Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Cenzúrázzák a hollywoodi filmeket

Speciális dvd-játszóval kiszerkeszthető a szex, a káromkodás és a túlzott erőszak a filmekből.

Egy, a washingtoni kongresszus által elfogadott törvény engedélyezi, hogy a saját vagy családjuk erkölcsein őrködők speciális dvd-játszóval "kiszerkesszék" otthonukban a mozifilmekből a nem kívánt részeket, elsősorban a szexet, a káromkodást és a túlzott erőszakot. 
 
A washingtoni képviselőház által a múlt héten - a szenátusban pedig még februárban - elfogadott új törvénnyel Hollywood megkapta azt, amit akart: az eddigi szabálysértés helyett szövetségi bűncselekménnyé válik, ha valaki a moziban videokamerával fölveszi az éppen bemutatott sikerfilmet, majd azt az interneten vagy más módon közzéteszi. Ezért első alkalommal öt-, bűnismétlés esetén pedig tízéves börtönt is kiszabhatnak rá a maximum 250 ezer, illetve 500 ezer dolláros pénzbírság mellett.

Terminator
De Hollywood megkapta azt is, amit nem akart. A törvény ugyanis formálisan is engedélyezi, hogy olyan elektronikai termékek kerüljenek forgalomba, amelyek lehetővé teszik a dvd-n kiadott filmek utólagos házi cenzúrázását. Márpedig a szerzői jogokra, illetve az alkotói szabadságra hivatkozva éppen ezt igyekezett megakadályozni egy perben nyolc stúdió, valamint a Directors Guild rendezői céh. Keresetük célpontja a ClearPlay nevű cég volt. E társaság technológiájával került piacra tavaly az Egyesült Államokban az első olyan dvd-lejátszó, amelynek segítségével az erkölcsökre ügyelő néző átugorhatja a morálisan fertőzőnek tartott jeleneteket a filmekben. A törvény életbelépését követően a per okafogyottá válik.

A ClearPlay - korábban a számítógépek dvd-lejátszóját manipuláló szoftverként terjesztett - tiltóprogramját egy menürendszerrel lehet beállítani. Négy fő téma választható: erőszak, meztelenség és szex, nyelvezet, valamint egyéb (ez utóbbi gyakorlatilag a kábítószer-használatot jelenti). Az RCA márkanév alatt forgalmazott dvd-lejátszó távirányítójával az egyes témákon belül kategóriák jelölhetőek ki, a nyelvezet területén például a káromkodásoké, a rasszista kiszólásoké, az istenkáromlásé vagy éppen a vaskos humoré, amelyek ízlés szerint mind külön-külön letilthatóak.

Ryan közlegény megmentése
A kilúgozás történhet a párbeszéd ominózus részének kiiktatásával vagy a nemkívánatosnak minősített jelenet kihagyásával, ami adott esetben akár logikai hibákkal is megtörheti a cselekményfűzést. Mindezt a ClearPlay programja vezérli, mégpedig a filmhez a dvd-n rögzített időkód segítségével; a beavatkozás pontos helyét a cég munkatársai - természetesen a film egészét megnézve és a cenzúrázandó elemeket törlésre jelölve - írják bele a lejátszón futó szoftver adatbázisába. A készülék induláskor száz film adatait tartalmazza, ám a ClearPlay, honlapjának tanúsága szerint, már ezernél is több dvd-t szerkesztett meg; ezek - és az újabbak - szűrőihez havi 7,95, illetve évi 79 dolláros előfizetéssel lehet hozzájutni postán vagy az internetről.

A mindössze tucatnyi alkalmazottat foglalkoztató ClearPlay programja a legújabb megoldás azok félelmeire, akik attól tartanak, hogy Hollywood erőszakot és szexet tartalmazó alkotásai megmérgezik a lelküket. A filmek szűrésének vállalkozói színezetű mozgalma a zömmel mormonok lakta Utah államból indult útjára az 1990-es évek közepén, így nem csoda, hogy a legtöbb ezzel foglalkozó cég - akárcsak a ClearPlay - itteni székhelyű. Igaz, történt kísérlet a szövetségi szintű "csúnyaságkorlátozásra" is, ám az 1996 óta minden új tévékészülékbe kötelezően beépítendő úgynevezett V-chipet (HVG, 1995. augusztus 5.) a felmérések szerint csak kevesen használják, annál is inkább, mivel ez a technológia különben is csak a tévéadások szűrésére alkalmas, a dvd-lejátszókéra nem.

