Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

CEU-konferencia az EU-elnökségi tapasztalatokról, kihívásokról

Budapest - EU-elnökségi tapasztalattal rendelkező országok szakértői osztják meg tapasztalataikat a magyar közigazgatás, szakértői szféra és civil élet képviselőivel a Közép-Európai Egyetem (CEU) kétnapos konferenciáján pénteken és szombaton.
A Magyarországi Európa Társaság (MET) és a CEU EU-bővítési tanulmányok központja közös tanácskozását Először uniós elnökség, először trióban címmel rendezik meg. A szervezők fel akarják hívni a figyelmet az EU-elnökség feladatainak sokoldalúságára, illetve arra, milyen kiemelkedő szerepet játszik majd Magyarország 2011 első félévében, soros EU-elnöksége idején. A szervezők a műhelybeszélgetésekkel a magyar felkészülést kívánják segíteni.

A MET szerint Magyarország az unió viszonylag új tagállamaként rendkívüli politikai feladatot és egyedülálló lehetőségeket kap azáltal, hogy - Spanyolországgal és Belgiummal szoros együttműködésben, az elnökségi trió tagjaként - először tölti be az Európai Unió elnökségét, ráadásul úgy, hogy a Lisszaboni Szerződés nemrég lépett életbe, és a fő feladatok közé tartozik a kilábalás a globális gazdasági válságból.

Carme Colomnia, a barcelonai Nemzetközi Kapcsolatok Központjának kutatója a spanyol elnökség tapasztalatairól számol be, Steven Van Hecke, az Antwerpeni Egyetem európai és nemzetközi politikai kutatócsoportjának tagja pedig az eddigi tucatnyi belga elnökségből levonható következtetésekről tart előadást pénteken. Jari Vilén budapesti finn nagykövet és Uwe Puetter, a CEU közpolitikai tanszékének professzora az EU-elnökségek szociális és politikai hátteréről értekezik; a közpolitikai tanszék professzora a többsebességű integrációs folyamat kihívásait elemzi.

Az Európai Unió jövőjéről, a Lisszabon utáni intézményi szerkezetről és a gazdasági kormányzás kilátásairól beszél szombaton Piotr Maciej Kaczynski, a brüsszeli Európai Politikai Tanulmányok Központjának kutatója, Federigo Argentieri, a római John Cabot Egyetem Guarini Közügyi Intézetének igazgatója, valamint Iván Gábor jelenlegi zágrábi, korábban a brüsszeli állandó EU-képviseletet vezető nagykövet.

A résztvevők, cseh, finn, szlovén és lengyel szakértőkkel együtt az Európai Unió társadalmi és gazdasági kihívásait egyaránt áttekintik. A szakértői konferenciát Balázs Péter volt külügyminiszter, a CEU EU-bővítési tanulmányok központja igazgatója zárja le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt a gödöllői HÉV, meghalt a gyalogos

Budapest - A helyszínen életét vesztette egy gyalogos, akit elgázolt a fővárosban csütörtök este a… Tovább olvasom