Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Bűn, ha a színész nem politizál

Eperjes Károlyt Széchenyi-alakítása óta értékszemlélete miatt kiközösítették és mellőzik.

Eperjes Károly a Hídember Széchenyi-alakítása óta szinte egyáltalán nem forgatott filmet. Mint mondja, értékszemlélete miatt kiközösítették és mellőzik. Állítja, minden politika – még a Hamlet-nagymonológ elmondása is.

– Néhány hónappal ezelőtt autóbalesetben elhunyt az egyik legkedvesebb barátja és kollégája, Bubik István. Mit jelent önnek az elvesztése?

– Keresztény ember volt ő is, mint ahogy magam. Keresztény emberként pedig él bennem az a remény, hogy egyszer mi még találkozunk. Bár jó lett volna még itt, a földön is sokszor együtt dolgozni, hiszen ezután következtek volna számára a nagy férfiszerepek. Nagy űrt hagyott maga után a magyar színjátszásban.

A heg ott marad

– Régebben mesélte: egy betegségből adódóan egyszer ön is élet-halál között lebegett, miközben mintegy megvilágosodott. Innen eredeztethető mély istenhite?

– Valóban a természetfölötti megtapasztalásának egyik esete volt ez a haldoklás a soproni kórházban. Az utolsó nagy „lökést" azonban az elmélyült hit felé egy próba adta a Művészszínházban, amikor katolikusként beláttam: a mindennapos szentmisénél és szentáldozásnál nagyobb lehetőségem nincs az életben. Különben a hitemben a pap nagybátyám és a szüleim nevelése is nagy szerepet játszott, gyermekkorom színhelye, a Fertő tó partja mélyen vallásos vidék a mai napig. Mindig gyakorló keresztény voltam, csak éppen sokáig hullámzóan működött bennem a hit.

– Merthogy az ön életében is jelen volt az a bizonyos nagygenerációs, szabados életstílus…

A turné c. filmben
– Persze, hogy jelen volt, nem tagadtam én ezt soha. Sajnos. Kár volt érte. Gyarló emberi szemmel nézve röhöghetnék rajta most utólag, de annyi embernek kárt okoztam az érzéseiben, hogy az szinte megbocsáthatatlan. Ez ma már csak egy heg, de a heg mindig is ott marad.

– Talán Esterházy Péter mondta egyszer, hogy egy gólért a Népstadionban odaadná az egész életművét. Márpedig ön fiatalon más sem szeretett volna lenni, mint futballista.

– Szellemes Péter kijelentése, és talán volt olyan időszak az életemben, amikor én is így gondoltam, de ma már nem mondanék ilyet. Bár, ha azt a gólt egy vb-döntőn úgy rúgnám, hogy ezzel nyernének a magyarok, azon azért komolyabban elgondolkodnék. De mégsem, bármennyire is nagy futballbolond vagyok, semmit nem adnék oda. Pedig most is hetente kétszer-háromszor lejárok edzésre a színészválogatottba vagy az öregfiúkkal. De egyre nehezebben megy, lassulok, öregszem. Néha kimegyek egy-egy mérkőzésre. Vagy előadás után úgy lazítok, hogy megnézek egy jó meccset otthon a tévében.

– Máig úgy érzi, hogy a sokat támadott Hídember főszerepe miatt vált azóta – ahogy ön fogalmaz – mellőzötté a filmszakmában?

– Eltiltottak. Nem tudom bebizonyítani, mert papírom nincs róla, de megüzenték. Azóta valóban nem engedélyezik, hogy forgassak, a kormányváltás óta egyáltalán nem filmeztem. Ellenben az, hogy engem ők kiközösítenek, nagyobb elismerés, mint a Kossuth-díj. Ez ugyanis azt jelenti, hogy valamit nagyon jól csinálok.

A legnagyobb magyar

– A bírálók nem is az ön Széchenyi-alakításába kötöttek bele…

A Hídemberben
– Próbálták elvenni a kedvem a filmtől, de nem sikerült. Minél jobban „ütöttek", annál inkább azt éreztem, hogy fontos folytatnom. Széchenyi-
birtokon születtem, Széchenyi-gimnáziumba jártam, már akkor sokat tudtam a személyéről. A forgatást megelőzően pedig két és fél évig készültem a feladatra. Azért bíráltak bennünket ennyire, nehogy az emberek észrevegyék, hogy a Hídember Széchenyi-képe nem ugyanaz, mint amit a hivatalos, istentől elrugaszkodott történelemszemlélet tanít. Ez ugyanis egyetemesebb kép, mint az ő internacionalista megközelítésük. És ez fájt nekik. A legnagyobb magyarról azt mondják: bolond volt és öngyilkos. Pedig egyik sem igaz. Ideg-összeroppanása volt, amiből felépült. Ő az, aki egyetlen írásával megbuktatja a Bach-rendszert. Az is lehetetlen, hogy öngyilkos lett volna, hiszen az akkori katolikus egyház nem temetett öngyilkosokat egyházi szertartással a temetőben, márpedig őt így helyezték nyugalomba. Ráadásul a bal térdén volt a fegyver, ő pedig jobbkezes volt, tehát ez sem lehetséges. De ha az istentől elrugaszkodott történelemszemlélet azt tanítja, hogy Széchenyi, a legnagyobb magyar bolond és öngyilkos, akkor joggal merül fel a kérdés: milyen lehet a többi? Ilyenekkel lehet tehát hülyíteni és deprimálni egy nemzetet.

– Azt is gyakran emlegeti: bűn, ha a színész nem politizál. Azt hiszem, ezt muszáj lesz megmagyaráznia.

– Induljunk ki abból, hogy a politika a polisszal, a társadalommal való foglalkozást jelenti. Tehát ha én ennek legkisebb sejtjében, a családban azt mondom a feleségemnek, hogy vadast szeretnék enni, az egy politikai döntés, mert akkor az lesz a vacsora. Meg kell érteni, hogy mindig mindenki politizál és értékeket közvetít. Csupán az a kérdés, hogy jó vagy rossz értékeket-e. A világ nem itt tartana ugyanis, ha az újságírói, a művészi, a tanári vagy az orvosi társadalom nagyobb százaléka e szempontok alapján cselekedne. Aki nem politizál és aki rosszul politizál, az bűnt követ el. Aki viszont jól teszi ezt – Isten intelmeit figyelembe véve –, erényt gyakorol.

Sok konfliktus

– Nem gondolja mégis, hogy színművészként túlságosan direkt módját választotta az értékközvetítésnek?

– Az nem direkt mód, amikor eljátszom jól a Hamletet? Shakespeare is politizált, amikor a nagymonológban megírta a szabad akarat alapdrámáját. Azok, akik azt mondják, hogy a színész ne politizáljon, azt szeretnék, hogy csak ők művelhessék azt. Sok konfliktusom volt és van ma is a szemléletem miatt, de mostanában mintha egyre gyakrabban megsüvegelnék ezt a fajta hozzáállást. És nem vagyok egyedül a gondolkodásmódommal, úgy látom, egyre többen csatlakoznak hozzánk. És boldogan állok abba a sorba, ahol olyanok foglaltak helyet, mint Latinovits, Sinkovits vagy Bubik Pista.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorok az utakon

Az autósoknak érdemes óvatosabban közlekedniük, mert a traktorok a főutak forgalmát… Tovább olvasom