bejelentettként, és nem adózik az - egyébként is vérszívó - államnak.”
 • 3. jozicsenko 2009. október 30. 12:24
  „jajjj, a kommunista eget már rájuk, hogy nem képesek felfogni azzal a baloldali csökött agyukkal, hogy adóemelésssel ma már nem jön be több pénz

  nem jön be, mert a plafont veri minden szinten az adóteher

  az OECD országok 3. legsúlyosabb adóterhe van rajtunk
  az áfakulcsunk világbajnok, csak norvégiában van még 25%os...

  a coffeteria: étk. jegyek: adó nélkül adható plusz juttattás (volt), amit a plusz költségek miatt most eltörölnek a fenébe
  az üdülési csekk a vidéki turizmust nagyon-nagyon-nagyon meglódította: hosszu évek óta az első normális ötlet volt

  az összes elvtárs tehet egy szivességet...”
 • 2. petermeister 2009. október 30. 12:05
  „Nem baj, mindjárt jön Logaritmus és megmondja a tutit, hogy miért is jó az, hogy újabb 10 milliárdokat szippantanak el olyan területekről, ahol erősíteni kellene, mert úgy lehet belőle plusz pénzt termelni, hogy az államnak minimálisat kell belefeccolnia, lásd pl. falusi vendéglátás, szállásadás, turizmus úgy általában, stb.”
 • 1. favágó 2009. október 30. 11:56
  „De ki fog dolgozni, ha éhen döglünk? És akkor nem lesz segíj sem!:-)))))))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 éves fiú halt meg egy somogyi balesetben

A 20 éves sofőr ittasan vezetett. Tovább olvasom