Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Büntethető lesz a holokauszttagadás

Büntethető lesz a holokauszttagadás, mivel az Országgyűlés hétfőn elfogadta a büntető törvénykönyv (Btk.) erre vonatkozó módosítását.

A szocialisták által kezdeményezett név szerint zárószavazáson - az MTI számításai szerint - 197 igen, egy nem és 144 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt.

A törvény - amelyet Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyújtott be - három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt.

Az MSZP tájékoztatása szerint az ülésen a meghívásukra részt vett Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Zoltai Gusztáv, a szervezet ügyvezető igazgató és több holokauszt túlélő.

Holokauszttagadás: leszavazták a fideszes módosító indítványt

Elutasította az Országgyűlés a hétfői név szerinti szavazáson a holokauszttagadás büntethetővé tételét szorgalmazó szocialista indítványhoz benyújtott fideszes módosító javaslatot.

Az Országgyűlés - az MTI összegzése szerint - 145 igen, 178 nem és 7 tartózkodás mellett utasította el Répássy Róbert (Fidesz) módosító indítványát, amely úgy változtatta volna meg a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményező javaslatot, hogy egyaránt büntesse a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek emberiség elleni bűneinek nyilvános tagadását.

A szavazáson 50 képviselő nem volt jelen. A név szerinti szavazást az ellenzéki párt kezdeményezte.

Korábban írtuk:

Két név szerinti szavazás is lesz hétfőn az Országgyűlésben a holokauszttagadást büntethetővé tévő, a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményező MSZP-s indítvánnyal összefüggésben

Az MSZP már korábban jelezte, hogy név szerinti zárószavazást kér a javaslatról, amelyhez most a Fidesz is csatlakozott: a javaslathoz benyújtott módosító indítványáról az ellenzéki párt is név szerinti szavazást kér.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: arról a módosító javaslatukról kérnek név szerinti szavazást, amely szerint azonos mércével kell mérni a diktatúrák bűneinek tagadását. A politikus felhívta a figyelmet, hogy az Országgyűlés éppen hétfőn emlékezett meg a kommunista diktatúrák áldozatairól.

A javaslat - amelyet Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje jegyez - három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt.

A Fidesz módosító indítványt nyújtott be a javaslathoz azt kezdeményezve, hogy a Btk.-módosítás a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek emberiség elleni bűneinek nyilvános tagadását egyaránt büntesse. Ezt az MSZP nem támogatja.

Olvasóink írták

162 hozzászólás
 • 162. purgator 2010. február 23. 21:28
  „Semmi köze a valláshoz, igaz hívőik a falat zokogják, ez genetikai "adottság"”
 • 161. dodó 2010. február 23. 20:35
  „A holovallás nem éri be pusztán az igazság kimondásával, hanem mindenféle légből kapott, képtelen állításokra hivatkozva alakította ki dogmáit, amelyek révén sakkban tarthatók és fizetésre kötelezhetők a gójok tömegei. A holovallásra hivatkozva lehetett létrehozni Izraelt a palesztinok földjén, a holovallásra hivatkozva lehet hatalmas összegekkel támogatni most is a zsidó állam népirtó, terjeszkedő háborúit, a holovallásra hivatkozva lehet kirekeszteni, elhallgattatni, és akár börtönbe is zárni hazájukat szerető, gondolkodó, a cionista uralomba belenyugodni nem hajlandó hazafiakat szerte a nagyvilágban. És végül, de korántsem utolsó sorban, a holovallásra hivatkozva óriási pénzeket lehet kizsarolni az ,,örök bűntudatra" kényszerített gójoktól, az ,,örök áldozat" szerepébe helyezkedő, és éppen ezért érinthetetlen és bírálhatatlan zsidók részére.”
 • 160. napfenyfurdo_mutyi 2010. február 23. 15:40
  „POWER JO KÉRDÉS .”
 • 159. napfenyfurdo_mutyi 2010. február 23. 15:36
  „A LEGNAGYOBB KLASSZIKUST HADD IDÉZZEM E TÉMÁBAN,POZSONYI ÁDÁMOT: "ÉS TESSÉK MONDANI UNNI SZABAD?" :)))”
 • 158. keiner 2010. február 23. 14:11
  „159. hozzászólás Teo 2010.02.23. 14:02, csak nácík tagadnak a holokauszt.
  :-))) Ha azt mondod, hogy nem német vagyok ez butáság, nem gyülöletbeszéd.”
 • 157. Power 2010. február 23. 14:10
  „Arató Gergely és Zuschlag János képviselő urak Terror Házánál elhangzott beszélgetése jutott az eszembe. Mit is kaptak érte?”
 • 156. Teo 2010. február 23. 14:02
  „158. hozzászólás keiner 2010.02.23. 13:49

  157. hozzászólás Teo 2010.02.23. 13:27, * a gyűlöletbeszédre" sorolnám, mert ami nálatok folyik néha, amit itt sokszor olvasom, könnyen a gyűlöletbeszédbe és az uszításba sorolható.
  Ezt én mondom mint született német!

