Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Chagall-kiállítás Győrben

Szeged, Pécs, Debrecen után február 16-ától Győrben láthatók Chagall utolsó korszakából való képei.
Az Odüsszeia című litográfiai sorozat minden bizonnyal az év egyik legnagyobb durranása lesz a Váczy Péter-gyűjteményben.
Az egyedülálló gyűjtemény az Alliance Francaise Kulturális Társadalmi Egyesület közreműködésével kerül városunkba. A képek szeptember óta bejárták Szegedet, Pécset, jelen pillanatban pedig Debrecenben láthatja a közönség. Eddig mintegy százezren voltak rá kíváncsiak.

– Marc Chagall 1952 és 1954 között két évet töltött Görögországban. A hetvenes évek közepén festette meg élményeit – mondja N. Mészáros Júlia művészettörténész, a művészeti múzeum igazgatója. – A 43 színes litográfia egyedülálló keveréke a görög mitológiának és a kereszténységnek.  A festő a modern stílusok sajátos egyvelegével számol be élményeiről. Szürrealizmus, expresszionizmus és szimbolizmus keveredik a képein, mégis harmonikus és higgadt benyomást keltenek alkotásai. A litográfiákat japán gyöngyházfényű papírra nyomtatták, ami tovább növeli egyediségüket.

A litográfiákat a nizzai Bibliai Üzenet Nemzeti Művészeti Múzeum adta kölcsön Magyarországnak. A kiállítás érdekessége, hogy három festmény is látható majd, ami Chagall egyik unokájának tulajdonából került hozzánk. A Szerelmespár hegedűssel, a Virágok és a Zsidó tóra a festő legkiemelkedőbb alkotásai közé tartoznak.  A képek eszmei értéke hozzáértők szerint mintegy  300 millió Ft. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Nem lehet kizárni a katonai fellépést Irán ellen''

Nem lehet kizárni a katonai fellépést Irán ellen, bár az e pillanatban "senkiben még csak fel sem… Tovább olvasom