Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Budapesthez hasonló támogatást kérnek a megyei jogú városok

A budapestihez hasonló ártámogatási rendszer bevezetését kéri a kormánytól a vidéki városok helyi tömegközlekedéséhez a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ).
Szita Károly, a szervezet társelnöke, Kaposvár fideszes polgármestere pénteken Pécsen az MJVSZ kétnapos közgyűlésének szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta: sérelmezik, hogy amíg a BKV esetében a központi támogatás árkiegészítés formájában megjelenik, ilyen segítséget a vidéki települések, illetve az ott szolgáltató társaságok nem kapnak.

A politikus az igényt azzal indokolta, hogy a városok a tömegközlekedésből keletkező veszteségeket már nem tudják a jegyárak emelésével és a járatok ritkításával mérsékelni, mert ennek az lesz a következménye, hogy tovább csökken az utasok száma. Az állami dotáció azonban enyhítené a terheket.

Szita Károly emlékeztetett rá, hogy Magyarország 23 megyei jogú városában mintegy kétmillió ember él, a helyi tömegközlekedést 18 városban Volán-társaságok biztosítják az önkormányzattól kapott díjért, öt helyen erre a célra alapított vállalatot a szolgáltató.

Az MJVSZ társelnöke szólt arról is, hogy az önkormányzati rendszer nagy átalakuláson megy keresztül: feladatok kerültek és kerülnek át januártól az államhoz. Ennek alakulásával együtt egyeztetések folynak a 2013-as költségvetésnek az önkormányzatokat, azon belül is a nagyvárosokat érintő fejezetéről, tekintettel arra, hogy a megmaradó feladatok finanszírozására a büdzsében szereplő összeg sokkal kevesebb, mint amennyivel jelenleg a nagyvárosok számolnak.

Szita Károly a két szám említése nélkül azt mondta: biztos benne, hogy az egyeztetéseket követően sikerül megegyezni.

A sajtótájékoztató keretében Szita Károly és Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke megállapodást írt alá az MJVSZ és a január 1-től az állami fenntartású oktatási intézmények koordinálását végző központ együttműködéséről. Ennek lényege, hogy a megyei jogú városok a jövőben is szakmai segítséget nyújtanak a kezelésükből kikerülő, de a területükön működő iskoláknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen akarnak fellépni a közoktatási szakszervezetek

Az öt ágazati szakszervezet között teljes volt egyetértés abban, hogy elfogadhatatlan a béremelés… Tovább olvasom