Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Büntetőeljárási törvény - Lázár: változtatnak az indítványon

A tervezett 48-ról 24 órára csökkenhet a védővel való fogvatartotti érintkezés korlátozásának időtartama - közölte a Fidesz frakcióvezetője pénteken.
Lázár János azt mondta, a büntetőeljárási törvény módosítása - ahogy ő nevezi, a "tisztaság és gyorsítás" törvénycsomag - miatt nincs feszültség a kormány és a frakció között, az igazságügyi államtitkár kritikáját megfontolják. A politikus szerint akik az igazság mihamarabbi kiderülése ellen tiltakoznak, az MSZP bűnpártoló politikája mellé állnak.

Lázár János az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: az elmúlt húsz évben többek között azért rendült meg a közbizalom Magyarországon az állammal szemben, mert bizonyos korrupciós és közéleti szereplők által elkövetett bűncselekmények büntetőügyei akár öt-tíz éven keresztül is elhúzódtak. Példaként említette a Tocsik-, a Postabank- és a Kulcsár-ügyet. A parlament alkotmányügyi bizottsága által kedden beterjesztett "tisztaság és gyorsítás" nevű törvénycsomag célja éppen ennek megakadályozása, az ország érdeke ugyanis az, hogy az igazság minél hamarabb kiderüljön - hangsúlyozta.

A frakcióvezető nagyon szomorúnak nevezte, hogy az elmúlt egy évben az igazságszolgáltatás mindezt nem érzékelte, sőt bizonyos kormányzati szervek sem, és nem tettek javaslatot a témában. Ezért vette kezébe az alkotmányügyi bizottság és a Fidesz parlamenti többsége az ügyet, és "mindenféleképpen, minden körülmények között ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy olyan büntetőeljárási és polgári perrendtartási módosítások legyenek, amelyek lehetővé teszik az ügyek gyorsítását" - jelentette ki.

A törvénymódosítási javaslat két leginkább vitatott pontjáról szólva kifejtette: a bírósági munka hatékonyabbá tételét szolgálja az az elképzelés, amely szerint az ügyészség megkapná azt a lehetőséget, hogy az úgynevezett kiemelt jelentőségű ügyekben maga dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat. Indoklása szerint például a Fővárosi Bíróság olyannyira leterhelt, hogy az ilyen típusú bűncselekmények megtárgyalására évekre van szükség, míg más megyei bíróságok alkalmasak arra, hogy tisztázzák ezeket a kérdéseket, mert nincs olyan mértékű leterheltségük.

Egészen megdöbbentő - folytatta Lázár János -, hogy az ügyvédi kamara elnöke, Bánáti János elfogultsággal vádolta meg a bírókat, és összefonódással vádolta meg a bíróságot és az ügyészséget. Arra tett utalást a kamarai elnök, hogy vidéken az ügyészség jobban tudná érvényesíteni a szempontjait - mondta a Fidesz frakcióvezetője, kiemelve, hogy ezt a leghatározottabban visszautasítják. "Mi nem gyengíteni akarjuk a bíróságot, az igazságszolgáltatást, hanem erősíteni" - hangsúlyozta.

A másik bírált passzusra, a fogvatartottak védővel való érintkezésének tervezett korlátozására kitérve azt mondta, a kiemelt jelentőségű ügyekben fontos az, hogy a nyomozati szakasz legelején a védővel való érintkezést korlátozni lehessen az igazság felderítése érdekében. Hozzátette, a nemzetközi normák szerint szeretnék a kérdést szabályozni, ahogyan például Franciaországban és Belgiumban ez működik.

Közölte ugyanakkor, hogy nyitottak az ezzel kapcsolatos módosító javaslatokra, és - áttekintve a nemzetközi gyakorlatot is - változtatni fognak az eredeti indítványon: nem 48, hanem 24 óra lesz a védővel való érintkezés korlátozásának időtartama, "de korlátozható lesz a bűncselekmény felderítése, a nyomozás sikeressége és az állam büntetőigényének érvényesítése érdekében".

Lázár János kijelentette, a törvényjavaslat miatt nincs feszültség a kormány és a frakció között. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár kritikáját megfontolják, javaslatait mérlegelik. Ahhoz azonban ragaszkodnak - folytatta -, hogy a "tisztaság és gyorsítás" nevű csomagot minél hamarabb elfogadja a Ház. Megjegyezte, az indítványnak megvan a parlamenti többsége, és azt érvényesíteni is fogják.

Akik önmagában az ellen tiltakoznak, hogy minél hamarabb kiderüljön az igazság, azok a szocialisták bűnpártoló politikája mellé állnak, hiszen az elmúlt években azért nem derülhetett ki számos ügyben az igazság, mert olyan büntetőeljárási törvény volt, amely az ügyek elhúzását lehetővé tette; ez a szocialista közéleti korrupció melegágyát jelentette - zárta szavait a frakcióvezető.

Olvasóink írták

 • 7. Ebgondolat 2011. június 17. 19:49
  „"A politikus szerint akik az igazság mihamarabbi kiderülése ellen tiltakoznak, az MSZP bűnpártoló politikája mellé állnak."
  Ez elképesztő! Tényleg azt hiszik ezek az arrogáns s..gfejek, hogyha az MSZP-re mutogatnak, azzal bármit el lehet adni?! Tényleg ennyire végtelenül ostobának tartják a saját választóikat?!
  Amúgy ajánlom figyelmükbe, hogy 24 órán belül mindenkit lőjjenek fejbe! Ennél gyorsabb nem is lehetne az "igazságszolgáltatás"! De a legjobb az lenne, ha saját magukkal kezdenék!!”
 • 6. Jozsoci 2011. június 17. 19:30
  „Minden jogi deklarációt sért, hogy a gyanúsított nem vehet igénybe jogi védelmet. Ilyen már volt, úgy hívták, hogy Rákosi rendszer.”
 • 5. lambada 2011. június 17. 18:03
  „Nagyon komolyan vették ezt az elszámoltatást: Gyurcsányt többet látni a tévében, mint Orbánt.”
 • 4. jozko 2011. június 17. 16:37
  „A büntetés tartson élethosszig, ne a pereskedés!”
 • 3. deszkás 2011. június 17. 16:06
  „Igy fog járni Kolompár Orbán pere is,asszem két éve van még és a másodfokot se járta meg. Annyi csibészséget csináltak (nemcsak ő) hogy ezt soha nem éri utol a biróság.”
 • 2. zoltanszabo 2011. június 17. 14:15
  „Tényleg nagy szégyen ,hogy 10-12 évig is elhúzódik a per, időközben meg elévül.
  Ha jól tudom még teljes elszámoltatás --az elmúlt 21 ére --még NEM volt. Nem kapkodják el a felelősségre vonást !!!”
 • 1. deszkás 2011. június 17. 12:27
  „Jogot végzett frakcióvezető úr! Jó reggelt kivánok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende Csaba: a Magyar Honvédség a rend oldalán áll

A Magyar Honvédség a rend oldalán áll, és nem vesz részt "politikai akciókban" - mondta Hende Csaba… Tovább olvasom