Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Budaházy és a Gárda mellett tüntetnének szombaton

Egyetlen demonstrációt sem vett tudomásul a rendőrség szombatra a fővárosi Szabadság térre, pedig Budaházy György és a Magyar Gárda szimpatizánsai akkorra és oda szerveztek tüntetést. A rendőrség azt közölte, ha lesznek demonstrálók, fel fognak lépni ellenük.
Egy ismert szélsőséges internetes portálon pénteken hajnalban jelent meg a felhívás, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György szimpatizánsai és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szombatra demonstrációt hirdet a belvárosi Szabadság térre. A megmozdulást a radikális nézeteiről ismert Budaházy György letartóztatása, illetve a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása ellen tartják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken délelőtt ugyanakkor azt közölte, hogy szombaton egyetlen demonstrációt sem vettek tudomásul a Szabadság térre. Közleményük szerint, amennyiben lesznek olyan emberek és szervezetek - különös tekintettel a Magyar Gárda Egyesületre - akik mégis részt vesznek egy tüntetésen, a leghatározottabban fellépnek velük szemben.

A közlemény arra is kitér, hogy a főváros rendőrfőkapitánya szombaton egész napra fokozott ellenőrzést rendelt el. Így a rendőrök igazoltathatnak, átvizsgálhatják a gyanúsnak tűnők ruháját és autóját, a közbiztonságra veszélyes eszközöket pedig lefoglalhatják. A fokozott ellenőrzés lehetőséget ad arra is, hogy azokkal szemben, akik feltehetően bűncselekményt van szabálysértést követnének el, a rendőrök intézkedjenek.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. hazám 2009. július 03. 23:32
  „A tüntetés meg lesz tartva, aki él mozog menjen, hogy legyünk többen. Vagy megvárjuk míg mindent eladnak és elveszítjük még az otthonunkat is? Ébredj Magyar, ha az vagy még???”
 • 43. aranka2 2009. július 03. 21:54
  „dodóka, amint írod, az olasz parlament hozta létre, nem valami kutyafüle pártocska. Éppen erről beszéltem”
 • 42. trainman 2009. július 03. 21:47
  „A Nemzeti Jogvédő Szolgálat szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság július 4-i Szabadság téri tüntetés tárgyában kiadott mai közleménye kirívóan jogsértő.

  A közleményből nem derül ki, hogy milyen okból nem vette tudomásul azt és mi képezi akadályát a tüntetés megtartásának. A jogállamiság követelményei megkívánják, hogy egy olyan rendezvény megtartásának akadályát, amely az állampolgárok széles köreit érdekli, a rendőrség nyilvánosságra hozza. A rendelkezésünkre álló adatok szerint egyébként a gyülekezési törvénynek megfelelő módon bejelentésre került a ,,Szabadságot a hazafiaknak" címmel meghirdetett holnapi tüntetés, amelyet a rendőrség nem tiltott be, csupán hatáskörének hiányát jelezte a közterület lefoglaltságára utalással. Ezzel a rendőrség a gyülekezési törvény hatályán kívül állónak minősítette a rendezvényt.

  Ezúton hívjuk fel a figyelmet, hogy az államnak kötelessége az állampolgári jogok, ezen belül a gyülekezési jog elismerése és védelme, amely kötelesség a megfelelő tájékoztatásra is kiterjed. Ennek elmaradása esetén maga a gyülekezési jog szenved súlyos, alkotmányellenes korlátozást. A jogbiztonság miatt is szükséges a megfelelő tájékoztatást, ennek elmaradása ugyanis az önkényuralom, a diktatúra legrosszabb formájára emlékeztet. A legalapvetőbb szabadságjogok védelme és biztosítása a rendőrség feladata. Egy törvényes keretek közötti tüntetés nem oszlatható fel.

