Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Charlie és a csokigyár

A történet az excentrikus csokoládégyárosról, Willy Wonkáról és egy szegény családból származó kisfiúról szól.

A történet az excentrikus csokoládégyárosról, Willy Wonkáról (Johnny Depp) szól és Picur Charlie-ról (Freddie Highmore), egy szegény családból származó kisfiúról, aki a gyár árnyékában él.

Picuréknál általában felvizezett káposztaleves a vacsora, amin Charlie szüleivel (Helena Bonham Carter, Noah Taylor) és nagyszüleivel osztozkodik. Charlie elalvás előtt mindig kipillant a csokoládégyárra, mielőtt elaludna, hogy aztán a gyárról álmodjon. Tizenöt éve soha senki egy munkást nem látott se bemenni, se kijönni a gyárból, soha senki nem látta Willy Wonkát, ennek ellenére folyamatosan irtózatos mennyiségű csokoládé hagyja el a gyárat, majd kerül rengeteg ország boltjainak polcára. 
 
Egy szép napon Willy Wonka bejelenti, hogy kinyitja gyára kapuit az előtt az öt szerencsés nyertes előtt, aki egy-egy aranyjegyet talált csokoládéja csomagolópapírjában.

Charlie mindennél jobban vágyik erre, de tudja, milyen pici az esélye, mert évente csak egyszer van pénze szüleinek csokoládéra, és azt általában születésnapjára kapja.

Naponta jönnek a hírek, hogy megint megtalálta egy gyerek az aranyjegyet, és Charlie egyre reményvesztettebbé válik. Az első a falánk Augustus, aki másra sem tud gondolni, mint hogy édességgel tömje tele a száját. A második az elkényeztetett Veruca Só, aki kiveri a hisztit, ha az apja nem veszi meg neki mindazt, ami épp eszébe jut. Őt követi Violet Nyálias, akit csak a polcán sorakozó díjak érdekelnek, végül pedig Mike Tévé, aki folyamatosan azt bizonygatja, hogy mennyivel okosabb mindenki másnál. És aztán valami csodálatos dolog történik. Charlie talál az utcán némi aprópénzt, és első útja a sarki édességboltba vezeti, ahol megveszi a Wonka-féle tejszínpompás mártott mokkát, miközben csak arra tud gondolni, hogy mennyire éhes, és milyen jól is fog esni az édesség. És ahogy nekiesik a csomagolásnak, hirtelen valami aranyszínű csillan meg. Az utolsó aranyjegy! Charlie is mehet a gyárba! 
 
Joe nagyapó (David Kelly), aki valaha dolgozott a csokoládégyárban, annyira lelkes lesz a jó hírtől, hogy fiatalosan kipattan az ágyból, és felajánlja, elkíséri Charlie-t erre a fantasztikus kalandra. A gyárban Charlie-t sorban érik a meglepetések. Wonka saját sípoló, kattogó, zúgó találmányai sorra ontják ki magukból a különféle ehető csodákat; állandóan nyüzsög a sok jókedvű Umpa-lumpa, van csokoládé vízesés, színes nyalóka mező, ehető mentolos cukor-fű. Egy teremben több száz mókus töri a diót, mogyorót, olyan gyorsan, hogy az ember beleszédül a látványba is. Wonka pedig egy átlátszó liften száguldozik keresztbe-kasul az óriási gyárban. Elbűvölő és kreatív találmányait látva nem meglepő, hogy Wonka nem hagyományos vendéglátó. Szinte semmi másra nem gondol, csak az édességre - illetve néha valami az eszébe jut ugyan, de arról nem hajlandó beszélni, és szemlátomást nem lehet valami kellemes élmény. Az a pletyka járja, hogy Wonka évek óta nem hagyta el a gyár épületét. Charlie csak találgatni tudja, hogy ki is valójában Wonka, és miért pont az édességkészítés élteti. 
 
Közben a többi gyerekről kiderül, hogy csak saját maguk iránt érdeklődnek, nem értékelik Wonka találmányait. Rossz természetük és elkényeztetettségük miatt mind olyan galibát okoznak, ami miatt korábban be kell fejezniük a gyárlátogatást. Amikor már csak Picur Charlie maradt, akkor jön, legalábbis Wonka várakozásai szerint, a gyárlátogatás legjobb része: odaadja a gyár kapujának kulcsát a kiválasztott gyereknek. Wonka - saját család híján - azért találta ki a gyárlátogatást, mert így akarta kiválasztani azt a különleges gyereket, aki méltó utódja lehet. Egy dologra viszont nem számított: hogy a nagylelkűségéért cserébe őt is nem várt meglepetés, sőt jutalom éri.

INFÓ
 
A Charlie és a csokigyár című Roald Dahl regény 1964-ben jelent meg. Azóta harminckét nyelven, tizenhárommillió példányt adtak el belőle. Johnny Depp, aki a filmben Willy Wonkát alakítja, elsősorban a fordulatokat és meglepetéseket értékeli Dahl művében „Azt hiszed, tudod mi fog történni, aztán valami teljesen váratlan dolog következik be, és komolyan elgondolkodtat. Tulajdonképpen a könyv lényege a belőle levonható tanulság, miközben mesés és szórakoztató a történet."
Tim Burton rendező és John August forgatókönyvíró kis finomságokkal egészítette ki az eredeti történetet. Úgy gondolták, hogy némi magyarázattal kell szolgálniuk, miért is lett Wonka annyira furcsa. Miközben a gyerekek és kísérőik körbejárják a gyárat, Wonka visszaemlékszik egy-egy apjával folytatott beszélgetésre gyermekkorából. Apja, a szigorú fogorvos megtiltotta fiának, hogy édességet fogyasszon, így Willy édesség iránti vágya addig fokozódott, míg csoki-birodalom nem lett belőle.

A gyárlátogatás során Charlie feltesz egy ártatlan kérdést Wonkának, hogy milyen érzés volt, amikor először kóstolt édességet, és ez nagyon felkavarja a gyárost. Aztán később, mikor felajánlja Charlie-nak a legnagyobb ajándékot, magát a gyárat, Charlie visszautasítja, ha a családját otthon kell hagynia. És Wonka rádöbben, hogy talán a legnagyobb érték a család, nem pedig a gyár és a pénz.
„Ez gyönyörű és egyszerű üzenet - magyaráz Burton. - Vannak az anyagi dolgok, és az érzelmi kérdések. Néha a legfontosabb dolgok a legkézenfekvőbbek."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edzői mérleg

Sterbenz Tamás: – Nagyon magasan volt a léc, de nem tudtuk átugrani. Csak súroltuk, de még nem… Tovább olvasom