Csorbulhat a mondanivaló     
 

Passió
Más módszerrel próbálkozik az ugyancsak utahi székhelyű CleanFlicks. Megveszi a filmek videó-, illetve dvd-kiadását, majd elkészíti azok szextől, erőszaktól és káromkodástól megtisztított, "szerkesztett" változatát, amelyet immár többtucatnyi, az USA 44 szövetségi államában megtalálható üzlethálózatában kölcsönöz, illetve árusít. A hollywoodi kifogásokra e cég azzal vág vissza: működésével nemhogy megrövidítené a stúdiókat, de még hasznot is hajt nekik, mivel a filmekért fizet, és azok - ha kilúgozott változatukban is - olyan vásárlókhoz is eljutnak, akik egyébként nem vennék meg őket.

A rendezők elsősorban azt nehezményezik, hogy az erkölcscsőszködéssel csorbul alkotásuk mondanivalója. A ClearPlay, illetve a CleanFlicks tevékenysége nyomán eltűnik például a Steven Spielberg rendezte Ryan közlegény megmentése elején a normandiai partraszállást sokkolóan ábrázoló 26 percből legalább öt, amely a halál brutalitását mutatja be. Az egy az egyben illetlen elemeket pedig, úgy, ahogy vannak, kiirtják a filmekből. Így például a Terminator harmadik részében nem látható az azóta Kalifornia kormányzójává avanzsált egykori osztrák testépítő, Arnold Schwarzenegger pucér ülepe, de a Titanicból is odalesz az az epizód, amikor a meztelen Kate Winsletet rajzolja Leonardo DiCaprio. A szexjelenetek természetesen minden filmből repülnek, és hasonló sorsra jutnak a fuck, shit és más négybetűs trágár szavak is.

A vágás azonban nem tökéletes, és időnként persze szubjektív is. A ClearPlay blaszfémia címén számos, Istent emlegető, de a köznyelvben elfogadott indulatszót is töröl, a Sólyom végveszélyben című filmben pedig a szorgos utószerkesztők eltüntetik az amerikaiakat eltaláló golyók becsapódását, ám ha a szomáliai támadóikat lövik le, annak minden mozzanata megmarad.

Vannak olyan filmek is, amelyek "megtisztításához" hozzá sem kezdenek, annyira reménytelen. Ilyen például a szexuális célzatú jelenetektől és vaskos tréfáktól hemzsegő Amerikai pite trilógia vagy a Quentin Tarantino rendezte két Kill Bill, amelyekből szinte semmi nem maradna, ha az erőszakot kiszűrnék belőlük.

A ClearPlay technológiáját nemcsak a vallási konzervatívok támogatják lelkesen - akik viszont csonkítatlanul nézték Mel Gibsonnak Krisztus megfeszítéséről szóló, brutális jelenetektől hemzsegő filmjét, A passiót (HVG, 2003. július 26.) -, de védelmébe vette az információáramlás totális szabadságáért küzdő Electronic Frontier Foundation is, amely szerint a dvd-filmek otthoni szelektív megnézése semmiben sem különbözik az egyén azon jogától, hogy egy könyvben átlapozza a neki nem tetsző részeket. Véleményt nyilvánított az Intel számítástechnikai cég is: szerinte az innovációt gátolja, ha a szerzői jogokat túlzottan védik.

A filmszűrők úgy vélik, a rendezők és a stúdiók meglehetősen kétarcúan viselkednek az ügyben, mivel Amerikában több évtizedes gyakorlat, hogy a televízióban és a repülőgépeken - vagy éppen a börtönökben - levetített filmjeiket maguk az alkotók vágják illedelmesre. A földi sugárzású amerikai tévécsatornákon ugyanis gyakorlatilag tilos a káromkodás, a légitársaságoknak újraszerkesztett filmekből pedig nemcsak a naturális jelenetek és kifejezések hiányoznak, de nem mutatnak be légi katasztrófát sem, sőt adott esetben a stúdiók kérésre a rivális cégek logóját is leveszik a történetben előforduló repülőgépekről.

Természetesen mindkét esetben a pénz határozza meg a film tartalmát, elvégre a tévéjogok és a légitársaságok által fizetett összegek is busás jövedelmet jelentenek a stúdióknak. Ráadásul néha maguk az alkotók is hódolnak az utólagos szűrésnek: két éve, az E.T., a földönkívüli 20. évfordulós változatában Spielberg digitális trükkel adóvevőre cserélte a biciklivel menekülő gyerekeket és a kis földönkívülit üldöző rendőrök pisztolyát, Elliott anyja pedig már nem azt mondja a fiának, hogy Halloweenkor nem öltözhet terroristának, hanem hogy ne vegyen fel hippi-maskarát.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertem alatt...

Tovább olvasom