Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Budai szerint 15 milliárdos kár érhette a MÁV-ot

Elkészült az elszámoltatási kormánybiztos összefoglaló jelentése a MÁV háttérintézményeinek privatizációjáról és a vasúttársaság más jogügyleteiről.
Budai Gyula 15 ügyben vélelmez visszásságot, ami megállapítása szerint csaknem 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a MÁV-nak.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott összefoglaló jelentés szerint a kormánybiztosi hivatal és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) közösen 21 vizsgálatot indított, amelyből kettő - a békéscsabai MÁV-csarnok építése, valamint a MÁV Informatika Zrt. jogügyletei - még nem fejeződött be, hat esetében azonban már a feljelentés is megszületett: ezek között van a MÁV Hajdú Kft. üzletrészének értékesítése, a gépészeti üzletág Istvántelekre telepítése, a békéscsabai körfűtőház hőtechnikai munkálatainak kivitelezése, a MÁV Vagyonkezelő Zrt. átvilágítása, két szolnoki ingatlan értékesítése, valamint három vasútvonal villamosítása. A motorvonatbeszerzés, a budapesti, Andrássy úti ingatlanok értékesítése, valamint a Könyves Kálmán körúti ingatlanbérlés ügyében még további egyeztetések szükségesek, ám ezekkel kapcsolatosan is feljelentések várhatóak - jelezte Budai Gyula.

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint bűncselekmény történhetett a PanTel Zrt. üzletrészének, valamint a MÁV Multiszolg Kft. üzletrészének értékesítésével összefüggésben is, ám elévülés miatt ezek esetében már indokolatlannak tartja feljelentést tenni.

Hat ügyben - a Resti Zrt. és a MÁV Cargo értékesítésével, az Eurometro Kft. részvényeinek eladásával, a MÁV Jegynyomda Kft. üzletrészének, valamint a Debreceni Járműjavító Kft. üzletrészének értékesítésével, továbbá a Carpathian Cargo s.r.o. üzletrészének eladásával kapcsolatban - nem állapítottak meg jogi következményeket - tájékoztatott.

Budai Gyula azt írta: az ellenőrzések 15 esetben állapítottak meg olyan lényeges, az egész ügylet gazdaságosságát, illetve célszerűségét is kétségbe vonó szabálytalanságokat, valamint hanyag, átgondolatlan és megalapozatlan vezetői döntéseket, amelyek összességében 14,7 milliárd forint vagyoni hátrányt jelentettek a MÁV-nak. Álláspontja szerint ennek az összegnek a jelentős részét büntető- vagy polgári eljárásban visszakövetelheti és vissza is szerezheti az államkassza.

Hozzátette azt is: hatmilliárd forint esetében a feltárt tények azt mutatták, hogy az ügyletben közreműködők, illetve döntési jogosultsággal rendelkezők a vagyoni hátrányt tudatosan intézték elő, ami megalapozza az érintettek büntetőjogi felelősségét.

Példaként említi a MÁV három vonalának villamosítása ügyében létrejött koncessziós ügyletet, amelyben - mint írta - a koncessziós társaságnak 4,4 milliárd forintot ellenszolgáltatás nélkül fizettek ki. "A megkötött szerződés alapján már annak aláírásakor egyértelmű volt a felek előtt, hogy a koncessziós partnernek tényleges tevékenységet nem kell ellátnia. A felek szándéka valójában egy beruházás megvalósítására, illetve azzal összefüggésben a vonatkozó jogszabályi előírások megkerülésére irányult" - fejtette ki.

Az ingatlanügyekre kitérve a kormánybiztos azt írta: úgy kezdődött meg az alkalmazottak elhelyezésére szolgáló ingatlanok (Andrássy út 66., Teréz körút 62.) értékesítése, hogy az új székház ügyében nem született döntés, így a MÁV az ingatlanok visszabérlésére kényszerült. Összegzése szerint az ingatlanügylet miatt több mint hárommilliárd forintos többletköltség terhelte a MÁV-ot.

