Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Centrope partnertalálkozó a városházán

Győr - Centrope partnertalálkozó helyszíne volt hétfőn este a győri városháza – adta hírül szerkesztőségünknek Varga Marianna, a megyei önkormányzat osztályvezetője.
A cseh, magyar, osztrák, szlovák határ menti térség együttműködése, a Centrope Közép-Európa Régió létrehozása a 2002-ben aláírt Kittsee-i Nyilatkozat után kezdődött meg. A cél az önkormányzati, területfejlesztési, oktatási és kulturális kapcsolatok élénkítése az
Európai Unió által nyújtott támogatási programok felhasználásával.

A Centrope együttműködésben kialakított jó kapcsolatokat kihasználva a minap a Raiffeisen Bank és a Trend osztrák gazdasági folyóirat pódiumbeszélgetést szervezett a Győr–Bécs tengelyről, valamint Kelet-Ausztria és Nyugat-Magyarország gazdasági kapcsolatairól magyar és osztrák politikusok, vállalkozók, pénzügyi szakemberek részvételével a győri városházán. Az elmúlt tíz esztendőben számos tanulmány készült a térség kohéziójáról. Többsége elavult, de vannak még megvalósítatlan ötletek, például az egykori vasfüggönyt átszelő közutak, a munkaerőpiac kérdései, az elválasztottság megszüntetése. A Schengeni Egyezmény életbe lépése újabb kihívás elé állítja mindkét felet.

A pódiumbeszélgetésen a Győr- Moson-Sopron Megyei Önkormányzatot dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke képviselte. Ő a turizmust mint lehetséges kiugrási pontot emelte ki. Az induló magyar–osztrák és magyar–szlovák területi együttműködési programban sikeres projektekre lenne szükség. A pódiumbeszélgetés az élénk érdeklődésre tekintettel valószínűleg sorozattá fejlődik, a partnerek a következő alkalommal Burgenlandban találkoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem baj, ha a jók előretörnek

„Érdekes fejlesztéspolitikai kérdés, hogy hiba-e, ha a jók előretörnek. Azt kell mondanom:… Tovább olvasom