Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Burgenland: szükség lenne a magyar munkásokra

Miközben Ausztriában nő a munkanélküliség, mégsincs elég mezőgazdasági munkás.

A burgenlandi gazdaságokban szükség lenne a magyar munkáskézre – mondta Robert Wenzel ruszti (Rust) szőlősgazda. Miközben Ausztriában nő a munkanélküliség, még sincs elég mezőgazdasági munkás. A magyarok mennének, de nem engedik őket.
Az osztrák kormány csütörtöki ülésén határozott arról is, hogy a következő három évben sem nyitják meg az osztrák munkaerőpiacot a 2004-ben uniós tagságot nyert országok munkavállalói előtt. A döntés senkit sem ért váratlanul, mert  a politikusok korábban sejteni engedték, hogy szomszédunknak nem áll érdekében a munkaerőpiac liberalizálása.

A korlátozás a vállalkozókra nem vonatkozik, ők szabadon tevékenykedhetnek Ausztria egész területén. A döntést a magas munkanélküliséggel, a külföldi munkavállalók viszonylag magas arányával indokolták az elemzők. Ausztriában a legfrissebb adatok alapján már több mint 300 ezer munkanélkülit tartanak nyilván. Ezért talán az ő szempontjukból érthető a döntés, mindez azonban nem vigasztalja sem a burgenlandi gazdákat, sem pedig azokat a magyar munkásokat, akik szeretnének Ausztriában munkát vállalni. Az osztrák mezőgazdaság – elsősorban Burgenlandban –, ugyanis krónikus munkaerőhiánnyal küzd. A határ  közelében élő gazdák, szőlőtermelők csak az ingázó idénymunkás magyarokkal tudják fenntartani gazdaságukat.

– Ruszton szinte kivétel nélkül minden szőlősgazda foglalkoztat mezőgazdasági idénymunkásokat – magyarázza Robert Wenzel szőlősgazda, az egyik leghíresebb osztrák borász. – Ki többet, ki kevesebbet. Furcsa helyzet alakult ki nálunk, miközben mindenki a munkanélküliségről beszél, a mezőgazdaságba mégsem igyekeznek. Ezért van szükség a magyarokra, akik szorgalmasan dolgoznak. Az már más kérdés, hogy az idénymunkások papírjait is csak sok utánjárással lehet elintézni, és olyan magasak a közterhek, hogy alig éri meg a foglalkoztatásuk. Az éppen aktuális munkáktól függ, hogy ki mennyi embernek tud munkát adni. Nekünk szükségük van rájuk, de ez fordítva is igaz. Mégsem könnyítenek a helyzeten.

Robert Wenzel olyan osztrák borász, aki nagyon szurkol Magyarországnak, a soproni borászoknak, hiszen őseit számos szál kötötte Sopronhoz, ő maga is tisztán beszéli nyelvünket. Véleménye szerint egymásra vagyunk utalva, s csak egymás segítségével juthatunk még előbbre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerrard: nem

labdarúgás

Rafael Benitez, az FC Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője… Tovább olvasom