Délmagyar logó

2018. 06. 17. vasárnap - Laura, Alida 17°C | 28°C Még több cikk.

Bukarestbe látogat Martonyi János

A jövő heti találkozón lehetőség nyílik az elmúlt időszak eseményeinek áttekintésére és a jövőbeli együttműködés irányainak egyeztetésére.
Jövő hétfőtől kétnapos hivatalos látogatást tesz Bukarestben Martonyi János külügyminiszter román kollégája, Titus Corlatean meghívására - közölte a tárca hétfőn.

Kiemelték, hogy a találkozón lehetőség nyílik az elmúlt időszak eseményeinek áttekintésére és a jövőbeli együttműködés irányainak egyeztetésére.

A magyar tárcavezető jövő hétfőn Bukarestben megnyitja Bánffy Miklós író, volt külügyminiszter emlékkiállítását, amely a bukaresti magyar nagykövetség és a Balassi Intézet bukaresti Magyar Kulturális Központja kezdeményezésére valósul meg - olvasható a közleményben.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője a hónap közepén azt mondta: a román külügyminiszter tavaly októberi magyarországi látogatása alkalmával hívta meg Martonyi Jánost Bukarestbe. A magyar külügyminiszter a napokban levélben fordult román kollégájához, hogy ennek a látogatásnak az időpontját egyeztessék.

Németh Zsolt, a tárca parlamenti államtitkára február elején arról beszélt, hogy "zászlóháború dúl" a Székelyföldön, mivel a Kovászna és a Hargita megyei kormánymegbízott is körlevélben tiltotta meg a székely zászló kitűzését. Az államtitkár úgy fogalmazott: "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi".

Németh Zsolt arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót.

Eddig a főváros több kerületében, valamint az ország sok településén kitűzték a székely zászlót a helyi önkormányzat épületére.

A "nemzeti szolidaritás jelképeként" a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma február 15-ei plenáris ülése alkalmából Kövér László házelnök kezdeményezésére az Országgyűlés Hivatala kitűzte a székelyzászlót a Parlament Kossuth téri homlokzatára.

Erre reagálva a román külügyminisztérium sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a magyar hatóságok - Bukarest megítélése szerint - továbbra is olyan jelképes gesztusokat tesznek, amelyek provokálják a román közvéleményt.

A román külügyi közlemény nem nevezte meg a "jelképes gesztusokat". Hangsúlyozta azonban, hogy "ez a viselkedés ellentétes azzal, amiben Románia és Magyarország külügyminisztere a közelmúltban megállapodott".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: kampányban csak a közszolgálati média sugározhasson politika reklámot

Ezt a listát állító pártoknak egyenlő feltételeket kell biztosítani - áll a fideszes politikus… Tovább olvasom