Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Budapestre látogat a NATO főtitkára

A jövő héten pénteken Budapestre látogat Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár - jelentette be csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján Oana Lungescu, az atlanti szövetség szóvivője.
Rasmussen találkozik Schmitt Pál államfővel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, Martonyi János külügy- és Hende Csaba honvédelmi miniszterrel. A megbeszéléseken - mondta Lungescu - elsősorban azokról a teendőkről lesz szó, amelyek a tavaly novemberi lisszaboni NATO-csúcstalálkozó döntéseinek végrehajtását célozzák.

Rasmussen ugyanazon a napon részt vesz az EU-országok védelmi minisztereinek kötetlen magyarországi találkozóján.

Az észak-atlanti szervezet Lisszabonban elfogadta az elkövetkező évtizedre szóló új stratégiai koncepciót. Azon belül szükségesnek ítélte az újszerű biztonsági kihívásokra - így például a számítógépes rendszerek fenyegetettségére - való felkészülést, valamint célul tűzte ki az európai rakétavédelem kialakítását. Azt is elhatározták, hogy megreformálják, karcsúsítják a NATO szervezetrendszerét, csökkentik a parancsnokságok és ügynökségek számát.

Mindemellett a NATO vezetése tudatában van annak - miként erről az elmúlt hetekben Rasmussen többször is beszélt -, hogy a mostani, költségvetési szempontból feszített időszakban több tagállam saját védelmi kiadásainak visszafogására kényszerül. A NATO a szükségből erényt akar kovácsolni, és meghirdette az "okos védelem" (smart defence) jelszavát. Ez alatt azt értik: a tagországoknak jobban össze kell hangolniuk egymással katonai jellegű beruházásaikat, ki kell küszöbölniük a fölösleges párhuzamos fejlesztéseket, hogy a pénzszűke ellenére is a mostaninál hatékonyabb védelmi képességekre tegyenek szert.

Rasmussen ezzel összefüggésben több ízben méltatta például azt, hogy több NATO-állam közösen hozott létre stratégiai légi szállítási kapacitást, amelynek bázisa Magyarországon, a pápai repülőtéren található.

Mindezeknek a lisszaboni elhatározásoknak a gyakorlatba való átültetése számos konkrét politikai szintű döntést igényel. Márciusban Brüsszelben kötetlen találkozót tartanak a NATO védelmi miniszterei, áprilisban Berlinben találkoznak a külügyminiszterek, majd a tavasz végén, nyár elején Brüsszelben rendeznek hivatalos védelmi miniszteri tanácskozást. E tanácskozássorozat előkészítésébe illeszkedik Rasmussen budapesti útja.

A főtitkár látogatásának napján, február 25-én tartanak informális találkozót Magyarországon az EU-országok védelmi miniszterei. Rasmussen felhasználja az alkalmat, hogy a tanácskozás egy részén maga is részt vegyen. A NATO stratégiai koncepciójában helyet kapott ugyanis az a törekvés, hogy javítani kell az együttműködést, szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat a NATO és az EU között. A két szervezet tagországainak köre nagy mértékben fedi egymást. Az intézményközi együttműködés fejlesztésének fő hátráltatója az, hogy a NATO-tag, de nem EU-tag Törökország, illetve az EU-tag, de nem NATO-tag Ciprus között mindmáig fennáll a feszültség.

Olvasóink írták

 • 3. clarification 2011. február 18. 00:09
  „...."szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat a NATO és az EU között." Ettől félem!!! A szoros kapcsolattól éppen! Sokba került ez eddig is, de úgy látszik ez után is nekünk. Nem kevés pénz megy el mások katonai hadműveleteire.”
 • 2. Apátfalvi** 2011. február 17. 21:02
  „"emberi méltóság rendkívül fontos alapérték"

  ezzel nem értesz egyet, kisfiam?”
 • 1. dodó 2011. február 17. 20:44
  „A miniszterelnök csütörtökön megbeszélést folytatott Dan Meridor izraeli miniszterelnök-helyettessel.
  A miniszterelnök szóvivője szerint a két vezető áttekintette a kutatás-fejlesztés területén lehetséges együttműködést, tekintettel arra, hogy Izrael ezen a területen a világelsők között van. "Orbán Viktor világossá tette, hogy kereszténydemokrata-jobbközép kormánya számára az emberi méltóság rendkívül fontos alapérték, ezért a hazánkban élő zsidó közösség számára garantált a jogegyenlőség, és tagjai biztonságban érezhetik magukat Magyarországon"
  A megbeszélésen a magyar miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter ismertette izraeli vendégével az alkotmányozás helyzetét. Navracsics Tibor hangsúlyozta a kapcsolattartás fontosságát a magyarországi zsidó közösséggel, és szólt az ennek érdekében tett kormányzati lépésekről /MTI/”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halász János: átalakul a népegészségügy

A népegészségügy finanszírozása és intézményrendszere is átalakításra szorul - közölte a Nemzeti… Tovább olvasom