  A közlemény szerint folytatódik azon elfogadhatatlan rendőrségi gyakorlat, hogy a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzésére, megakadályozására hivatkozva a fokozott ellenőrzés alkalmazásával gyakorlatilag bármilyen olyan intézkedést foganatosíthatnak, amivel mások gyülekezési, véleménynyilvánítási és helyváltoztatási szabadságát korlátozzák. (pl. szükségtelen, többszöri igazoltatások, ruházat, csomag átvizsgálása). Mindezzel lényegében szükségállapotszerű helyzetet előidézve kiskaput ad a rendőrség magának arra, hogy az alapvető jogok védelmére és biztosítására vonatkozó kötelezettségei alól mentesüljön. Erre utal a közlemény azon, garanciális jogszabályi előírásokkal ellentétes állítása, hogy ,,a fokozott ellenőrzés bevezetésével lehetőség nyílik arra, hogy a gyanús, feltehetően bűncselekményt vagy szabálysértést elkövetni szándékozó személyeket a rendőrség intézkedés alá vonjon." Ez a rendőrállami jellegű megnyilatkozás súlyosan veszélyezteti a jogbiztonságot.

  Egyúttal rámutatunk arra, hogy a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatása tárgyában tegnap hozott jogerős ítélet nem zárja ki azt, hogy szimpátiatüntetés tartsanak a Magyar Gárda mellett, az erre való felhívás nem minősül feloszlatott társadalmi szervezet vezetésének vagy vezetésében való részvételnek, ezért megdöbbentő és alaptalan egy ilyen közlemény miatt egyesülési joggal való visszaélés miatt büntetőeljárást indítani. A felülvizsgálati kérelemmel megtámadásra kerülő ítélet alapvetően ellenkezik az egyesülési jog gyakorlásának kereteit meghatározó nemzetközi és hazai jogi normákkal, ráadásul a végrehajtható, rendelkező része csak az egyesület feloszlatását rendeli el.

  Mindezek a lépések megengedhetetlen módon próbálják elrettenteni a véleményüket kifejezni vágyó embereket attól, hogy alapvető jogaikkal éljenek. Egyúttal igazolását adják azoknak a véleményeknek, amelyek szerint a jogállamiság elvei helyett önkényuralmi rendszerekre emlékeztető lépések megtételére ragadtatta magát a magyar rendőrség. Ezúton is felhívjuk a rendőri szervek figyelmét a demokratikus jogállamiság érvényesülését garantáló szabályok betartására. Ezzel folytatódik az előző kormányzat idején tapasztalt jogsértő emberi jogi gyakorlat és jogértelmezés.

  (NJA)”
 • 41. trainman 2009. július 03. 21:40
  „28. hozzászólás flexsnake!
  Észrevettem, de te kiírtad! Igaz, kisbetűvel. A Helyes írásmód, Trianon. Legyen igazad, minden bűnözőt a börtönbe! Akkor több lesz mint 45% !”
 • 40. trainman 2009. július 03. 21:25
  „"A demonstrációt se nem engedélyezte, se nem tiltotta meg a rendőrség"
  A rendőrség tiltása ellenére a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom megtartja szombati Szabadság téri rendezvényt. A BRFK szóvivője az MNO-nak elmondta, hogy a rendőrség a demonstrációt se nem engedélyezte, se nem tiltotta meg.
  A rendőrség a Szabadság téri rendezvényt se nem tiltotta meg, se nem engedélyezte amiről a bejelentő magánszemélyt is értesítették - mondta el a Magyar Nemzet Online-nak Tafferner Éva, a BRFK szóvivője.
  ,,Minden nagyobb demonstráció kapcsán a bejelentőnek egyeztetnie kell a rendőrséggel és a tárgyalások eredményeképpen a hatóság nem járult hozzá a rendezvényhez". Tafferner hozzátette, hogy a Szabadság térre a szombat délutáni időpontra más kulturális rendezvény van bejelentve.
  (MNO)”
 • 39. trainman 2009. július 03. 21:24
  „Gárda-közlemény: Ott leszünk a Szabadság téren - egyenruhában!
  Adjon az Isten!
  Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján szereplő megtévesztő információ szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2009. július 4-re egyetlen demonstráció megtartását sem vette tudomásul a Budapest V., Szabadság térre.
  A honlapra feltett információ hamis, minden alapot nélkülöz, nyilvánvalóan politikai utasításra került fel. A BRFK képviselője ugyanis a 2009. június 21-én kelt, 01000/34058-2/2009. Ált számú jegyzőkönyvben kijelentette, hogy a jegyzőkönyvben rögzített feltételek maradéktalan betartása mellett tudomásul veszik a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett tiltakozó megmozdulást, melyhez a Magyar Gárda is csatlakozott. A rendezvény megtiltásáról eddig a bejelentőt nem értesítették!
  A Fővárosi Ítélőtábla döntése értelmében mozgalmunk tagjai, a gárdisták továbbra is gyakorolhatják állampolgári jogaikat, azaz élhetnek gyülekezési, vélemény-nyilvánítási jogukkal, továbbá a Magyar Gárda egyenruháját is hordhatják. E jogunkkal élni is kívánunk, meghátrálásról szó sem lehet. A szervezeti felépítést bizalomra, baráti kötelékekre alapozó, így jogi úton feloszlathatatlan Magyar Gárda ott lesz a Szabadság téren!
  Szebb jövőt!
  Magyar Gárda
  Országos sajtóiroda”
 • 38. dodó 2009. július 03. 21:10
  „A Nemzeti Jogvédő Szolgálat szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság július 4-i Szabadság téri tüntetés tárgyában kiadott mai közleménye kirívóan jogsértő!

