Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Büntetőfeljelentést tett a Kehi kaszinóügyben

Befejezte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a magyarországi kaszinóberuházások koncessziós szerződéseinek vizsgálatát, és ennek alapján a hivatal elnöke a sukorói projekt ügyében büntetőfeljelentést tett csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészségen hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.
Gaál Szabolcs Barna, a Kehi elnöke Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta: a hivatal jogi álláspontja szerint az ügyben eljáró nyomozóhatóságnak vizsgálnia kell majd korábbi miniszterek és minisztériumi dolgozók esetleges büntetőjogi felelősségét. Hozzátette, több olyan iratot tártak fel, amelyek szerintük megalapozzák a gyanút, hogy Veres János és Oszkó Péter volt pénzügyminiszterek érintettek lehetnek az ügyben.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a tájékoztatón emlékeztetett: az ingatlanértékesítéssel kapcsolatosan már folyik egy nyomozás Sukoró ügyében, csakúgy, mint a Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget-projekttel összefüggésben.

Gaál Szabolcs Barna több olyan dokumentumot is ismertetett, amely a Kehi szerint arról tanúskodik, hogy "számos gyanús körülmény" között születtek meg a sukorói beruházás koncessziós szerződésével kapcsolatos döntések. Kifejtette: a sukorói kaszinóprojekttel kapcsolatos pályázatot 2008 decemberében írták ki, ám több mint egy évvel azt megelőzően az akkori Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium munkatársai a későbbi nyertes beruházó kft.-vel tárgyalásokat folytattak. A jegyzőkönyv - mint folytatta - "kifejezetten arra utal, hogy a koncesszióval kapcsolatos támogatást előrevetítik", és ennek következtében a pályázaton végül igazi verseny ki sem alakulhatott.

Bemutatott egy Bajnai Gordon akkori tárcavezető részére készített 2008. májusi - vagyis fél évvel a pályázat megjelenése előtti - feljegyzést is, amelyben az áll, hogy a kaszinó koncessziós jogának tisztázása érdekében a Pénzügyminisztérium munkatársai egyeztetnek a befektetőkkel, és javasolták a megvalósítás "célterületének" a velencei-tavi helyszínt. Több másik irat arra enged következtetni, hogy az előzetes egyeztetések a koncessziós pályázat egyes feltételeire is kiterjedtek - mondta a Kehi-elnök.

Gaál Szabolcs Barna szavai szerint összességében számos olyan dokumentum áll rendelkezésükre, amely megalapozza azt a gyanút, hogy meg nem engedhető módon, jogszabályellenesen történt a pályázati kiírás és lett a későbbi nyertes kihirdetve. Egy további iratra hivatkozva arról is beszámolt, hogy Oszkó Pétert tájékoztatták arról, "az ingatlancsere-ügylettel kapcsolatban problémák lehetnek". A Kehi elnöke úgy fogalmazott, azzal, hogy Budai Gyula még mint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója elkezdte támadni az ingatlanügyletet, "porszem került a gépezetbe".

Hozzátette azt is, amiatt, hogy egy természetes személy, nem pedig egy társaság kezességvállalása került be a szerződésbe, az állam gyakorlatilag már most sem tudja érvényesíteni az őt megillető követeléseket.

Budai Gyula a Kehi vizsgálatát úgy értékelte, hogy egyértelműen a korábbi kormányzaté a felelősség a sukorói kaszinóberuházás ügyében. Példaként azt mondta, hogy Bajnai Gordon korábbi miniszter, miniszterelnök folyamatosan egyeztetett a befektetőkkel, jelen volt 2008 májusában a Parlamentben megtartott egyeztetésen, és ő terjesztette elő a beruházás kiemeltté nyilvánítását is. Mások mellett Veres János is "teljesen egyértelműen meghatározható ebben a körben" - jegyezte meg.

A Kehi-vizsgálat egyértelműen bizonyítja azoknak a volt kormánytagoknak a felelősségét, akik közül ma Gyurcsány Ferencen és Veres Jánoson kívül senki sem parlamenti képviselő - mondta a kormánybiztos.

Gaál Szabolcs Barna a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő érintettségét firtató kérdésre úgy válaszolt: az ő neve ilyen aspektusban a dokumentumokban nem jelent meg. Ugyancsak újságírói felvetésre hozzátette, Veres János és Oszkó Péter a feljelentésben is nevesítve vannak más volt kormánytagokkal együtt, utóbbiak nevét azonban a hivatal elnöke nem árulta el.

