Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Budai Gyula: spekulánsok nem juthatnak földhöz Magyarországon

A jövő év január elsején életbe lépő új földtörvény garancia arra, hogy csak földműves tudjon földet vásárolni.
A jövő év január elsején életbe lépő új földtörvény garancia arra, hogy csak földműves tudjon földet vásárolni, és spekulánsok ne juthassanak földhöz Magyarországon - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Hajdúböszörményben.

A Nemzeti Földalapnak (NFA) az idén 4 milliárd forint, a nemzeti parkoknak további 2 milliárd forint áll rendelkezésükre földterületeket vásárolni - jelezte Budai Gyula a Hajdúsági Expo megnyitóját megelőző szakmai konferencián.

Ebben az évben mintegy 10 ezer hektár földet vásárolnak fel, ami az NFA-hoz kerül - tette hozzá Budai Gyula.

A földvásárlások elbírálásában döntő szerepe, vétójoga lesz a helyi földbizottságoknak, míg a mezőgazdasági igazgatási szerv alaki-tartalmi szempontból is felülvizsgálja a szerződéseket.

Ez a három, egymásra épülő szint komoly akadályt jelent a földhöz jutásban azoknak, akik nem földművesek - tette hozzá Budai Gyula.

Az államtitkár megerősítette, hogy gazdasági társaságok - függetlenül attól, hogy hazai vagy külföldi tulajdonban vannak - továbbra sem vásárolhatnak termőföldet.

A szigorú, az európai uniós elvárásoknak is megfelelő földtörvény a kis- és közepes gazdaságok érdekeit szolgálja - jelentette ki a vidékfejlesztési tárca államtitkára.

Budai Gyula kitért arra, hogy az idén mintegy 200 ezer hektár földterület haszonbérleti jogát is meghirdetik, aminek eredményeként több ezer termelő gazdálkodhat majd állami földeken.

Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere a Hajdúsági Expo megnyitóján elmondta: a hét hajdúváros együttműködésével rendezett vásáron az idén 80 kiállító mutatkozik be, illetve kínálja termékeit a közönségnek.

Olvasóink írták

 • 3. jozkó 2013. augusztus 17. 12:26
  „Kapni már nem lehet.
  Nincs mese, most már venni kell.”
 • 2. kormoska 2013. augusztus 16. 23:11
  „Már lehet hogy nem.....,sajnos már régen megkapták amit akartak!
  Van már sok-sok kormány hűbéres......”
 • 1. grafika88 2013. augusztus 16. 21:35
  „Jövő év jan. 1.
  KÉSŐ !!! már ez év jan. 1 kellett volna. Budai már nem hiteles !!Mert az unoka öccse is kapott..aki kurmánynál dolgozik..földet..szántót--erdőt kapott ..20 évre ! Tanácsadó ..nem földműves !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzérségi lövedéket talált a Balatonban egy fürdőző

A fürdőző kivitte a partra a lövedéket, amelyről a honvédségi tűzszerészek megállapították, hogy egy… Tovább olvasom