Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Charles Simonyi: Egy nappal többet tölt az qrturista a világqrben Elhalasztották a földre szállást

Világqr Munkatársunktól Egy nappal elhalasztották Charles Simonyi qrturista visszatérését a Földre. Az áradások miatt módosítani kellett a Szojuz-kapszula kazahsztáni leszállásának helyszínét.
Az eredeti tervek szerint pénteken tért volna vissza a Nemzetközi prállomásról a Földre Charles Simonyi. Az orosz kutató-mentők ugyanakkor változtatást kértek, mert a kijelölt leszállási körzetet berepülve tapasztalták, hogy túl sok olvadékvíz gyqlt össze. Ez pedig megnehezítheti a munkájukat. Mindezekre tekintettel az állami bizottság úgy döntött, hogy délebbre helyezi át a leszállási helyszínt. Így a Moszkva melletti repülésirányító központ ballisztikai szakértői új pályát számítottak ki. A leszállást pedig egy nappal – magyar idő szerint – szombat délután fél háromra halasztot-

ták el.
Az esetleges kutatást-mentést az is bonyolíthatja, hogy a Szojuz leszállóegysége ezúttal alkonyat előtt landol majd a kazahsztáni sztyeppén, nem pedig hajnal előtt, mint rendesen. Ha ugyanis a Szojuzt valamilyen hiba folytán nem vennék észre a levegőben, akkor a leszállóegységet sötétben kellene keresni, ami az olvadékvízzel elöntött terepen sokáig elhúzódhat.
Miközben a Földön lázasan igyekeznek megoldani a nem várt problémákat, az amerikai milliárdos jól érzi magát a világqrben. A magyar származású qrturista webnaplójában, a www.charlesinspace.com-on leírta, alvás közben a súlytalanság miatt nem tud teljesen ellazulni. Álmában éppen egy deréktáji fájásra vonatkozó qrlapot töltött ki, amikor Oleg Kotov felébresztette és egy qrhajón találta magát: a valóság különösebb volt, mint az álom.
Pénteken látható utoljára az qrállomás Charles Simonyival
Pénteken este, mégpedig két alkalommal látható a Nemzetközi prállomás (ISS) Magyarország fölött úgy, hogy Charles Simonyi amerikai–magyar qrturista még a fedélzeten tartózkodik – tájékoztatott Both Előd, a Magyar prkutatási Iroda igazgatója. Mint elmondta, a korábbi vonuláskor az ISS közvetlenül napnyugta után, 20.04-kor nyugaton-északnyugaton tqnik fel, 20.06-kor éri el legnagyobb magasságát, majd 20.09-kor északkeleten tqnik el. „Ez egy alacsony vonulás, a későbbi lesz igazán szép, amikor a Nemzetközi prállomás Dél-Anglia és Dél-Csehország irányából tqnik fel 21.39-kor. Két perccel később Sopronnál lép Magyarország területe fölé és Szeged irányába halad, majd továbbrepül a Fekete-tenger és Törökország felé” – tette hozzá Both Előd. Érdekességként elmondta, hogy Charles Simonyi a fedélzeten épp akkor gyönyörködhet a napnyugta látványában, amikor az ISS Sopron térségében érkezik Magyarország fölé.
Az ISS másodpercenként 8 kilométeres sebességgel halad, óránként 26 ezer kilométert tesz meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.16.

Tovább olvasom