Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Budapest underground: tesztelik a metrókocsikat

Csütörtökön volt az új metrókocsik első nyilvános tesztje, most mutatták meg milyenek belülről, menet közben. Vizsgálták a kocsik gyorsulását, fékjeit és azt is, hogy mennyire biztonságosak az ajtók. A teszt hónapokig is eltart; a budapestiek legkorábban az ősz közepén utazhatnak az új járműveken, a kettes metró vonalán.
Az új metró fékjeivel volt némi gond; a minőséggel volt a probléma, a kötések nem voltak elég szorosak. A hibák a múlt hónapban derültek ki, azóta kijavították őket. Az új szerelvényeknek számos előnye van. Nincs például visszapillantó, ugyanis kamerákon lehet nézni, mi történik bent a metróban és a kocsik oldalán. Azt mondják, az utasoknak is kényelmesebb lesz. Többen férnek el a légkondicionált kocsikon, amiket egybe nyitottak. Ráadásul nem csapja be az ajtókat, ha valaki be akar ugrani; megáll ezért biztonságosabb.

A tesztek két hete kezdődtek. Számítógépekkel ellenőrzik, hogy az új metró milyen sebességre képes és mennyi idő alatt képes megállni. A menetpróbát üresen és terheléssel is elvégzik. Homokzsákokat tesznek fel és így nézik a gyorsulást és azt is, hogyan lassul - mondta Galatz Zoltán, az ALSTOM igazgatója.

A teszt hónapokig tart, addig az utasok csak így a szovjet kocsikból láthatják az új metrót. Van egy hatósági vizsga, ezt követően tudnak majd az utasok is utazni az új metrón. Ez körülbelül szeptember-októberre zárul le - mondta Héri József, a BKV műszaki igazgatója.

Ezek a metrókocsik a kettes vonalon járnak majd, de hasonlóak lesznek a négyes vonal kocsijai is. A BKV összesen 37 szerelvényt rendelt meg 65 milliárd forintért.

Olvasóink írták

  • 1. E.K. 2009. május 28. 20:21
    „Miért "underground" szerepel a címben? Talán megerőltető lenne tisztán, magyarul?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezreket fizetnek a politikusok, ha lesz vagyonadó

Százezreket vagy akár milliókat fizetnek majd a politikusok, ha bevezetik a vagyonadót. A tervek… Tovább olvasom