Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Bulgáriában találták meg Orfeusz 6000 éves sírját

A bolgár állami hírügynökség jelentése szerint egy régészeti expedíció a Rodope hegységben a Tatulhoz közeli trák templom vizsgálata után találta meg az egyiptomi piramisoknál is régebbi sírkomplexumot.
A kutatók a három éve tartó kutatás során 6000 éves épületeket, félig megmunkált kőeszközöket, cserépedényeket és állati maradványokat találtak a helyszínen. A régészek szerint mindezek alapján egyértelmű, hogy Orfeusz sírját találták meg, amelyet az ókori világban évente több ezer zarándok keresett fel. Ezzel a helyszín a világ egyik legősibb szentélyévé vált, amelynek fontossága csak a Stonehenge-i kőköréhez mérhető.

A régészek szerint az egyiptomi piramisok építése előtt 1500 évvel korábban a Rodope hegységben élők már sziklaszentélyeket emeltek. Tatul környékén az őskori vezető kultusza később is fennmaradt, később Nagy Sándor is egy hatalmas templomot építtetett Orpheusz tiszteletére. Az épületet négy évszázaddal később a hódító rómaiak rombolták le, majd később egy jóval kisebb épülettel váltották fel azt.

A templomot hamarosan egy közös bolgár-görög vállalkozás újítja fel, és azt eredeti fényében mutatják majd be a látogatóknak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc telep

Tovább olvasom