Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Burkus Józsefnek Arany-korom címmel nyílt kiállítása

A rendezők jóvoltából fehér Rolls-Royce-szal érkezett Burkus József Sopronban élő nívódíjas festőművész, akinek az ipari park inkubátorházában nagy érdeklődés mellett nyitották meg az „Arany-korom” című tárlatát.
Burkus József festményei millió asszociációra adnak alkalmat, így a nyitott lélekkel szemlélődő műélvező akaratlanul is interaktív részesének érezheti magát annak, amit jobb szó híján úgy nevezünk: képzőművészet.

Eltérő fényviszonyok

– Amikor először találkoztam az inkubátorház Business Club Caffee ezernyi üvegablakos helyiségével, fellelkesültem a kiállítási lehetőség hallatán – fogalmazott Burkus József képzőművész. – Azonnal ráéreztem, háromdimenziós alkotásaim jól érvényesülhetnek a nap- és évszakváltozások el-eltérő fényviszonyainál. Viszont az ablakkeretek méretei egyszersmind meg is határozták az ide kerülő festmények kiterjedését. Összesen tizenhat alkotást helyeztünk el az ablakokban, valamennyi mű idén készült.

Utólag nehéz variálni

– Ami pedig festési technikámat illeti, vastagon használok egy általam évek alatt kikísérletezett masszát – folytatta a művész. – Ez akrillal is, olajjal is festhető fehér színű anyag. Amikor ezt fölviszem a vászonra vagy a farostlemezre, fejben már meg kell komponálnom a képet; a massza háromdimenziós adottságai, a mélyedések és a kitüremkedő felületek miatt, utólag ugyanis már nagyon nehéz variálni az ecsettel. Az inkubátorházban látható festmények színe az aranyra épül. Az utóbbi időkben – főképpen a Floridában eltöltött éveimtől kezdve – egyre inkább magával ragadott az arany és annak ezernyi színváltozata: Floridában ugyanis minden fénylik, csillog az erős napsütés miatt, s ez a ragyogás tényleg betölti az ember lelkét, s alighanem a tudatát is.

Az arany a nap fénye

– Az arany a nap fénye is; e fényességben minden szín egyesül. Ha pedig megaranyozzuk a háromdimenziós festmények plasztikus részeit, ámulva tapasztalhatjuk: ahogy más és más szögből – szemből, felülről, oldalról – vetül rájuk a fény, az érzés, a hangulat is változik, amelyet áraszt magából a műalkotás. Ezért háromszorosan is nehéz az arannyal dolgozni. Ezen túlmenően a színek is megelevenednek: így például délelőtti fényben a sárgák és a vörösek élnek igazán; a délutáni és a későbbi órákban már a kékesbe hajló árnyalatok. Ugyanakkor egyre inkább vonz a kihívás, miképpen lehet mindezt testközelbe hozni, a fényességből visszakívánt megvilágosodást sajátos esztétikai élménnyé formálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzött

az ETO KC

Kézilabda

A férfiaknál hagyomány, hogy augusztusban megrendezik a Balaton-kupát.… Tovább olvasom