Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Bűnözők pénzére vadásznak

Hatvanhét bűnügyben több milliárd forintnyi vagyont derített fel fennállásának egy éve alatt a Magyar Vagyon-visszaszerzési Hivatal; Magyarországon és az EU tagállamaiban 264 ingatlant, 310 céget, járműveket, üzlethelyiségeket és közel kéttucatnyi bankszámlát foglaltattak le - írta a Népszabadság szerdai számában.
A lap szerint a hivatal munkájának megkönnyítése érdekében a rendőrség központi bankszámla-nyilvántartót állíttatna föl.

Az Európai Unió Tanácsa 2007. december 6-án döntött arról, hogy a tagállamoknak 2008. december 31-ig létre kell hozniuk legalább egy vagyon-visszaszerzési hivatalt, amelyek feladata az olyan, bűncselekményekből származó jövedelmek és a bűncselekményekhez kapcsolódó egyéb tulajdonok felkutatásának elősegítése, amelyeket a büntetőeljárás során az illetékes hatóságok befagyaszthatnak, lefoglalhatnak vagy elkobozhatnak.

Magyarországon a hivatal a Nemzeti Nyomozó Iroda keretei között alakult meg, mindössze nyolc fővel. A lapnak Bereczki Zoltán, az NNI illetékes osztályvezetője elmondta: a vagyon-visszaszerzési hivatalok eljárása sokkal gyorsabb, mint a bűnözők külföldre menekített vagyonának felkutatására alkalmazott hagyományos eljárás, a jogsegély.

Ugyanakkor a hazai szabályozás nem könnyíti meg a hivatal dolgát, sok uniós tagállammal ellentétben Magyarországon nincs központi bankszámla-nyilvántartó, ahol percek alatt ki lehetne deríteni, hogy valakinek mely bankokban, takarékszövetkezetekben és brókercégeknél van számlája. A rendőrség illetékesei azt szeretnék, ha a bűnös pénzek hatékonyabb felderítése érdekében nálunk is létrehoznának egy központi bankszámla-nyilvántartót - írta a Népszabadság.

Olvasóink írták

  • 2. varadipal 2010. június 23. 09:23
    „Más a federítési statisztika, és más a visszaszerzett vagyon statisztikája. Talán ha a kettőt összevetnénk, helyesebb képet kapnánk a hivatalról, annak szaldójáról.”
  • 1. KolompárRómeó 2010. június 23. 07:15
    „Szerbiában ez úgy működik, hogy bűncselekmény esetén nem csak az elítélt, hanem az egész család vagyonát lefoglalják és elkobozzák. Ebből fedezik a károkat, a maradék pedig a további bűnözés elleni harcra megy.

    Hagyó elftárs, a lánya és a csaja ebben az esetben jól beszopná (nagyon helyesen), nem lehetne a szétlopott pénzekből családtagokra íratni a vagyont.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törli a kormány a járművezető-képzést módosító rendeletet

A Népszava értesülése szerint a kormány várhatóan szerdai ülésén - az autósiskolák nyomására -… Tovább olvasom