Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Bükk: a pisztrángsütéstől a lakodalmasig

A Bükköt megcélzó turistának elsősorban a nemzeti park és Szilvásvárad jut az eszébe, a lipicaiak meg a Fátyolvízesés. Holott a szabadtéri pisztrángsütés vagy a mikófalvi lakodalmas már önmagában is megér egy kirándulást.

Sivatagi fennsík

A Bükk északnyugati részén magasodó Bélkő hegyi kilátóról ma még csak álmodozik a térség idegenforgalmi értékeinek fejlesztésére létrejött közhasznú társaság. A hegy azonban önmagában is érdekes látvány a kőbányászatnak "köszönhetően": lentről pucér, rovátkált oldala nyújt hihetetlen látványt, fent pedig sivatagi hangulatot idéz a gépek marta fennsík, amit csak fokoz a magasban keringő ragadozómadarak látványa. A kőbánya már nem üzemel, a járművel leküzdhető utat több helyen is eltorlaszolták, így egyelőre csak kalandos gyalogtúrával lehet az orom szélére jutni, ahonnét viszont páratlan látvány tárul a szemünk elé. Látható onnét a közeli, XII. században épült apátság is, amelynek vastag falai között kellemes orgonazenét hallgatva pihenhetünk meg.

Szabadtéri pisztrángsütés

Szilvásvárad
Szilvásváradon természetesen kihagyhatatlan a Ménesudvar a büszke lipicaiakkal, a szelíd anyakancákkal és a szertelen csikókkal. Kifogástalan idegenvezetésben lehet részük. Egyedül csak a börtönmúzeum lóg ki a sorból, az ember elgondolkodik: vajon mit keres ez a lovasbirodalom területén?

A Szalajka-völgyi Fátyolvízesést sajnos már be kellett keríteni, hogy ne rongálódjon tovább a kövekre felmászó turisták taposásától. A völgyben futó kisvasút végállomásánál a pisztrángos tó is pénzre vár, hogy az elmocsarasodástól megmeneküljön. A szabadtéri Erdészeti Múzeum még alkalmas arra, hogy a szénégetők, favágók, az erdei élet titkaiba beavasson, de már itt is sok mindent megrongáltak a látogatók.

Szalajka-völgy
A kisvasút végállomásán némi "munka" árán ritka ebédhez juthat a turista: a Gloriett tisztásnál, hatalmas fák alatt szabad tűzön saját maga sütheti meg a nyárson előkészített pisztrángot. Tulajdonképpen két botot kell kézben tartani, mert a másikon jókora szalonna pirul a tűz fölött, hogy a kibuggyanó zsírcseppek a pisztrángra csorogva fenséges ízt adjanak neki. A vendéglátó családra minden téren számíthatunk: ördöngösen pörgetik a nyársakat, és már asztalhoz is lehet ülni, hogy friss kenyérrel és ropogós salátával körítve fogyasszuk el művünket. Utána persze némi borocska, józan életűeknek és úrvezetőknek üdítő jár.

Palóc lakodalmas

Aki este is szeretne valamiféle különlegességet, az feltétlenül nézze meg a Mikófalvi palóc lakodalmast. Előtte érdemes érdeklődni, hogy éppen melyik környékbeli településen tartják a mulatságot, amelyet immár harminc éve mutat be a helyi hagyományőrző együttes.

Palóc lakodalmas
A lányos házhoz érkezve végigizgulhatjuk a leánykérést, azaz a feleségvásárlást, amibe az alku, a csúnya vénlány elpasszolásának kísérlete és egy csecsemő előhozatala is beletartozik, s mindezt fordulatos tréfákkal fűszerezik, például hamar kiderül, hogy a gyermek az egyik vendégre hasonlít leginkább...

Innen nem a templomba, hanem a lakodalmas helyszínre vonulunk - kart karba öltve a násznéppel. Amíg nem táncolunk, le sem ülhetünk, bátorsághozó pálinkát viszont ihatunk.

Bizony nehéz elhinni, hogy a jó négyórás, megállás nélküli műsor nem fárasztja ki Mikófalva öregjeit, hiszen a vendég is elpilled a sok néznivalótól, no meg a finom négyfogásos házi lakomától. A népviseletbe öltözött nénik-bácsik végigéneklik-táncolják-kínálják a lagzit, miközben a fiatalok többféle hazai, sőt határainkon túlról eredő népitáncot is bemutatnak, szakszerű magyarázattal kísérve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazási és Idegenforgalmi Szakkiállítás - Nyeremények

Tovább olvasom