Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Budapest ostromára és felszabadulására emlékezünk

Civil szervezetek, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, politikai pártok képviselői, tanárok és diákok emlékeznek az 1945. február 13-án, Budapesten történt eseményekre szerdán.
A szovjet 2. Ukrán Front csapatai ezen a napon foglalták el Budát, így befejeződött Budapest felszabadítása a fasiszta és nyilas uralom alól.

A Magyar Szocialista Párt a főváros felszabadulásának 63. évfordulója alkalmából a Budai Önkéntes Ezred emlékművénél, az I. kerületi Vérmezőn tart megemlékezést. A rendezvényen az Oroszországi Föderáció nagykövetén kívül Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes is részt vesz.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége a német megszállás- és nyilas rémuralom alóli felszabadulásról, az ellenállás hőseiről és a pusztító háború áldozatairól emlékezik meg: megkoszorúzzák a Szabadság téren álló Szovjet Hősök Emlékművét, majd a Budai Önkéntes Ezred Déli pályaudvari emléktáblájánál, és a vérmezei emlékműnél koszorúznak.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a Farkasréti temető 19/1-es parcellájában lévő Civil áldozatok síremlékénél emlékezik meg a II. világháború polgári áldozatairól. A rendezvényen Katona Tamás, a bizottság tagja mond köszöntőt, utána Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, az esemény fővédnöke mond beszédet. A megemlékezésen többek között Boross Péter volt miniszterelnök, a bizottság elnöke, Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője és Fónagy János, a Fidesz politikusa is ott lesz. Rajtuk kívül több társadalmi szervezet képviselője és budai iskolák tanulói, tanárai mennek a Farkasréti temetőbe, kedden délelőtt 11 órára.

Demszky Gábor főpolgármester részt vesz azon a délután két órakor kezdődő történelmi emléktúrán, melynek célja, hogy a középiskolásokkal megismertessék Budapest ostromának helyszíneit és eseményeit. Az emléktúrán Ungváry Krisztián történész is ott lesz, ő segít feleleveníteni a múlt eseményeit.

A főpolgármester a rendezvény után a Raoul Wallenberg szobornál mond beszédet délután öt órakor. A Fővárosi Önkormányzat itt emlékezik Budapest ostromának 63. évfordulójára.

1945. február 13-án több, mint 50 napos harc után a szovjet 2. Ukrán Front csapatai elfoglalták Budát, és így véget értek a harcok, amelyeknek körülbelül 25 ezer polgári áldozata is volt. Az ostrom alatt Budapest épületeinek csaknem egyharmada pusztult el, vagy rongálódott meg súlyosan. A németek az összes Duna-hidat is felrobbantották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három sérült és teljes útzár az M2-esen

Ketten súlyosan, egy ember pedig könnyebben megsérült, amikor két személyautó ütközött Pest… Tovább olvasom