Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Budaházy-ügy: szeptemberben folytatódik a büntetőper

Szeptemberben, feltehetően ismét zárt tárgyalással folytatódik a terrorcselekmény vádjával indult büntetőper Budaházy György és társai ellen a Fővárosi Bíróságon (FB), valószínűleg tanú lesz Toroczkai László is - mondta az elsőrendű vádlott védője pénteken.
Szikinger István elmondta: a pénteki zárt tárgyaláson folytatódott annak a tanúnak a meghallgatása, akit korábban az ügyben azzal gyanúsítottak, hogy a Budaházy vezette Hunnia Mozgalom "katonája" volt és társaival részt vett egyes merényletekben, de a bűnüldöző hatóságokkal való együttműködés miatt ellene megszüntették a nyomozást.

Ez a tanú már múlt héten megkezdte a vallomástételt, eleinte nyilvános tárgyaláson, ám néhány óra elteltével az ügyész indítványára, a tanú védelmében, a bíróság zárt tárgyalást rendelt el. Mi több, akkor nem csupán a hallgatóságot és a sajtót, de Budaházyt és egyik vádlott-társát is eltávolíttatta a teremből. Azóta ilyen körülmények között zajlik a büntetőper.

Budaházy védője szerint, miután három tárgyaláson nem sikerült befejezni a tanú meghallgatását, várhatóan vele folytatódik ősszel a büntetőper, feltehetően zárt ajtók mögött. Szikinger szerint teljesen indokolatlan a tanú nyilvánosság kizárásával történő meghallgatása. A zárt tárgyalás múlt hét szerdai elrendelése ellen több védő és Budaházy is tiltakozott.

Az ügyvéd arról nem adhatott felvilágosítást, hogy a tanú milyen tartalmú vallomásokat tett a zárt tárgyalásokon, azt viszont elmondta, hogy a bíróság a pénteki tárgyaláson helyt adott több bizonyítási indítványnak.

Az ügyészség kérésére várhatóan tanúként hallgatják majd meg Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli vezetőjét, ami az ügyvéd szerint azért különös, mert ezt a nyomozás során az ügyészség még nem tartotta indokoltnak. Ugyanakkor, a védelem indítványára, meghallgatnak majd egy olyan tanút is, aki a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezetről adhat információkat, méghozzá - az ügyvéd szerint - egészen más jellegűeket, mint amelyekre a vádiratból következtetni lehet.

Szikinger István szóvá tette azt is, hogy az ügyész a pénteki tárgyaláson újabb terjedelmes iratcsomót adott át a bíróságnak, és tett a védelem számára ily módon megkésetten hozzáférhetővé. Az ügyvéd szerint nem ez az első eset, hogy a vádhatóság késedelmesen teljesíti törvényi kötelezettségét, és ezzel sérti a védelem jogait.

Az FB a honlapján pénteken annyit közölt, hogy a büntetőper szeptember 14-én tanúk meghallgatásával folytatódik.

Olvasóink írták

 • 2. Jozsoci 2011. június 18. 05:26
  „Amit nem lehet 3 hónap alatt bebizonyítani, azt soha az életben nem lehet. Impotencia a bíróság részéről. Szerencséje Budaházynak, hogy nem az ötvenes években volt fiatal, mert akkor már régen lerendezték volna az ügyét. Most "demokrácia" van, nyugodtan lehet robbantgatni.”
 • 1. papsajt 2011. június 17. 21:10
  „mit lehet erre mondani?

  24 órás megfigyelés alatt tartotta a titkos szolgálat, de nem csinált semmit, hogy lekapcsolhassák.
  most 2 éve mindenféle kiképzőtábort,verést,robbantást akarnak rábizonyítani, beépített emberekkel.

  nekem bűzlik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási harcsát fogott egy horgász a Tisza-tavon

Óriási, 214 centiméter hosszú és 82,5 kilogramm súlyú harcsát fogott ki pénteken a Tisza-tóból Vida… Tovább olvasom