  http://szentkoronaradio.com/belfold/2009_07_03”
 • 37. dodó 2009. július 03. 20:45
  „"Az olasz parlament elfogadta az Olasz Nemzeti Gárda létrehozását. A katonai egyenruhás, polgári szervezet célja, hogy a bűnözésből élő, elsősorban cigány származású bevándorlókat ellenőrizzék.
  A parlament egyúttal az illegális bevándorlást is büntethetővé tette. Csak idén eddig 36 ezren érkeztek így Itáliába.
  A döntéseket a Vatikán és több emberi jogi szervezet is bírálta, mert a Kelet-Európából érkezett cigány bevándorlók ellen irányul. Silvio Berlusconi szerint a bűnözőktől akarják megvédeni az olaszokat." (HírTV)

  Lehetséges, hogy Itáliát nem zsidók uralják?”
 • 36. flexsnake 2009. július 03. 20:24
  „31. az éhezés még annál is több embert ölt. Egyszerűen ostoba vagy. Nincs érved, tipikus golyófogó. Beáldozható :D”
 • 35. aranka2 2009. július 03. 20:15
  „Rendőrség, nagyon helyes. A demokráciának keményen fel kel lépnie a demokrácia ellenségeivel szemben.”
 • 34. klj_54 2009. július 03. 19:52
  „moderálva”
 • 33. garbon 2009. július 03. 19:49
  „moderálva”
 • 32. gardista33 2009. július 03. 19:10
  „holnap sokat lehet majd ezt hallani pesten: SÜN ! :)))”
 • 31. gardista33 2009. július 03. 19:08
  „tévedsz flexinéni,mert a komcsik több embert öltek meg!lényegesen többet mint bárki más.”
 • 30. gardista33 2009. július 03. 19:07
  „moderator van???”
 • 29. mag 2009. július 03. 18:19
  „moderálva”
 • 28. flexsnake 2009. július 03. 18:03
  „21. azért remélem érzed hogy trianon lett moderálva és nem a ratyi szó :D Whahahahah :D
  22. hitler is halott mégis léteznek neonácik, sőt olyan emberek is akik pénzt mosnak magyarországi szervezeteknek hogy politikai befolyásra tegyenek szert. Vannak dolgok amiről nem muszáj tudni, de nem is kell megkérdezni hogy miért mondja azt egyik a másikra hogy náci. A viselkedése és a nézetei miatt. Kommunistázni ugyanolyan mint lenácizni.
  Csak minden bűnözőt be a börtönbe. De akkor nem lesz jövőre meg az 1%sem :)”
 • 27. redstar 2009. július 03. 15:32
  „:-D”
 • 26. trainman 2009. július 03. 15:30
  „25. hozzászólás redstar
  Felháborító, hogy nem vettem észre a felháborodásod! Bocsi! Azt hittem, rettegsz!”
 • 25. redstar 2009. július 03. 15:25
  „24.trainman:egész jól csinálod....ne pörgesd túl magad, mert nem marad erőd a kukaborogatásra....:-)
  Amúgy a felháborodásomat ne téveszd össze a rettegéssel....
  de ez a börtön dolog - ez nem is olyan rossz ötlet...:-)”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedofil bébiszitter - már 40 család jelentkezett

Már körülbelül 40 család jelentkezett amiatt, hogy a gyermeküket molesztálhatta a pedofil… Tovább olvasom