  Ne haragudj, de még mindig nem értem, valaminek a tagadása, mitől gyűlöletbeszéd????

  Biztos velem van a baj, ha az országgyűlésünkben az a sok okos ember ilyen törvényt hozott.

  ui:na most én azt mondom, TE nem vagy született német.
  Na akkor most ez gyűlöletbeszéd, mivel tagadom. :)”
 • 155. keiner 2010. február 23. 13:49
  „157. hozzászólás Teo 2010.02.23. 13:27, * a gyűlöletbeszédre" sorolnám, mert ami nálatok folyik néha, amit itt sokszor olvasom, könnyen a gyűlöletbeszédbe és az uszításba sorolható.
  Ezt én mondom mint született német!”
 • 154. Teo 2010. február 23. 13:27
  „153. hozzászólás keiner 2010.02.23. 12:31

  152. hozzászólás Teo 2010.02.23. 12:13, aki olvasni tud elönybe van:

  A szólásszabadság nem vonatkozhat

  * a személyes adatokra
  * a katonai- és államtitkokra
  * a bűncselekményre való felhívásra
  * a gyűlöletbeszédre
  * a nemzeti szimbólumokat és a közerkölcsöt sértő kifejezések használatára.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B3l%C3%A1sszabads%C3%A1g

  Ez szerinted melyiket meríti ki az általad felsoroltak közül???

  ( nem is volt sötét középkor???, A honfoglaló magyarok nem is honfoglalók, hisz már itt voltak, csak szétnéztek másfele is???, Holokauszt volt, nem volt???) Szerintem nem volt.

  ui:Aki nem ért " velünk" egyet, azt meg kell büntetni.”
 • 153. AzIgaziFlexsnake 2010. február 23. 13:24
  „A köztársasági elnökben lehet esetleg még bízni, habár ebben az ügyben kérdéses a karakánsága!

  Az alkotmánybíróságban is lehet bízni, habár ebben az ügyben szintén kérdéses a bátorsága!

  A Fidesz kormyazati pozícióban való törvény eltörlésében viszont egyáltalán nem lehet bízni, mert sokkal jobban tart attól a 7-8 kötvénytulajdonostól (copyright by Demján Sándor), akik kézben tartják Magyarország gazdaságát és bizonyíthatóan egyikük sem keresztény vallású.”
 • 152. napfenyfurdo_mutyi 2010. február 23. 13:05
  „alkotmanybirosag is,utana meg a fidesz el fogja törölni,már lenyilatkozták. kár volt erölködni egy luftballon miatt.”
 • 151. AzIgaziFlexsnake 2010. február 23. 12:54
  „A parlamenti nagykoalíció, a Fidesz cinkos kacsintása mellett lenyomta a torkunkon a gyűlöletes holokauszt tagadását tiltó törvényt.

  Immár csak a köztársasági elnök kegyelmében bízhatunk, hogy mentse meg a magyar nemzetet ettől a a cionista gyarmatosítást felgyorsító népellenes törvénytől.”
 • 150. keiner 2010. február 23. 12:31
  „152. hozzászólás Teo 2010.02.23. 12:13, aki olvasni tud elönybe van:

  A szólásszabadság nem vonatkozhat

  * a személyes adatokra
  * a katonai- és államtitkokra
  * a bűncselekményre való felhívásra
  * a gyűlöletbeszédre
  * a nemzeti szimbólumokat és a közerkölcsöt sértő kifejezések használatára.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B3l%C3%A1sszabads%C3%A1g”
 • 149. Teo 2010. február 23. 12:13
  „Hol van itt a szólás szabadsága, kicsiny demokráciánkban???

  Annyi mindent írtak már a történészeink, hogy azt sem tudom mi igaz és mi nem.
  ( nem is volt sötét középkor???, A honfoglaló magyarok nem is honfoglalók, hisz már itt voltak, csak szétnéztek másfele is???, Holokauszt volt, nem volt???)

  Na most ha nagy nyilvánosság elött én azt merném mondani, (feltételes mód, mert a végén még feljelent valaki)hogy nem hiszem hogy volt, akkor lecsukhatnak érte???
  VICC EZ AZ EGÉSZ