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008. júliusban történt cseréjével összefüggésben, amelynek során a gyanú szerint egy, a magyar állam és egy magánszemély tulajdonában lévő földterület cseréje következtében 1,3 milliárd forintos kár érheti az államot.

Olvasóink írták

 • 8. szilléri 2011. február 03. 23:36
  „Antiszemita KEHI !

  Lauder kell a lóvé az iskolára!”
 • 7. tótkomlósi 2011. február 03. 19:20
  „Érdekes, hogy külföldön működhetnem kaszinók, és fizetik az adót. Erreföl nálunk csak marakszanak a koncon, hámozzák a fingot és nem halad semmi sem!

  Ha már megépült volna, akkor legalább lenne egy adóbevételi forrás, nem is kevés, csak nem tudnak megegyezni abban, hogy ki kapja a nagyobb hasznot!”
 • 6. történész 2011. február 03. 19:13
  „Ekkora hazugságok amik ezen följelentem oszt jó napot majd elmulikban van...
  Igaz már nem fért bele a DM rosz hír %-ba de ::::
  http://ingatlanmenedzser.hu/hitel_es_befektetes/20110203_sukoroi_telekcsere.aspx#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_2_3

  Fordulat Sukorón: mégsem volt telek panama, hibázott az állam is

  Perek sorozata folyik a sukorói kaszinó beruházás ügyében, ám közben kiderült: nincs is olyan telek, amit elvileg elcserélhetett volna az állam az izraeli üzletemberek pestmegyei telkeivel”
 • 5. frakk 2011. február 03. 16:38
  „Az ügyészségen lehet a fáktól nem látják az erdőt ??? :))
  ....miatt a casinót ???”
 • 4. dodó 2011. február 03. 16:23
  „Ahogy Demszkinek, Gyurcsánynak, úgy Kókának se merik még megszagolni sem!
  Ha nagy a nyomás az ügyészeken, majd megvádolnak és elvitetik a balhét egy huszadrangú osztályvezetővel akinek az aláírása felsőbb utasításra a tizennegyedik helyen megtalálható a "szerződésen".”
 • 3. jozko 2011. február 03. 16:21
  „Rossz ómen az a terület!
  Mágnesként vonzza a nagy felhajtással járó, elhíresült ügyeket-
  amikből semmi komoly eredmény nem születik, hanam csak szonte látszatgyőzelem!

  A Magyar Néphadsereg Napja annó szeptember 29. lett-
  a Jellasics horvát bánnal megvívott -sikres?-tűzkeresztség jellegű ütközet emlékére!
  Nagy habzsi-dőzsik voltak annó az MN-ben szeptember 29-én!

  Az ominózus ütközetet Pákozd- Sukoró térségében vívták...
  Jellasics hónapokkal korábban kezdett nyomulni a délvidékről mintegy 50 000 főt kitevő csapataival-
  és gyakorlatilag végigdúlta a Dunántúlt!

  A magyar vezérkar persze folyamatosan ülésezett.
  Tervezték őt megállítani a Balaton északi partvidékén- de csak tervezték!
  Megerődítették Székesfehérvárt-egy életünk, egy halálunk...
  Jellasics puskalövés nélkül bevette a környező falvakkal együtt és a hadai ellátását a városi, községi előljáróságokra
  bízta- ami 50 000 főnél már nem aprópénz...

  A nagy nehezen szerveződő magyar sereg pákozd-Sukoró térségében alakított ki egy védvonal-szerű alakzatot-
  ami legalább is irányváltoztatásra, fegyverszünet szerűségre bírta Jellasicsot.
  Korabali írásos hadijelentések, kórházi feljegyzések szerint a csatának 100 fő körüli halálos áldozata és mintegy négyszáz sebesültje volt.
  Nem mintha hiányozna a több-de vajúdtak a hegyek és egeret szültek.

  Ilyen nagy horderejű "elszámoltatásra" számítok én most is a térségben...”
 • 2. dmonlájn 2011. február 03. 16:04
  „végülis ezzel kell foglalkozni és nem a 3000 mrd-os nyugdíjkasszák lenyúlásával!”
 • 1. frakk 2011. február 03. 15:51
  „A sukorói kiemelt " beruházás" "Casinó projekt" újabb Mszp pénzgyár lett volna?? Vagy csak egykét prominens külön magánjátéka?
  Ez is hosszú ügy lesz, ...végeredmény semmi ..fog meg jól”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a tornateremben - 3 diák megsérült

Három fővárosi általános iskolás sérült meg, amikor eddig tisztázatlan okból leszakadt egy elválasztó függöny a tornateremben.
Tovább olvasom