Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Chirac elnökkel tárgyalt Sólyom László Párizsban

Nyugat-európai körútjának harmadik állomásán, Párizsban Jacques Chirac köztársasági elnök fogadta Sólyom László magyar államfőt. A tárgyalás után Sólyom László elmondta, ma Magyarország fontos földrajzi helyzete határozza meg kapcsolatunkat.
Párizsban főként európai uniós kérdésekről volt szó a francia és a magyar köztársasági elnök találkozóján. Sólyom László igazi, baráti beszélgetésnek minősítette a Jacques Chirac elnökkel folytatott egyórás eszmecserét. A magyar köztársasági elnök kiemelte, hogy a két ország kapcsolatát ma már nem a XX. századi eleji klisék határozzák meg. Az elnök szerint ez annak is köszönhető, hogy Magyarország felkészültsége, és a Balkán kapujában található geopolitikai helyzete miatt nagyon fontos stratégiai szerepet játszik a francia külpolitikában.

- Ami az unión belüli együttműködést illeti, mind a francia-magyar kapcsolatok, mind pedig az unió tágabb jövőjét abban az összefüggésben kell tekinteni, hogy Magyarország körül három és félmillió magyar nemzetiségű, de nem magyar állampolgár él a szomszédos országokban. Éppen ezért Magyarországnak a bővítéssel kapcsolatban is vannak speciális szempontjai, ezek egyrészt konkrét napi kérdéseket is illetnek, mint például a vízumdíjak most, Franciaország által javasolt emelése. Kértük figyelembe venni, hogy egy 60 eurós vízumdíj elvágná a magyar kisebbségeket attól, hogy beutazhassanak Magyarországra, hiszen ez a díj az ottani havi jövedelemnek több mint a fele. Természetesen lehet differenciálni, lehet bizonyos kedvezményeket adni. Franciaország mérlegeli ezeket a javaslatokat - közölte a magyar államfő.

Sólyom László, mint ahogy azt Rómában is tette, itt, Párizsban is beszélt egy leendő közös európai külügyminiszteri poszt betöltéséről, emellett fölvetette egy egységes uniós médiaközpont felállításának lehetőségét és a „zöld" elnökök fórumát. Ide azok a köztársasági elnökök tartoznának, akik elkötelezettek a környezetvédelem ügyét illetően.

A magyar államfő ezután megkoszorúzta Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai emlékművét, amit még 1988-ban Jacques Chirac főpolgármestersége ideje alatt állított Párizs városa.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy dúla születése

Egyre többen szülnek dúla, azaz "civil" segítő asszony bevonásával, aki megkönnyíti a nehéz órákat. A dúla olyan szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának a szülés előtt, alatt és után. Auxner Beatrix Győrújbaráton él, főállású édesanya, képzett szülésznő és dúla. Már lánykorában elhatározta, hogy nagy családja lesz. Tovább olvasom