Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Budapestre érkezik hétfőn a szlovák államfő

Ivan Gasparovic személyében kilenc év óta először látogat szlovák államfő Budapestre.
Hivatalos látogatásra Budapestre érkezik hétfő este Ivan Gasparovic. A szlovák köztársasági elnök vendéglátójával, Áder János államfővel folytat megbeszéléseket, és találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

A szlovák elnöki iroda korábbi közlése szerint Ivan Gasparovic a kétoldalú kapcsolatok időszerű kérdéseiről, valamint a regionális és európai együttműködésről egyeztet majd.

Ivan Gasparovic személyében kilenc év óta először látogat szlovák államfő Budapestre.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Áder János és Ivan Gasparovic kedd délelőtt tárgyal a Sándor-palotában, majd közös sajtónyilatkozatot tesznek. A szlovák államfő később beszédet mond a Szlovákia és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson, majd koszorút helyez el Nagy Imre mártír miniszterelnök emlékművénél a Vértanúk terén.

Ivan Gasparovic kedden találkozik Orbán Viktorral is.

Szerdán megkoszorúzza Ján Kollár (1793-1852) szlovák evangélikus lelkész, költő emléktábláját a VIII. kerületi Luther házban. Ján Kollár 1819-től harminc éven át a pesti szlovák evangélikus gyülekezet lelkésze volt a Deák téri evangélikus templomban.

A szlovák államfő szerdán találkozik az Országos Szlovák Önkormányzat vezetőivel a Budapesti Szlovák Intézetben. Később koszorút helyez el a Hősök Emlékkövénél a Hősök terén. Ezt követően Ivan Gasparovic Gödöllőre látogat, ahol Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) polgármesterrel a magyar és szlovák önkormányzatok együttműködésének lehetőségeiről tárgyal.

A látogatással kapcsolatban az MTI érdeklődésére a Külügyminisztérium közölte: a magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatokat "intenzív, gyakorlatias párbeszéd" jellemzi, elsősorban az infrastrukturális, energetikai együttműködés kérdései a meghatározók. Mindkét ország azt szeretné, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a nyitott kérdésekről is, ehhez pedig szükséges a megfelelő csatornák kialakítása - tették hozzá.

A két ország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak intenzitását jelzi, hogy 2012. január és november között a kereskedelmi forgalom 8,2 milliárd euró volt: a magyar export 0,9 százalékkal, az import 5,4 százalékkal nőtt 2011 hasonló időszakához képest - mutattak rá. Szlovákia - Németország, Ausztria és Oroszország mögött - a negyedik helyen áll Magyarország kereskedelmi partnereinek sorában.

Hangsúlyozták, az utóbbi időben "nagyratörő, európai mértékű és jelentőségű közös projekteket" indítottak az energetikában: 2012 szeptemberében összekapcsolták a magyar, a szlovák és a cseh árampiacot, és megkezdődött az észak-déli földgázvezeték két ország közötti szakaszának építése. Határon átnyúló infrastruktúrafejlesztés lesz a komáromi új Duna-híd is, valamint 2014-ig 16 új határátkelő épülhet, és további hármat újítanak fel. Ahogy a két nép közötti párbeszédben, ebben is példa a német-francia határátkelők sűrűsége - tudatta a tárca.

A két új Ipoly-híd kivitelezési munkálatait a 2014-2020-as időszakra ütemezik.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2013. február 16. 01:17
    „Legyen már megemlítve a Malina Hedviggel kapcsolatos gyalázat, és a magyar állampolgárságot is felvevők jogfosztásáról is! Amíg ezeket nem rendezik, szóba sem volna szabad állni velük. De mi meg inkább jópofizunk nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ pénteki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a február 15-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom