Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Cambridge-ben oktat a mosonmagyaróvári tudós

Az Egyesült Királyságban angol nyelvterületen Oxford után a második legrégebbi felsőoktatási intézmény a cambridge-i egyetem. A világszerte elismert rangos univerzitáson oktat Zsák András,

aki tizenöt esztendeje még a Lajta-parti városban volt gimnazista.
A hagyomány szerint a cambridge-i egyetemet 1209-ben az Oxfordi Egyetemből kilépett tudósok alapították. E két intézmény bocsátotta ki Anglia legismertebb íróit, tudósait, politikusait. Cam-

bridge-nek több Nobel-díjasa van, mint az összes többi egyetemnek együttvéve: mintegy hetven kitüntetett tanult itt. Köztük volt például Isaac Newton, Charles Darwin, Ernest Rutherford, hogy csak néhány nagy nevet említsünk a sok közül.

Érettségi után irány Anglia

A 33 esztendős Zsák András középiskolásként a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium padjait koptatta.
A matematika tagozatos osztályban a jó képességű diákok között is hamar feltűnt egy különösen tehetséges tanuló. Gulyás Ferencné tanítványa sorra nyerte az országos matematikaversenyeket. András a kiváló tanulmányi eredményének és biztos angoltudásának birtokában aztán interjúra ment a híres cambridge-i egyetemre.
A siker után, az érettségit követően, a fiatalember Angliába költözött. Az egykori kossuthos diák mindig is matematikával szeretett volna foglalkozni, bár egy ideig az elméleti fizika is komolyan foglalkoztatta, hamar felismerte, hogy az előbbi az ő igazi területe. Kérdésünkre elmondta: könnyedén beilleszkedett Cambridge-ben, a nyelvvel sem volt gondja, ráadásul a dolgát megkönnyítette az is, hogy számos matematikai kifejezés hasonlóan hangzik angolul, mint magyarul. Az angol hallgatókkal összehasonlítva András úgy érezte, hogy az alapokat tekintve messze előrébb járt a hazai erős oktatásnak köszönhetően. Külföldi társai viszont alkalmazott matematikából tudtak többet – ám a magyar egyetemista hamar pótolta hiányosságait.

Texasi tanulmányút, angol feleséggel

Zsák András elmondta: egyetemi tanulmányainak befejeztével a Cambridge-hez tartozó college-ek egyikén kapott kutatói állást. Ez némi tanítással is együtt járt, de ideje nagy részét kutatással töltötte. András egyébként az oktatást és kutatást is egyaránt nagy örömmel végzi. Egyszer az egyik amerikai konferencián – ahol ő is résztvevő volt – vetődött fel benne komolyabban, hogy néhány évig jó lenne más országban dolgozni, hasonló területen kutató kollégákkal együttműködni. Aztán adódott számára egy lehetőség, így feleségével három esztendőre Texasba költöztek. A matematikusban azonban fel sem merült, hogy végleg áttegye székhelyét az Egyesült Államokba. Egyrészt az amerikai életstílus teljesen más, mint az európai, másrészt az egyetemi hallgatók tudása, az intézmények színvonala jóval alacsonyabb, mint Cambridge-ben – mondta. Ezen túl pedig felesége angol, és ő is mindenképpen vissza akart költözni hazájába – nyilatkozta a kutató a Kisalföldnek. Mindezek miatt így aztán még a jobb fizetés sem jelentett olyan nagy csábítást, hogy a tengerentúlon marasztalja.

Volt már magyar növendéke is

A matematikus jelenleg Cambridge-ben dolgozik, oktat, de a munkájának nagyobbik részét most is a kutatás teszi ki. A rangos egyetemre időnként egy-egy magyar diáknak is sikerül bejutnia, az ő hallgatói között is volt már egy magyar növendék.
A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium büszkeségét tehát munkája mellett a családja is szorosan Angliához köti, de elképzelhetőnek tartja, hogy néhány hónapig – ami ott egy bizonyos időn túl évente a szabadságon felül jár az oktatóknak – valamelyik magyar felsőoktatási intézményben vendégtanárként oktasson matematikát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most pedig jöhet a fülesleves

Bálokat, elegáns vacsorákat szoktak tartani a vásárhelyi Fekete Sasban, amely a legtöbb vendég… Tovább olvasom