Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Budaházy-ügy: megszólalt a vád tanúja

Budapest – Egy terhelő tanú vallomásával folytatódott a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társainak büntetőpere a Fővárosi Bíróságon.
A férfi várhatóan több órán át tesz vallomást az elsőrendű vádlott által irányított Hunnia Mozgalomról, amelynek „katonái" az ügyészség szerint Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre 2008-ban és 2009-ben az akkor kormányzó szocialista és szabaddemokrata párt székházai, illetve politikusai, miniszterek és országgyűlési képviselők ingatlanai ellen. A támadások célja az volt, hogy megfélemlítsék a kormánytöbbséget, meghiúsítsák törvényjavaslatok, például az egészségbiztosítási pénztárakkal kapcsolatos jogszabály megszavazását, vagy akár a Bajnai-kormány megalakulását.

A tárgyaláson a bíró ismertette, hogy a tanú ellen ebben az eljárásban korábban folyt nyomozás robbanószerrel való visszaélés miatt, de azt időközben megszüntették.

A szegényes öltözetű, középkorú férfi nehézkesen, mélyeket sóhajtva kezdte a vallomástételt. Elnézést kért, mondván: nagy teher van rajta. A bíróság közben figyelmeztette a vádlottakat, hogy ne integessenek a tanúnak, az érdeklődőket arra intette, hogy ne zavarják a tárgyalást, az ügyvédeket pedig arra kérte, hogy a vallomástétel végén tegyék meg észrevételeiket, ugyanis Budaházy védője a nehezen megszólaló tanút vallomása kezdetén szinte percenként félbe szakította hozzászólásaival.
A tanú szinte valamennyi vádlottat felismerte és azonosította a tárgyaláson. Elmondta: 2007-ben a Hunnia Mozgalom „katonájának" jelentkezett, mert megrázta a civilek elleni 2006 őszi rendőri brutalitás és úgy érezte, valamit tenni kell, hogy ne legyenek olyan védtelenek. Egy „alkotmányozó nemzetgyűlésen", a budai Várban jelentkezett a Hunnia Mozgalom „katonájának", felírták az adatait, és elment Diósdra, ahol – szavai szerint – az „egész elkezdődött", fizikai felmérésen kiválogatták a jelentkezők közül az alkalmas személyeket.

A tanú sok ponton a vádirattal összhangban beszámolt arról, hogy egyes fővárosi rendezvényeken a szimpatizánsoknak a Gyurcsány-kormánnyal szembeni fellépésről, árnyékkormány és saját titkosszolgálat létrehozásáról szónokolt. A toborzás során nemcsak „katonákat", hanem „támogatókat" és „polgárokat" is vártak a szervezők a Hunnia Mozgalomba. A vidéki kiképzéseket az elsőrendű vádlott, Budaházy irányította, alparancsnokokat nevezett ki és váltott le, amikor például egy utcai csetepatéban egy „tizedes" rosszul vezette a csapatát. A vidéki „edzéseken" volt futás, önvédelmi sport és dobógyakorlat is, ahol a Molotov-koktél használatát próbálgatták. A lányok eközben főztek. A tanú a toborzások szónokai között említette Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli vezetőjét.

A három hónapja indult büntetőperben eddig egy súlyosan terhelő bizonyíték merült fel: az egyik korábbi tárgyaláson a bíróság ismertette az egyik vádlott hosszú, részletes beismerő, másokat is terhelő nyomozati vallomását a kiképzésekről és a merényletekről, ám a vádlott az ismertetés után visszavonta ezt a vallomását, a többi 16 vádlott pedig a büntetőeljárás során következetesen tagadta bűnösségét.

Az ügyészség szerint Budaházy György 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia Mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007–2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szerveket kényszerítsen, az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és befolyásoljon parlamenti döntéseket.

Ugyanakkor a vádiratból kiderül az is, hogy a elkövetők egyes esetekben a személyes ellenszenv okán választottak célpontokat, mint például a Vörös Csepel elnevezésű szórakozóhely, melegek által látogatott bár, szauna, illetve egy Hollán Ernő utcai jegyiroda esetében. Ez utóbbinak az volt a „bűne", hogy 2008 márciusában egy, a Hungarica zenekar koncertje után érdeklődő hölgyet állítása szerint nem szolgáltak ki, és ő ezt elpanaszolta radikális internetes fórumokon, például a kuruc.info-n, mire Budaházy felháborodottan utasítást adott az akcióra. A jegyiroda 2008. április 1-jére virradóra kiégett, a kár félmillió forint volt.

A vádirat tartalmazza Csintalan Sándor egykori szocialista politikus, a HírTV műsorvezetőjének „megleckéztetését" is, amire azért adott utasítást az elsőrendű vádlott, mert mozgalmának katonáit Csintalan huligánoknak, rongálóknak, provokátoroknak nevezte. A sértettet este az otthonánál, a garázsban verték össze vascsővel, majd a vérző, életéért könyörgő áldozattól elvették 8 ezer forintját.

A vádpontok között szerepel puszta pénzszerzés céljából elkövetett bűncselekmény is, egy ATM pénzkiadó automata felrobbantása.
A vádbeli cselekményekért a törvény szerint akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Olvasóink írták

 • 7. papsajt 2011. június 11. 12:57
  „egy újabb titkosügynök, aki bemárt valakit.

  1:ha társtettes volt,miért van szabadlábon???

  2:budaházyt hónapok óta napi 24 órában megfigyelték,ha tényleg csinál valamit,akkor simán lekapcsolhatták volna akció közben. nem?”
 • 6. igazságkereső 2011. június 08. 17:58
  „Sziciliában, Palermóban az ilyen tanúkra holtan, leragasztott szájjal szoktak rátalálni.Bátor egy ember,mondhatom, még akkor is, ha nehézkesen,mélyeket sóhajtva kezdte meg tanúvallomását!”
 • 5. Elendur 2011. június 08. 16:14
  „http://www.youtube.com/watch?v=fuZW_Iwq5mY”
 • 4. nyomdasz63 2011. június 08. 15:08
  „...férfi nehézkesen, mélyeket sóhajtva kezdte ...
  ...mondván: nagy teher van rajta...
  ...A tanú sok ponton a vádirattal összhangban beszámolt arról,....

  Hmm,ha "pont ezeket" ragadjuk ki a szövegkörnyezetükből ???”
 • 3. fattboy 2011. június 08. 13:30
  „És Bástya elvtársat mer meg se akarták ölni?????”
 • 2. qrumpli 2011. június 08. 13:09
  „Ésakkó hófehérke még szűz volt!?”
 • 1. deszkás 2011. június 08. 12:34
  „A háttér soha nem lesz publikus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset az M70-esen - fotók

Meghalt egy középkorú férfi, amikor kisteherautójával szerda hajnalban belerohant egy nyerges vontatóba az M70-es autóúton, Tornyiszentmiklósnál. Tovább olvasom