Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Che Guevara: A motoros naplója (Diarios de motocicleta)

Két fiatal argentin, a huszonhárom éves orvostanhallgató Ernesto Che Guevara és barátja, a gyógyszerész Alberto Granado motorostúrára indulnak Dél-Amerika országaiba. A több hónapig tartó, kalandos út végén a két férfi külön utakra indul.
rendező: Walter Salles

író: Ché Guevara, Alberto Granado
forgatókönyvíró: Jose Rivera
operatőr: Eric Gautier
zene: Gustavo Santaolalla
producer: Michael Nozik, Daniel Burman, Karen Tenkhoff, Paul Webster
executive producer: Robert Redford
vágó: Daniel Rezende

szereplő(k):
Gael García Bernal (Ernesto Guevara de la Serna)
Rodrigo De la Serna (Alberto Granado)
Mía Maestro (Chichina Ferreyra)
Mercedes Morán (Celia de la Serna)
Jean Pierre Noher (Ernesto Guevara Lynch)
Lucas Oro (Roberto Guevara)

A film sztorija

Argentína, 1952: két álmodozó fiatal, Ernesto Guevara és Alberto Granado elhatározza, hogy két szemeszter között, a nyári szünetben felfedezi az igazi Latin-Amerikát. A hosszú hónapokig tartó, emberpróbáló kalandban mindkettejük világszemlélete megváltozik; észrevétlenül felnőnek, és megtalálják a helyüket a világban: Ernesto "Che" néven a dél-amerikai társadalmi forradalom élére áll.

Ernesto 23 éves orvostanhallgató, a 29 éves Alberto biokémikus. A romantikus kalandokat kedvelő barátok egy rozoga Norton 500-assal hagyják el Buenos Airest. Bár nyolchónapos utazásuk során a motor cserbenhagyja őket, nem adják fel - stoppolnak, és folytatják az útjukat. Az emberek révén, akikkel útközben találkoznak, más szemmel kezdik látni Latin-Amerikát, a változatos tájak is átformálják véleményüket a kontinensről.

Eljutnak Machu Picchuba, ahol a hatalmas romok és az inka örökség rendkívüli jelentősége mély benyomást gyakorol rájuk. Amikor Peruba érkeznek, egy Amazonas-menti lepratelepre, mindketten megkérdőjelezik annak a fejlődő gazdasági rendszernek az értékét, amely olyan sokak számára sem jelent semmi haladást. A telepen szerzett tapasztalataik következtében etikai és politikai nézeteik is gyökerestől megváltoznak, ami erőteljesen meghatározza majd további életútjukat. A motoros naplója Alberto Granado és a később "El Che" néven ismertté vált férfi útinaplóján alapul. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - steiner

"Természetesen a Che-rajongók klubjának tagjai is sok hasznos, életrajzi
adalékot (többek között fény derül arra is, hogy honnan ered a Che-elnevezés) gyűjthetnek be a filmből, Salles mozija azonban több a legenda ismeretterjesztő képeskönyvénél. Hogy A motoros naplóját önmagában is megálló fejlődéstörténetként is élvezhetjük, persze nemcsak a rendező érdeme, nagy feladat hárul a főszerepeket alakító két színészre; a legutóbb Alomdóvar Rossz nevelésében látott Gael Garcia Bernal-ra (Rossz nevelés) és a nálunk eleddig ismeretlen Rodrigo De la Sernára is. A film sikere nagyrészt az ő illúziókeltő játékuknak köszönhető."
A teljes cikk

mozinet.hu - Kostyál Andrea

"A film az utaztató és-kaland regény egyvelege, mely fiatalos lendülettel szövi a cselekményt. Fokozatosan bontja ki mondanivalóját és fedi fel Ernesto kilétét, ugyanakkor nem válik hivalkodó önéletrajzi filmmé. Ütemesen építkező road movie, szociofotó szerű kiállásokkal, amely a remek szereplőktől működik igazán. Gael Garcia Bernal (Rossz nevelés) és Rodrigo De la Serna (Che Guevara unokaöccse) ösztönösen könnyed de mégis szuggesztív játékát öröm nézni. Paroláznak, intenzíven éreznek, magukkal sodorják még az amatőr szereplőket is. A kézi kamerának köszönhetően, velük együtt zötykölődünk szekéren, ringtózunk az Amazonas-on. Bejárjuk az inka város Machu Pichu kőlabirintusát és szinte magunkba szívjuk az őserdő páradús levegőjét."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jordánia, a megfizethető napfény

Hetente háromszáz magyar fordul meg Jordániában, ahol novemberben is harminc fok van. Tovább olvasom