  ui:A legnagyobb vicc, hogy ilyenekkel foglalkoznak honatyáink, az ország rendbetétele helyett”
 • 148. dodó 2010. február 23. 11:55
  „"Miért erőlködnek a zsidók? Mondjuk ki nyíltan, ez a jogszabály a zsidók érdekeit védi, ők kezdeményezték, a név szerinti parlamenti szavazást pedig a jelenlévő magyarországi zsidó vezetők élőben kontrollálták. Látnunk kell, hogy a holokausztozásnak több célja is van, mindegyik egybevág a zsidóság céljaival:
  1. Egyrészt a zsidók áldozatként való feltüntetése, valamint folyamatos sajnáltatása a mai napig plusz jövedelmeket generál a ma élő zsidóság számára (a mai napig kárpótlunk mi is, minden évben).
  2. Az áldozati szerep és a sajnáltatás elfedi, eltakarja, leplezi a zsidók mai pozícióját, mely egy erőszakos, háborús bűnökkel terhelt (ENSZ jelentés), arrogáns, felvásárlással gyarmatosító (Peresz-videó), világszintű médiauralmat kiépítő, a világot irányítani szándékozó, nemzetek törvényhozását könnyen befolyásoló (lásd most is) - mondjuk ki, nem éppen áldozati, inkább az agresszori szerep. Mi a jó egy háborús bűnös, országokat nyíltan felvásárló népnek, ha félnek tőle, szembeszállnak vele, vagy ha sajnálják, áldozatként ,,ünneplik" nap mint nap?
  3. A holokauszt előtérbe helyezése gátolja nemzeti tragédiák megfelelő elhelyezését, ezáltal a nemzeti érzelem, gondolkozás kibontakozását. Jól szemlélteti ezt a Pokorni-féle holokausztnap bevezetése - Trianon-nap még csak szóba sem került - holokausztmúzeumok dömpingje - Trianon múzeumok egy-kettő, magánadományokból - holokausztmenet minden évben..."”
 • 147. dodó 2010. február 23. 11:44
  „"A Népszabadság honlapján olvastam, melyik frakció hogyan szavazott. Lássuk először a szavazás eredményét:
  197 igen; -142 tartózkodás; - 1(!) nem

  Tehát: egyetlen ember szavazott nemmel a Mesterházy-féle ,,hóhértörvényre". Igennel szavazott a teljes szegfűs frakció, s az szdsz-frakció többsége (Kóka, Béki Gabriella tartózkodott). Az mdf - egy idő óta független - képviselői közül igennel szavazott többek között Herényi, Dávid, Csapody, tehát az abnormális párt legzüllöttebb részlege. A Fidesz és a KDNP képviselői egységesen tartózkodtak. Orbán Viktor is, aki jelen volt a szavazáson. Magyarán: a kormányzásra készülő társaság nem mert szembemenni a Mesterházy-féle őrülettel, nem merték megnyomni a nem gombot. Biztos vagyok abban, hogy néhány százaléknyi szavazatot a hétfői napon már elvesztett a narancsos párt. Ha valaki ellenzékben gyáva, milyen lesz majd, ha hatalomra kerül?
  Egyetlen ember akadt a T. Házban, aki megnyomta a nem gombot. Kapaszkodjon meg a kedves Olvasó: Gulyás Józsefről, az szdsz-ből már kilépett képviselőről van szó. Igen, az egykori szabadmadaras képviselő - pártja egykori ügyvivője - egyedüliként szállt szembe az áradattal. Soha nem szerettem a szabadmadaras urakat és hölgyeket. De a mostani szavazás után - minden korábbi fenntartásom és ellenérzésem ellenére - megemelem a kalapom Gulyás József előtt. Mert sok-sok millió magyar nevében nyomta meg a nem gombot. Köszönet érte."”
 • 146. tihumachina 2010. február 23. 11:26
  „114. hozzászólás soligor 2010.02.23. 07:53
  Kozony? eddig volt kozony. eddig nem erdekelte az embereket, hadd frocsogjek a taboraikat, de ez mar tobb a soknal. Bortonbe kuldenenek mert nem hiszek el valamit? KOZEPKOR. Akkor is maglyan egettek el embereket mert nem voltak hajlandoak azt mondani, hogy elhiszik a masik tundermeset.
  Megjegyzem meg ha ugy is lett volna ahogy a legutolso holoverzio mondja, akkor is gusztustalan lenne (es hogy hogy csak egy nep teszi) anyagi elonyre valtani sajat elodeim szenvedeset.
  Normalis gerinces ember nem is tenne ilyet.
  Ti.”
 • 145. Huba 2010. február 23. 11:11
  „144. kisscitrom 2010.02.23. 10:41
  Köszi! Most már értem!
  Szebb Jövőt!”
 • 144. 751510 2010. február 23. 11:07
  „flexsnaket eddig sem lehetett. ;)”
 • 143. KaszaOne 2010. február 23. 11:06
  „Inkább a szovjet szégyenemlékművek eltakarításáról kellett volna dönteni, vagy arról, hogy Magyarország háborús bűnössé nyilvánítja az Izraelben gyerekeket gyilkolászó hős zsidó katonákat.”
162 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehetővé válik a csoportos keresetindítás

Lehetővé válik a csoportos keresetindítás Magyarországon, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta a… Tovább olvasom