Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Budapest levegője továbbra is egészségtelen

Budapesten a meteorológiai folyamatokban tapasztalható javulás ellenére továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, ezért Tarlós István továbbra is arra kéri a fővárosiakat, hogy önkorlátozó intézkedéseikkel is segítsék a helyezet javulását - tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal.
A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szálló por (PM10) szintje - a szombati határozottabb javulás ellenére - két fővárosi mérőponton is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ami köbméterenként 75 mikrogramm, ugyanakkor minden mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket, a köbméterenkénti 50 mikrogrammot.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira - emlékeztetnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra vonatkozó tájékoztatása szerint időnkénti kisebb felhőzet növekedés mellett alapvetően napos idő várható, csapadék nem valószínű. A légmozgás a nappali órákban délkeleti irányból ismételten megélénkülhet. A légszennyezettség a tájékoztatási határérték körül alakul.

A közleményben ismertetik: Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik továbbra is korlátozzák autóhasználatukat, valamint az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik önkéntesen korlátozzák a légszennyező anyagok kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzet további romlása elkerülhető legyen, ezért a főpolgármester - az avar és kerti hulladék nyílt téri égetés tilalmának fenntartása mellett - ismételten önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és a légszennyezőket. A városvezető kéri az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a közösségi közlekedés igénybevételének előnyben részesítését; a gépjárművek indokolatlan - álló helyzetben történő - alapjárati üzemeltetésének lehetőség szerinti mérséklését; a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését; illetve a szolgáltató, termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőit kibocsátásuk csökkentését.

A közleményben ismét felhívják a figyelmet a magas szálló por koncentráció lehetséges egészségkárosító hatásaira: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A veszélyeztetett népességcsoportokba tartoznak a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. november 06. 11:09
    „Na Tarlós úr látja már mire képes a rendőrség ha ön igy melléfog? 32 szab sértés jogtalanul. Gratulálok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának csapódott egy autó, a sofőr meghalt

A baleset Somogy megyében, Andocs határában történt vasárnap reggel. A fiatal férfi egyedül utazott a járműben. Tovább olvasom