Olvasóink írták

 • 6. klj-54 2012. február 11. 19:20
  „@5. lukrecia
  Javaslom picit olvass az Oszkó témához.
  Ha megteszed akkor nem írsz sületlenségeket MALÉV ügyben.
  Ajánlott a figyelő, hvg olvasgatása ez ügyben. (is)”
 • 5. lukrecia 2012. február 11. 17:01
  „Aki ilyet állít , hogy 15 milliárdos kár érhette csak a MÁV-t valamit el akar terelni.
  A MÁV-t jóval nagyobb kár érte, és jelenleg is éri. Ma is nagykanállal lopják szét a céget. Mint minden nagy állami céget
  . Azon már meg sem lepődök, hogy OSZKÓ a WIZZ AIR igazgatósági elnöke. Csoda , hogy szétment a Malév?? Ezt akarták, csak sokáig tartott az agónia.
  A privatizáció folytatódik, az állam vagyona harácsolók , és politikusok tulajdonává válik.”
 • 4. újratöltve 2012. február 11. 11:52
  „Lehet, sőt biztos, hogy a Budainak most ebben igaza van! DE!!! Az elmúlt 22 évet kellene vizsgálnia, mert a MÁV azóta egy pénzszivattyúként működő, a pártok anyagi támogatását így-úgy finanszírozó vállalat!(és még van pár 10 vagy 100 ilyen!) Amíg nem lesznek nyilvánosak a pártok kampányszámlái, addig soha nem fogunk tisztán látni! Ezért tiltakozik ez ellen minden érdekelt!(szerintem)”
 • 3. Qllancs 2012. február 11. 11:11
  „Budainak még sok dolga lenne. 1998 -tól lehetne szét nézni. MAL ZRT--10 millióért vették meg !!!??? Rába ZRT. 1 dollárért !!! Mátrai Erőmű ???? --régi komm. párt vezérek fillérekért vették meg --Csányi--SzélesG,--Simicska, -Demján ????? orbán HOGYAN KAPHATOTT 1,2 milliárd ft--visszanemtérítendő támogatást amiből földeket vett, Szárhegy-dűlő,
  v. 2,7 milliárd ft Felcsút 2000.dec.11. visszanem térítendő --belvíz elvezetésre ??? 30 pályázó falu : 10% kapott --míg orbán kapta a 90% ????
  Az első 1000 leggazdagabb milliárdost ELSZÁMOLTATNI !!!!!!!!!!
  EZEKET MIÉRT NEM ???????”
 • 2. Együgyű 2012. február 11. 10:40
  „,,Budai szerint 15 milliárdos kár érhette a MÁV-ot"
  Megint egy oltári nagy ügy robbant ki! Természetesen ebből sem lesz semmi, mint a többiből. Ez is egy kis időhúzásra és áremelésre ad majd okot. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tehetetlenséget is lehet vele leplezni. Azt viszont elhiszem, hogy Budai úrnak és a köreinek ez már nagy hasznot nem hoz. Esetleg munkát adna nekik? Ez természetesen problémát okoz, mint most a Malév a kormánynak. Megy a visszafele mutogatás továbbra is. Esetleg nem ,,arccal a vasút fele" kellene nézni a mostani lehetőségeket figyelembe véve? Vagy az a cél ezt is csődbe kell vinni? Már várom, mikor akarunk újra az ACÉL országa lenni! És az akkori privatizációkór milyen kár érte az országot. Stb.,stb....
  Aki nem érti, nézzen magába.
  OFF”
 • 1. klj-54 2012. február 11. 10:24
  „A fideszes Keller lánykori nevén Budai jó lenne ha elszámolna a halottak által aláírt adásvételi szerződésekkel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szmogriadó Budapesten!

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Tovább olvasom